28 elektronik-fri aktiviteter - GARDUM

28 elektronik-fri aktiviteter

Når jeg tænker over mine bedste minder og oplevelser med mine venner og familie (eller bare minder med mig selv!), er et overordnet tema altid, at oplevelsen er foregået uden indblanding fra telefon, computer eller anden elektronik.

Overraskende? Vel egentlig ikke. Jeg ved jo godt, at de gode tider ikke kommer, når jeg sidder med næsen nede i telefonen. Men det er stadig tankevækkende – for selvom jeg er bevidst om det, fylder min telefon og min computer rigtig meget i min hverdag.

Derfor har jeg det sidste års tid forsøgt at lægge små og store pauser ind i min hverdag, hvor jeg holder elektronik-fri. Jeg bliver hele tiden bedre – f.eks. har jeg lavet en regel om, at min telefon bliver i tasken eller bliver lagt væk når jeg er sammen med mine veninder – men det er også en af de slags ting, man altid kan blive bedre til.

Hvis I har det som mig, har jeg strikket en “lille” liste sammen med idéer til aktiviteter, som foregår uden brug af elektronik. Måske der er lidt inspiration til weekenden?


27 aktiviteter uden brug af elektronik

Find opskrifter i kogebøger: jeg har en forholdsvis stor samling af kogebøger. Men jeg er ærlig talt ret dårlig til at få dem brugt – og det er en skam! Derfor holder jeg fra tid til anden af at brygge en kande te, sætte med på en pude på gulvet med alle mine kogebøger spredt ud over det hele, hvorefter jeg går hver enkel igennem og markerer de opskrifter, jeg gerne vil prøve. Hvis jeg er ekstra god, går jeg derefter ned og handler ind til den, som jeg har aller mest lyst til.

Se solnedgangen eller solopgangen: da jeg boede i min gamle lejlighed tog jeg ofte ned på Godsbanen i Aarhus for at se solopgangen fra taget, inden jeg havde et træningstime i fitness. Det var den vildeste zenagtige måde at starte min dag på! Min nuværende lejlighed har tagterrasse, og den skal jeg virkelig blive bedre til at bruge; både morgen og aften.

Tag billeder med kamera: vi skyder efterhånden alle vores billeder med mobiltelefoner, og det er lidt ærgerligt – for der er bare noget ved at bruge et rigtig kamera. Så pak kamera, lad telefonen blive hjemme og tag på by- eller naturvandring i din by imens du knipser løs!

Baggårdssafari: jeg elsker baggårde – ofte ser man helt nye sider af sin by, ved blot at kigge ind i byens baggårde. Her i Aarhus kan jeg virkelig anbefale områder ved Latinerkvarteret, Mejlgade og Gammel Munkegade. Der er virkelig nogle fantastiske baggårde!

Tag i teateret: underholdning uden skærm – ja tak! I Aarhus har vi en del mindre teatre som Svalegangen, Gruppe 38 og Bora Bora foruden de store (og ofte lidt dyrere) steder som Aarhus Teater og Musikhuset. De mindre teatre har ofte nogle virkelig fantastiske moderne opsætninger.

Spil brætspil: da jeg var barn, spillede jeg ofte brætspil med min far om aftenen. Min favorit var Kinaskak – kender I det? Brætspil er en virkelig dejlig måde at være sammen på, og flere caféer har et lille udvalg til rådighed. I Aarhus er der desuden en brætspilscafe i Vestergade som har et meget omfattende udvalg, hvis man er brætspils-connoisseur.

Test en ny opskrift: har du en gammel barndomslivret, som du har haft lyst til forevigt? Prøv at genskabe den derhjemme – måske endda med et sundere twist?

Inviter dine venner på besøg: det kan være til spilaften, hjemmebagt kage, hotdogs i gården eller noget helt andet. Og haps alles telefoner, når de ankommer.

Skriv dagbog: jeg er virkelig blevet glad for at skrive dagbog. Det er en virkelig dejligt følelse at reflektere over min dag på, og så er der bare noget over at skrive i hånden i stedet for på et tastetur. Det er som om, det bliver mere ærligt. Hvis dagbogsprojektet virker en smule omfattende, kan du starte en notesbog, hvor du hver dag skriver tre ting, som du er taknemmelig for. Det i sig selv er også en virkelig god øvelse, som giver et lille analogt break om aftenen.

Tag bussen eller toget til et nyt sted: det her punkt har jeg ikke selv prøvet – men det er på min liste! Nogle gange kan jeg nemlig godt blive lidt træt af altid at gå tur de samme steder; og der er det jo oplagt simpelthen at hoppe på en bus til et nyt sted og så udforske det!

Læs en bog: nok et af de mest oplagte tips, men der er noget om sagen. Der er intet som at forsvinde ind i en god fortælling. Jeg har lige læst Alkymisten og kan virkelig anbefale den!

Tag en ny fitness-time: man kan ikke rigtig have sin telefon fremme, når man står og hopper og sveder, vel? En fitness-time er en oplagt måde at give dig selv et break på, og så får du motion med oveni hatten. Smart! Hvis du er frisk kan du også løbe en tur – men det bliver uden musik, for telefonen skal blive hjemme.

Ryd op i din garderobe: garderobeoprydning er en af mine favoritaktiviteter. Det lyder måske kedeligt, men det behøver det slet ikke være. Jeg har skrevet et helt indlæg om det her.

Gør hovedrent: det lyder kedeligt, men det behøver det ikke være. Brug tiden til at få mærket lidt efter eller hop i en af dine festkjoler og dans og syng imens du vasker gulv. Whatever floats your boat!

Skriv et brev: jeg har haft flere penneveninder i min barndom, og jeg elskede både at modtage og skrive breve. Men hvorfor gør vi ikke det mere? Der er noget charmerende over snail mail, og igen er det som om det giver en anden betydning, når ord er skrevet i hånden i stedet for på et tastetur. Hvis du ikke ved, hvad du skal skrive i et helt brev, kan du købe postkort fra din by og sende dem til venner, veninder eller familie i andre byer. Mega hyggeligt, ikke?

Handl ind: okay, måske jeg er den eneste, der synes, det er mega-hyggeligt at handle ind? Eller hvad? Hvis jeg har en formiddag fri elsker jeg at tage enten i mit favoritsupermarked, til en etnisk købmand eller en helsekost (alt efter hvad budgettet er) og så tulle rundt og kigge på hele udvalget af varer. Jeg synes altid det er sjovt at se, hvad udbuddet er, og hvilke nye ting, der kommer i butikkerne. Madnørd? Måske! Men jeg hygger mig med det!

Mal et billede: lidt i stil med at skrive dagbog er der også noget magisk ved at male. Når man har hænderne fyldt med maling og pensler er telefon og computer ikke rigtig en mulighed, og det tvinger os til at fordybe os i at skabe. Jeg kan selv aller bedst lide at male mandalaer med akvareller eller sjove portrætter af Thomas med kul. Hvis du ikke er meget til at tegne og male, kan du samle en stak magasiner og lave en smuk collage til din væg eller måske lave perlearmbånd (jeg har selv lige handlet ind til at lave mine egne mala-armbånd, og jeg glæder mig vildt meget til at komme igang!).

Mediter: det behøver ikke være mere end fem eller ti minutter, og du behøver heller ikke sige “OM”. Bare sæt dig tilrette, luk øjnene og sid i stilhed, til du føler dig klar til at åbne øjnene igen. Tankemylder er fint – bare tænk på det som skyer, der passerer. Det vil være svært i starten, men det er noget af det bedste, du kan gøre for dig selv – og man bliver hurtigt bedre til at skrue ned for tankerne!

Foder ænder: tag en skive brød eller to med til den nærmeste sø og foder ænder. Det er mega hyggeligt og barndomsagtigt! Bare husk, at du ikke skal give mere brød end 1-2 skiver, at det helst skal ligges på land og at du ikke skal gøre det for ofte. Men en skive brød eller to på en grå dag er altså noget, der kan redde humøret, skulle jeg hilse og sige!

Bag brød: aprospros brød – bag det selv! Det er totalt terapeutisk at bage brød og hvem elsker ikke friskbagt brød med smør eller hjemmelavet marmelade? I know I do! Alternativt kan du eksperimentere dig frem til den perfekte pizzadej.

Byg et fort: det her punkt er et af mine egne favoritter. Thomas og jeg er nemlig ret glade for at bygge forter af puder, dyner og lagner. Vi smækker sofahynderne på gulvet, bruger spisebordsstole til at holde “taget” oppe og forer med dyner, puder, tæpper og nogle gange også en lyskæde (som ikke bliver varm!). Det er altid mega hyggeligt og sjovt – og i min optik bliver man altså aldrig for gammel til den slags.

Tag på stranden/i skoven på cykel: hop på cyklen og kør til strand eller skov med en lille madpakke. Find et dejligt sted i læ og spis din mad i fred og ro. Mad i naturen giver virkelig en zen-følelse, skulle jeg hilse og sige.

Tilmeld dig et kursus: hvad med at starte til noget aftenskole? Eller bare tage til et foredrag? Ofte kan man finde fede foredrag og kurser på facebook, hvis man bruger begivenheds-funktionen. Alternativt kan du tage til en forelæsning om noget, du altid har fundet spændende, på et universitet.

Tag på roadtrip: hvis du har en bil til rådighed er en endags-roadtrip en oplagt mulighed for at komme ud og væk. Prøv at køre efter skiltningen i stedet for en GPS, og smut endelig via Margueritruten, hvis du ser et skilt til den!

Lav pandekager: meget simpelt: lav pandekager. Nydes desuden bedst i et tæppe-fort.

Tag på biblioteket og lån en eller flere bøger: da jeg var barn var jeg ofte med min mor og bror på det lokale bibliotek. Det var inden man fandt de bøger, man ville læse på nettet på forhånd. Så i stedet gik vi bare rundt og plukkede de bøger fra hylderne, som vi syntes så interessante ud. Det er en virkelig dejlig måde at udvide sin læsning på, og stemningen på biblioteker er altid så hyggelig (måske lige med undtagelse af overrendte DOKK1 i Aarhus, men der er heldigvis andre biblioteker end det i byen).

Lav en hjemme-pedicure på dig selv: en pedicure føles altid lidt mere specielt end en manicure, synes jeg, men feel free til at ordne både hænder og fødder!

Tag på museum: jeg elsker museer – både fordi de kan gøre mig klogere, men mest af alt fordi der ofte er plads til ro og fordybelse. Research eventuelt, om der er museer med gratis entré i din by. I Aarhus er min gratis-favorit Kunsthallen, som jeg elsker at slå et smut forbi på en gåtur, hvis jeg vil inspireres eller bare lige skal have varmen.


Jeg håber, I har fået lidt inspiration til at holde elektronik-fri. Og så må I endelig byde ind, hvis I har tilføjelser til listen – jeg er altid på udkig efter nye hyggelige aktiviteter uden elektronik!

aktiviteter uden elektronik

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

4 Comments

  1. Ida

    Virkelig gode råd! Tak 😀

  2. Rebecca

    Rigitg fin liste! Men måske ‘elektronik’ er et forkert ord, siden et kamera jo i høj grad er en elektronisk genstand 😉

Leave a Comment