10 planer og intentioner for september - GARDUM

10 planer og intentioner for september

Ahhh, GLÆDELIG første officielle efterårsdag. Paradoksalt nok er vejret i Aarhus i dag bedre end mange af dagene i august, men ikke desto mindre er efteråret nu rigtig på vej. Tanken giver mig sådan en varm følelse i maven, for efteråret har altid været min yndlingsårstid. Selvom jeg nu er ved at varme lidt op til ideen om sommer og varme for første gang i mit liv, kan efteråret bare noget, som sommeren ikke kan, og jeg ser virkelig frem til sprøde og kølige morgener med tåge og gyldne farver i naturen.

I anledningen af efterårets kommen vil jeg derfor dele lidt af mine (store som små) planer og intentioner for måneden. Del endelig jeres planer – så kan vi inspirere hinanden til at sætte ekstra meget pris på en af årets smukkeste måneder (i min optik).

10 planer og intentioner for september

 1. På mandag tager T og jeg 10 dage til Kroatien. Turen er delt op i fem dage i Trogir lidt udenfor Split og fem dage med bil i en mindre by nordpå tæt på naturreservater og smukke udflugtsmuligheder. Planen er masser af strandtid, læsning, natur og ikke mindst all the food. Såvidt jeg kan læse, er Kroatisk mad meget lig italiensk (aka. pizza og pasta) med ekstra meget fokus på seafood og friske grøntsager = meget glad Mia. Jeg har derudover udfordret mig selv til at vi en af dagene forhåbentlig skal på en udflugt med havkajak – jeg har altid været meget bange for havet og været en relativt dårlig svømmer, så det vil være en stor ting for mig, hvis vi kommer afsted. Break those comfortzones!
 2. En tur til københavn for at besøge min veninde. En af mine bedste veninder flyttede tidligere på året til København, og det har desværre betydet, at vi ikke har set hinanden mere end til en hurtig kop kaffe i ny og næ siden da. Jeg håber at kunne finde tid til at tage en overnatning hos hende i København denne måned!
 3. Jeg vil spise flere croissanter fra Briacon (den franske bager) i Aarhus. Simpelthen!
 4. Forhåbentlig skal min veninde og jeg besøge hendes fars gård og ride på islandske heste i en af weekenderne. Jeg er gammel hestepige, så jeg får helt kriller i maven af at tænke på en tur i naturen til hest.
 5. Jeg skal begynde at teste opskrifter til næste kogebogsprojekt. Ikke fordi, jeg har travlt (tidslinjen for sådan et projekt er snildt halvandet år fra start til udgivelse), men fordi jeg er så glad for konceptet og virkelig har fået lysten til madlavning igen. Jeg har allerede en liste med over 70 ideer, så det er blot at komme igang med kokkerierne!
 6. Jeg skal forhåbentlig iklæde mig en masse af mine gamle vinter/efterårsfavoritter fra garderoben. Selvom det har været en kølig sommer, har det stadig været for varmt til alle mine favoritter, så jeg glæder mig helt vildt til at hive strik og uldfrakker frem fra gemmerne!
 7. Jeg vil fortsætte med min gode yogarytme. I august har jeg været afsted mellem fire og fem gange ugentligt, og det har været så lækkert. Glæder mig til mange flere timer på måtten og ikke mindst køligere temperaturer, så der ikke bliver så varmt i studiet.
 8. Lave græskarsuppe. Det er og bliver den ultimative efterårsspise for mig, og jeg bliver glad, når jeg ser hokkaidogræskar og butternutsquash i grøntafdelingen. Jeg delte for en del år siden min grundopskrift på græskarsuppe, og den holder altså stadig, hvis I også er græskarlystne. Hvis I har lidt mere tid at gøre med og vil imponere med en lidt mere utraditionel græskarret, kan jeg anbefale min græskarlasagne, som jeg udviklede sidste efterår. Den skal klart på menuen igen i år også!
 9. Jeg vil gense Game of Thrones. Åh gud, hvor jeg elsker GOT. Og åh gud, hvor er der lang tid til næste sæson. Marts 2019 er virkelig langt væk. Det er sådan ca. en kogebog og et eventyr til asien (mere om det senere) væk. Til den tid er jeg 26! Kan slet ikke forstå det! For at dulme sorgen, vil jeg gennem efteråret se hele serien fra start til slut igen. (og ja, rejsen til Kroatien aka. GOT-location-land er delvist planlagt fordi vi er super-fans, haha!)
 10. Jeg vil blive bedre til at gå med neglelak. Jeg er generelt god til selfcare, men jeg glemmer hurtigt hænderne – især fordi jeg bruger så meget tid i køkkenet, og de derfor hurtigt bliver ret brugte at se på. Meeeen efterår har altid betydet mørkerøde negle for mig, så jeg må stramme op. Det klæder bare efterårstøj så smukt, synes jeg.

Hvad er jeres planer for september?

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

26 Comments

 1. Sikke en dejlig september måned, du går i møde. Min september starter i Danmark, hvor jeg har været på besøg hele denne uge, før jeg i næste uge starter på to ture til henholdsvis Finland og Estland samt Prag og Budapest. Derefter skal jeg bare nyde resten af måneden hjemme i Amsterdam (:
  Camilla | http://cammi.dk

 2. Louise

  Min kæreste og jeg var i dubrovnik i kroatien for et par år siden aka Kings landing/Black water bay. Elsker byer som den hvor der ikke må køre biler – så føler man sig virkelig hensat til en anden tid… En af vores fedeste oplevelser der var netop en havkajaktur – der er noget meget fantastisk over bare at padle helt rytmisk sammen med sin kæreste i helt stille klart vand midt i de smukkeste GOT landskaber 😉

  • Mia

   Jeg ved desværre ikke, om vi kommer til at tage turen helt til Dubrovnik (desværre!), men åh hvor gad jeg godt se det! Og fedt at I havde en god oplevelse med havkajak! tror heldigvis også at T er med på ideen 😀

 3. Ida

  Åååårh, havde helt glemt græskarsuppe! Jeg ELSKER det. Bliver så godt.
  Generelt er efteråret bare indbegrebet af “hygge” for mig 🙂

 4. K

  Jeg skal lave grød til morgenmad igen, bruge den smukke sweater som min mor pt er ved at strikke færdig og begynde at løbe igen. Jeg elsker også efteråret, farverne er så smukke og luften føles så frisk og klar 😊

 5. Anne

  Hej Mia 😊
  Kunne tænke dig at lave et indlæg om, hvordan man kan lave en god basisgarderobe til efterår/vinter? Jeg forsøger at inkorporere din minimalistiske og klassiske tilgang til mode. Derfor kunne det være fedt, hvis du vil lave en guide med dine farvoritter, som kan genbruges fra år til år. Eksempelvis lækre, tidsløse og enkle strik, sweatere, rullekraver, kjoler etc. 😊
  Håber, du har en skøn weekend!

  Knus Anne

  • Mia

   Hej Anne,
   Der kommer helt sikkert garderobesnak – men ved ikke om jeg kommer til at sidde og trevle webshops igennem for direkte link til produkter – for jeg har nemlig selv nærmest helt styr på efterårsgarderoben med genbrug fra tidligere år 😛
   God søndag til dig 🙂 Klem

 6. Mia

  Jeg har også været i Trogir i denne sommer! Det skal I glæde jer til, der er hyggeligt 🙂 Jeg var der dog kun i tre dage, inden vi tog ud og sejlede rundt mellem de kroatiske øer. Det var også skønt 😉

 7. Anne

  Hej søde mia,
  Kan anbefale shellac! Så har dj altid fine lakerede negle, og i Århus kan du finde gode priser!

  • Mia

   Hej Anne,
   Tak for anbefalingen – fik faktisk shellac hele efteråret og vinteren sidste år 🙂 Det ødelagde dog fuldstændigt mine negle i længden, så jeg stoppede med det igen :/

 8. Charlotte

  Sikke en fin liste ☺️Elsker dit fokus på intentioner og ønsker snarere end den klassiske “to do this month”. Jeg har termin i oktober, så september skal bruges på det sidste redebyggeri, gåture i Frb Have og på at nyde den sidste tosomhed med min mand, inden vi kommer i overordentligt godt selskab. Tror også at din græskarsuppe skal prøves. Hav en dejlig søndag ❤️

  • Mia

   er glad for at du kan lide indlægget 😀 og hvor lyder det som en dejlig måned for dig også! <3

 9. Johanne

  Hej Mia.

  Jeg har ofte tænkt på hvordan det fungerer, når man udvikler en kogebog. Her tænker jeg på udviklingen af opskrifter og i forhold til ‘kopiering’ af andres opskrifter: hvilke kriterier der skal til for, at man kan kalde det for sin egen opskrift. Skal man have ideen helt fra bunden, eller kan det godt være med udgangspunkt i andres opskrifter, hvor man herefter justerer/optimerer (i egen optik i hvert fald ;))… Spekulerer i det hele taget på hvordan din kreative proces i forhold til nye opskrifter udspiller jeg. Jeg elsker selv at lave vegansk mad og drømmer om en dag at udgive et eller andet i forhold til alle de opskrifter jeg selv pusler med, men ofte er de gengivelser af dine og andres lækre opskrifter, blot med justeringer hen af vejen..
  Kram og knus og tak for alt det dejlige du deler på bloggen!

  • Mia

   Hej Johanne,
   Undskyld mit sene svar – er på ferie, så har ikke set din kommentar før nu 🙂
   Det er lidt en “gråzone” det der med inspiration fra andre. Selv læser jeg faktisk slet ikke andres opskrifter og har nærmest aldrig lavet mad efter en opskrift de sidste fem års tid. Jeg ser måske et billede på Pinterest og bliver inspireret til et overordnet tema til en opskrift (f.eks. marrokansk gryderet – så laver jeg min fortolkning uden at se andet end billedet) – eller måske at mikse inspiration fra flere forskellige billeder. Generelt læser jeg altså ikke opskrifter, men bliver kun visuelt inspireret. Sådan synes jeg nemlig selv det er sjovest at lave mad og så er der heller ikke noget i klemme, som kunne opfattes som plagiat. Når det er sagt har jeg enkelte gange googlet opskrifter på noget meget specifikt, for at se, om det kunne lade sig gøre eller om andre har haft samme tanke som mig – f.eks. går jeg pt. og grubler over at udvikle en “nutella” primært på søde kartofler, og der har jeg googlet rundt og set hvordan andre har grebet det an, men når jeg står i køkkenet og tester, følger jeg min egen fornemmelse. Hvis det giver mening 🙂
   Så altså: min process er at indsamle inspiration fra især pinterest, råvarer i grøntafdelingen, restaurantbesøg og simpelthen ved at sætte mig ned og spekulere over, hvilke sjove og anderledes ting, man kunne gøre, hvis man miksede råvare a med råvare b. Det er generelt meget trial and error og ekstremt kreativt udfordrende nogle gange.
   I min næste kogebog har jeg et meget konkret koncept, som både gør det lettere at udvikle opskrifter, fordi de alle har samme fokus, men omvendt også med udfordrende, for at det ikke skal blive det samme igen og igen. Så det er også en måde, man kan gribe det an på. F.eks. at skrive en bog kun med salater og tilbehør (som Emma Martinys første kogebog), kun med sunde desserter osv. Jeg synes sådan en ramme kan hjælpe ret meget.
   Plantemad var lidt anderledes på den led, fordi dens eneste fokus var at spise efter sæson. Til gengæld var sådan ca. 85 af de 92 opskrifter nogle, jeg havde lavet mange gange før, og som var en del af mit hverdagsmad-repetoire. Så det krævede ikke så meget udvikling men handlede mere om at skrive ned, hvordan jeg havde gjort det mange gange før.
   Det blev et langt og lidt kludret svar! håber det gav mening 🙂

 10. Sanne

  Hej Mia.

  Det lyder dejligt 🙂 Må jeg spørger hvordan din læderjakke er i størrelsen? 🙂 Da den desværre er væk i de fleste størrelser,

 11. Sandra S.R.

  Hej Mia.
  Jeg ville høre dig, om du måske kunne lokkes til at dele en opdatering omkring din hudplejerutine?
  Jeg har netop genlæst et ældre indlæg, hvor du anbefaler Konjac, ansigtsrens fra Caudalie samt serumbaren. Sagen er nemlig den, at jeg lige har fået konstateret samme hudsygdom som den, du døjer med. Jeg har dog læææænge behandlet den helt forkert, da jeg troede, det var akne 🙁
  Jeg ville derfor blive rigtig glad for gode råd til at komme af med den/holde den nede!

  Tak og god aften 🙂
  -Sandra

  • Mia

   Hej Sandra,
   Jeg har for ikke så længe siden delt en opdatering: http://www.gardum.com/min-hudplejerutine-toer-sensitiv-hud/
   Serumbaren fra Lush kan jeg stadig anbefale! Har den altid og bruger den gerne ved udbrud – lige nu er den dog ikke en del af min hverdagsrutine, da den fedter for meget til min hud pt. Resten af produkterne fra det indlæg bruger jeg dog ikke mere.
   Siden indlægget, jeg linker til, har jeg dog skiftet lidt ud og tester lidt forskelligt. Efter at være stoppet på p-piller er min hud nemlig gået fra tør/dehydreret til normal/fedtet, så skal lige finde en rutine, som giver mening. Min erfaring er indtil nu mest af alt at undgå produkter med for meget parfume, undgå hård sæbe (ansigtsrenseren i silikone som jeg linker til i indlægget er genial, da man ikke behøver særlig meget renseprodukt sammen med den), undgå skintonic og den slags (alt for hårdt) i området, og at undgå produkter med hormonforstyrrende stoffer. Alt i alt er en simpel rutine (ihvertfald i det ramte område) vejen frem – less is more. Og så at undgå mælkeprodukter mest muligt (lidt hist og her er fint, men store mængder mælk og f.eks. yoghurt/skyr har tidligere resulteret i slemme udbrud for mig – så prøv evt. at nedtrappe på det, hvis du spiser den slags). Hvis du gerne vil dække udbrud (altid bedst at give det luft når det er helt slemt, men hvis det er faldet lidt ned og bare er rødhed) kan jeg anbefale concealer og pudder fra Miild makeup. Begge produkter er virkelig gode og indeholder ingen skadelige stoffer – de er lavet til folk med hudproblemer og allergi. Har skrevet mere om begge dele her: http://www.gardum.com/min-nye-makeup-favorit-oekologisk-svanemaerket-allergivenligt/

   Pigerne, der står bag Miild, har i ørigt en ret god blog, hvor de deler ud af deres viden om hudpleje til os, der døjer med allergi eller andre problemer. Har lært ret meget af at følge med hos dem 🙂 https://thisispure.dk/

   Bum bum – det blev lidt langt, men håber, at det giver mening. Og så vil jeg lige afslutte med at sige, at det tager lidt tid at finde en rutine, som virker for en. Har selv brugt lang tid på det, og skrifter stadig jævnligt ud. Min hud er generelt god, men nogle gange kommer der lidt udbrud – og så giver jeg det luft og undgår både makeup og produkter, til det falder ned. Min erfaring er, at man ofte selv bemærker det meget mere, end andre gør 🙂

   God aften til dig også! 🙂

 12. Marie

  Hvor er din fine, røde bluse fra? 🙂

Leave a Comment