Aromaterapeutiske roll-ons perfekte til yoga og meditation - GARDUM

Aromaterapeutiske roll-ons perfekte til yoga og meditation

Jeg er blevet rigtig glad for aromaterapi de seneste måneder. Jeg har tidligere snuset lidt til det (bogstavelig talt), men har haft svært ved at gennemskue, hvor jeg skulle starte, og derfor er jeg aldrig helt kommet igang med det – men nu har jeg endelig taget mig tiden til at researche og læse op på emnet, så jeg kunne inkorporere det i min hverdag. Og jeg elsker det!

Jeg har især været glad for at bruge olierne på kroppen; enten i en body oil, læbepomader eller i en roll-on til brug inden yoga og meditation. I dag vil jeg dele sidstnævnte, da det er min favorit lige nu – og så er det også en virkelig fin julegaveide, hvis man synes om at lave gaver selv! (læbepomadeopskriften får I snart, og den er altså også en virkelig lækker gaveide!)

Når det kommer til essentielle/æteriske olier (begge ord kan bruges) er der et par forholdsregler, man skal tage. Nogle af dem kan bruges på huden, nogle kan indtages i små mængder og nogen af dem må hverken indtages eller bruges på huden. Google altid en olie, inden du bruger den, for at sikre dig, at den kan bruges til det du ønsker – og læs op på hvilke der er sikre at bruge, hvis du er gravid her.

Generelt kan de fleste æteriske olier, man kan købe i normale helsekoster herhjemme, godt bruges på huden i den rigtige opløsning, men man kan naturligvis have allergi (som med alt andet), så test altid først, inden du smører hele din krop ind i en olie. Nogle olier kan også være fotosensitive og må derfor ikke bruges inden ophold i solen. Igen – læs op på olierne, inden du smører dig ind i dem.

Derudover skal æteriske olier aldrig bruges ufortyndede på kroppen. Det er den sikre vej til allergi og irriteret hud. Generelt skal de blandes op med en bæreolie (f.eks. mandelolie/avokadoolie), så den færdige olie max. indeholder 10 % æterisk olie – og ofte er 2-5 % mere end nok (nogle olier skal fortyndes endnu mere, da de er kradse mod huden). Så hav det in mente, hvis du vil igang med olierne derhjemme.

Opblandingsforhold for æteriske olier

For 1 %: 1 tsk. (5 ml.) bæreolie + 1 dråbe æterisk olie
For 2 %: 1 tsk. (5 ml.) bæreolie + 2 dråber æterisk olie
For 5 %: 1 tsk. (5 ml.) bæreolie + 5 dråber æterisk olie
For 10 %: 1 tsk. (5 ml.) bæreolie + 10 dråber æterisk olie
Og så fremdeles.

Til disse roll-ons bruger jeg en opløsning på 5 %. Det betyder at duften er forholdsvis tydelig (stadig ikke voldsom), så den bemærkes under yoga og meditation. Jeg har lavet to forskellige blandinger – en som er meget groundende og afslappende og god til mere indadvendt og rolig yoga, meditation, savasana og inden sengetid og en, der er god til at give energi og fokus til mere upbeat yoga.

Du kan naturligvis også lave din egen blanding med lige præcis dine favoritolier! Det der med duft er meget subjektivt, så tag ned i en helsekost og snus til en masse forskellige olier og vælg dem, der taler til dig – og husk som sagt altid at læse op på olien, inden du bruger den på huden.

Mine aromaterapeutiske blandinger til roll-ons

Energi og fokus: 10 ml /2 tsk. mandelolie + 5 dråber pebermynteolie + 5 dråber appelsinolie
Grounding og afslapning: 10 ml/2 tsk. mandelolie + 6 dråber ylang ylang olie + 4 dråber bergamotolie

Jeg har blandingerne i roller-ball beholdere, jeg har købt på amazon. I kan også købe små glasflasker til at dryppe olien, som dem her.

Produkter nævnt (indeholder affiliate-links):
Madelolie
Pebermynteolie
Appelsinolie
Ylang ylang olie
Bergamotolie
Roller-ball beholdere
Dryp-beholdere 


Jeg bruger olierne på håndleddene og på halsen inden yoga, meditation, sengetid, eller i løbet af dagen, hvis jeg har brug for et lille energiboost. De er så lækre, og jeg skal helt klart igang med at eksperimentere med endnu flere duftkombinationer!

Hvilke æteriske olier er jeres favoritter? Og har I allerede snust lidt til aromaterapi eller er det nyt for jer?

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

6 Comments

 1. Ida

  Lavendel og citron! Dog hver for sig 🙂 Skifter ellers lidt ud i duftende, ylang ylang er også på min favoritliste. Jeg er glad for min aromalampe som damper lidt duft ud passende til lejligheden. Ellers er jeg glad for at bruge olierne i hjemmelavet saltscrub, kropsolie og på vaskenødderne til tøjvask (glæder mig forresten til at læse hvad du synes! Jeg er selv ret glad for det).

  • Mia

   Citron er faktisk nok min yndlingsduft af alle dufte i verden! Skørt at jeg endnu ikke har den som æterisk olie herhjemme – må ud og anskaffe mig en i næste uge 🙂 Tænker at den er lækker på vasketøj? Hvilken aromalampe har du? Jeg har været på jagt efter en, som damper og ikke ødelægger olierne, men synes det er sådan en jungle!
   Jeg ELSKER sæbebærerne/vaskenødderne! de får et helt indlæg snart 😀

 2. Anabell

  Fyrrenåleolie og orangeblomst er mine favoritter 🙂 De dufter himmelsk. Enebær og patchuli er også super lækre.

  • Mia

   Har aldrig duftet til fyrrenåleolie! Må opstøve en og tage et snus næste uge 🙂

 3. Når jeg har brug for lidt ro til natten, er jeg stor fan af en dråbe lavendelolie på min hovedpude.
  Jeg har Schmidts ‘sensitive stick’ med geranium-duft og elsker at få lidt blomsterduft ind om morgenen. Den er i øvrigt vildt effektiv.

  Tager jeg fodbad, drypper jeg lidt pebermynteolie eller eukalyptusolie i det lune vand – sammen med salt. 🙂

  Jeg er opdraget meget astma- og allergivenligt, hvilket vil sige, at jeg ikke har været vant til for meget duft, og stadig i dag bruger jeg det kun i små doser. Som lidt yngre var jeg vild med parfumer, hvor jeg i dag enten nøjes med min geranium-deo eller måske en anelse duft lavet på forskellige æteriske olier blandet med olie eller vand; jeg synes, det er mildere end en tung alkoholbaseret parfume, og jeg fandt nogle skønne varianter i Indien, som jeg muligvis går lidt i first-world-problem-panik over, når jeg løber tør for dem. Det må kræve endnu en tur. 😉

  • Mia

   Det lyder alt sammen mega lækkert! Jeg var i sauna i dag, hvor der kom pebermynte og eukalyptus på stenene – det var såååå lækkert! Kan forestille mig, at det også gør sig godt i fodbad 😀

Leave a Comment