55 ting, du kan skille dig af med i dag #minimalismemarts - GARDUM

55 ting, du kan skille dig af med i dag #minimalismemarts

I forgårs delte jeg mine tre trin til at få ryddet ud i sine omgivelser – og i den sammenhæng fortalte jeg om, hvordan rigtig mange af os har det med at holde i fast i ting, som vi måske en dag får brug for eller som vi har en unødvendig følelsesmæssig tilknytning til.

Derfor tænkte jeg, at jeg i dag ville dele en liste over nogle af disse ting – som vi helt sikkert alle sammen har liggende og som fylder uden at have en reel funktion i vores hverdag.

Listen skal naturligvis tages med et gran salt og blot ses som vejledende – for nogle af tingene vil have værdi for nogen af os mens de intet betyder for andre. F.eks. kan DVD’er have værdi for nogen (eksempelvis min kæreste, som er stor film-nørd) – så mærk efter og tilpas den til jeres liv og behov! Vi er jo alle forskellige.

Og så vil jeg lige tilføje, at jeg med “skille sig af med” naturligvis IKKE mener, at smide ud! Sørg for at finde et nyt hjem til alle tingene, så de kan få nyt liv, eller genbrug dem på en ordentlig måde ved korrekt affaldssortering.

55 ting, du kan skille dig af med i dag:

1. Gamle magasiner og aviser

2. Ledninger, som du ikke ved, hvad passer til

3. Gammel elektronik (mobiltelefoner, computere, DVD-maskine etc.)

4. DVDer

5. CDer

6. Bøger, du ikke kommer til at læse igen

7. Bøger, du ikke har læst og ikke kommer til at læse

8. Skolebøger, du ikke bruger mere

9. Papirnoter fra gymnasiet/folkeskolen/uni (hvis du ikke studerer mere, naturligvis)

10. Papirer, du ikke bruger mere (gamle kontrakter, kvitteringer osv.) – scan dem evt. ind, hvis du måske får brug for dem

11. Blyanter/tuscher/kuglepenne, du ikke bruger, eller som er tørret ud

12. Notesbøger, du ikke bruger

13. Makeup og beauty-produkter, som har overskreden holdbarhedsdatoen eller som er tørret ud

14. Makeup og beautyprodukter, som du ikke bruger regelmæssigt

15. Rejsestørrelser og prøver på kosmetik, som du ikke bruger eller får brugt

16. Gamle fødselsdagskort/postkort/andre kort – tag eventuelt et billede af dem, som betyder noget

17. Krydderier, du ikke bruger i din madlavning

18. Tørvarer, du ikke bruger i din madlavning (giv eventuelt dig selv en måned til at få dem brugt og planlæg måltider omkring dem og skil dig derefter af med de resterende ting)

19. Ekstra knapper osv., som du har fået med ved køb af tøj

20. Ekstra skruer/søm/etc, som du har fået med ved køb af møbler

21. Køkkenredskaber, du ikke bruger regelmæssigt

22. Skåle/krus/glas/osv, du ikke bruger regelmæssigt. 2 stk. af hver pr. person i husstanden er nok for de fleste. Hav evt. et par ekstra, hvis du ofte har gæster

23. Gammelt medicin – hovedpinepiller/allergimedicin/halstabletter osv. har holdbarhedsdatoer!

24. Strømper med hul i eller uden makker

25. Undertøj, som er hullet eller forvasket

26. Tøj, som er forvasket eller i stykker

27. Tøj, som ikke passer dig

28. Tøj, som du ikke går med regelmæssigt (med undtagelse af sæsontøj og tøj til specielle anledninger)

29. Nips og pyntegenstande, som ikke står fremme – vælg det, som du har lyst til at have fremme og kassér resten

30. Ekstra håndklæder – ingen grund til at have store mængder håndklæder. To stk. af hver slags per person i husstanden er nok for de fleste. Hav 1-2 ekstra, hvis du ofte har gæster på besøg.

31. Ekstra sengebetræk – Samme regel som med håndklæderne.

32. Dårlige hårelastikker og hårnåle

33. Printede billeder, som du ikke har fremme – scan dem ind og gem dem på din computer/en ekstern harddisk

34. Viskestykker og karklude – Gem et par stykker og skil dig af med de slidte

35. Julepynt og andet pynt, du ikke synes om

36. Ting du har fået i gave, men som du ikke synes om eller bruger. Drop den dårlige samvittighed og skil dig af med det.

37. Ting i dit køleskab, som du ikke bruger.

38. Ting i din fryser, som du ikke bruger.

39. Net, du ikke bruger. Gem nok net til at have et i hver af dine hverdagstasker og et ekstra.

40. Souvenirs, du ikke bruger

41. Kasser fra produkter – skoæsker, elektronikæsker osv.

42. Gammelt legetøj og børnetøj

43. Briller med forkert styrke

44. Spil, som du ikke spiller og kortspil med manglende kort/ekstra kortspil

45. Manualer til møbler og elektronik – alt kan findes på nettet nu, så der er ingen grund til at gemme dem.

46. Smykker, du ikke bruger regelmæssigt

47. Mønter – både danske kroner og udenlandsk valuta. Smut i banken med dem!

48. Memerobilia fra ekskærester

49. Te, du ikke drikker eller vil få drukket

50. Ekstra plastbøtter og tupperware, som du ikke bruger

51. Ekstra lightere og tændstikker. Gem en af hver.

52. Servietter og pyntelys – gem dem kun, hvis du bruger dem regelmæssigt

53. Parfume, du ikke går med eller elsker

54. Gamle kalendre

55. Ting du har fået gratis, og kun beholder, fordi du fik dem gratis (det er faktisk en ret stor bunke hos mange mennesker!)


Jeg håber, at listen kan bruges til at få sat gang i lidt sortering hjemme hos nogle af jer! Hvis I har ekstra tilføjelser til listen må I desuden endelig dele dem i kommentarfeltet – disse ting var blot dem, som jeg kunne komme i tanke om.

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

17 Comments

 1. Spændende liste – og god inspiration til, hvor jeg selv kan rydde lidt op.

  Min egen lille husstand kræver dog flere håndklæder og sengetøj, da jeg kun vasker, når jeg kan fylde en 60 graders-vask, hvilket kræver en del håndklæder. 🙂 Det samme med tøj – jeg har simpelthen flere strømpebukser og undertøj, fordi jeg gerne vil fylde en vask, før jeg vasker mit tøj, og ikke har nogen at dele vasken med.

  Med strømper med huller i og ditto tøj, der er i stykker, vil jeg tilføje, at hvis man er glad for det, så hellere få det repareret. 🙂 Fx kan strømper nemt stoppes: http://baermonster.dk/sustainable-sunday-stop-dine-stroemper/

  • Mia

   Hov ja, listen er skrevet til husstande med mere end en – god pointe med vasken. T og jeg vasker altid fire sengesæt og evt. håndklæder på én gang, så der er til en stor varm vask 🙂
   Smutter straks ind og kigger guiden til at fixe strømper. Jeg har en del med små huller i som bestemt kan reddes, men så har jeg også en hel del, som er fuldstændigt tyndslidte på hælen – du ved, så der nærmest kun er et net tilbage 😛

 2. Fantastisk liste – den kan helt sikkert bruges som inspiration! Dog stemmer jeg i med håndklæderne. Vi er kun to, men kan ikke nøjes med 1-2 pr. person. For vi har hele tiden 4 håndklæder i brug og vasker kun, når vi kan fylde en vask, og vi kan ikke vaske håndklæder og sengetøj sammen pga. farve.
  Derudover tænker jeg, at det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle dokumenter skal gemmes i 5 år, og man skal passe på med bare at skanne dem ind, især kvitteringer, for i nogle tilfælde er det kun originalen, der er gyldig.

  • Mia

   Er glad for at høre, at den kan bruges 🙂
   Mht. håndklæder mener jeg 2 af hver. Altså badehåndklæder, hånd-håndklæder (hedder det det? :P) osv. Havde slet ikke tænkt på det med farven af vasken – jeg ejer kun hvide håndklæder, sengetøj og viskestykker selv, netop fordi det er så meget lettere at vaske (og æstetisk pænere i min optik) 🙂
   Jeg har naturligvis også nogle papirer (mine virksomhedspapirer især) som jeg gemmer i længere tid. Man skal naturligvis ikke smide mindlessly ud 😉

 3. Super indlæg 🙂 Hvor gemmer du de forskellige dokumenter online? Nogen gode tips? 🙂 Bruger selv Google Drevet. Ved dog ikke om det er optimalt.

 4. Jeg delte en liste med 200 ting man kan smide ud sidste sommer, så der er 150 ekstra ting, hvis det kribler i fingrene for at smide endnu mere ud 😀 😀 😀

  http://www.livingwithless.dk/2016/06/22/200-things-to-throw-away/

 5. Super god liste, et andet tip til at skille sig af med mønter er at bruge dem næste gang man handler ind. Stort set alle supermarkeder har de der smarte mønttællere nu til dags:)

 6. Signe

  Man skal da også passe på ikke at smide ud for bare at smide ud.
  Nogle ting er virkelig sjove og gode at have senere hen, selvom man ikke bruger det regelmæssig, og det kan få affektionsværdi senere hen.
  Jeg havde udrydnings”vanvid” en periode, og der er faktisk flere ting, jeg senere hen har fortrudt og faktisk nogle ting, jeg senere hen har købt på ny.

  Ikke at alt skal gemmes. Alt med måde.

  PS faktisk er skuer gode at gemme, de er møg dyre 🙂

  • Mia

   Sådan er man jo så forskellig 😀 Jeg har aldrig fortrudt at smide noget ud 🙂 Desuden forsøger jeg at lade være med at få følelser tilknytte til for mange ting og lade dem få affektionsværdi – i stedet gemmer jeg billeder eller minder indeni. Men man skal jo som jeg skriver gøre det, der føles rigtigt for en selv 🙂

 7. A

  Fin liste! Mange af disse har jeg gentagne gange forsøgt at få min kæreste til at rydde ud af, og han er ikke helt med på minimalisme-vognen. Har du nogle forslag/idéer til, hvordan man inspirerer folk til at skille sig af med overflødige ting? Ikke at alle, og han, nødvendigvis skal være enige; helt ærligt, så forstår jeg bare ikke hvorfor man vil have ting, der ikke bliver brugt, til at fylde og rode i ens lejlighed.
  Hav en dejlig mandag 🙂

  • Mia

   Hej A!
   Ja det er svært, når man ikke helt er på samme side, når det kommer til livsstil på den måde. Mit bedste tip er (faktisk med alt i livet) at holde sig i sin egen “kørebane” og selv finde glæde. For det meste lægger folk mærke til det og vil spørge ind/spørge om hjælp, hvis de selv er et sted i livet, hvor de er åbne for forandring. Det har jeg oplevet både med mad og minimalisme – at min omgangskreds (og deriblandt min kæreste) simpelthen bemærkede min glæde og derefter selv spurgte om hjælp fra mig eller selv opsøgte viden, når de var klar. Det vigtigste er nok at huske på, at der ikke er én måde, som er den rigtige for alle og at alle er forskellige steder i livet 🙂 Håber det giver mening?
   God mandag til dig også 😀

 8. Lise

  Hej Mia
  Jeg er et rigtig rodehoved, og skal flytte om et par måneder, hvilket virker som et uoverskueligt projekt 😀 Så tak for en god og brugbar liste! Jeg har i dag smidt en masse gamle magasiner ud, og sat ca 40 bøger til salg på nettet. I weekenden bliver der ryddet op i studienoter og køkkenskufferne! Dine indlæg og podcast har givet mig mod på at komme i gang med at rydde op i god tid – tak for det:-)

  • Mia

   Hej Lise,
   Fedt at høre, at listen kan bruges! Og held og lykke med projektet – en flytning er virkelig en oplagt mulighed til at få ryddet ud (selvom det godt kan være lidt uoverskueligt :P).

Leave a Comment