Er din deodorant giftig? En snak om naturlig deodorant - GARDUM

Er din deodorant giftig? En snak om naturlig deodorant

naturlig deodorant

Jeg har siden nytår været igang med at få skiftet ud i min skønhedrutine. Det kan være et ret uoverskueligt projekt sådan at skulle skifte sine normale skønhedsprodukter ud med grønnere og sundere alternativer (især hvis man har brugt år på at finde frem til de produkter, som fungerer bedst for en selv), og derfor har jeg også taget det hele langsomt og blot skiftet ud, når jeg havde brugt et produkt op.

I forbindelsen med mine udskiftninger har jeg lavet lidt research på kemi, ingredienser, allergener, certificeringer og dets lige. Og en af ingredienserne, som blev ved med at springe mig i øjet, når jeg researchede skadelige bivirkninger, var blandet andet aluminium. Især i deodoranter.

Aluminium bruges i deodoranter til at opnå den antiperspirante effekt – aluminiumsaltene går helt simpelt sagt ind og blokerer svedkirtlerne, så man ikke sveder. Derfor er der også aluminium i stort set alle deodoranter, man kan købe i normale butikker.

Problemet med aluminium i især deodoranter er, at vi påfører det meget tæt på lymfekirtlerne under huden, som derefter optager det. Flere undersøgelser har vist sammenhæng mellem bla. brystkræft/alzheimers og aluminiumoptag i kroppen, og netop af denne årsag kan det være problematisk at bruge deodoranter med aluminium*.

Udover aluminium indeholde “normale” deodoranter ofte også en masse parfume, parabener og andre ingredienser, som kan fremkalde allergiske reaktioner (også selvom du endnu ikke har oplevet den). Lige netop vores armhuler er ekstremt følsomme og absorberende (og som sagt faretruende tæt på lymfekirtlerne), og hvis man ovenikøbet barberer sig under armene, vil huden optage endnu mere af produktet, som I sidste ende ender i vores blod. Så en kort ingrediensliste uden skadelig kemi er altså i min optik at foretrække, ligemeget hvordan man forholder sig til aluminiums-problematikken (læs eventuelt fodnoten nederst i indlægget).

naturlig deodorant

For halvanden måned siden skiftede jeg således min deodorant ud med en naturlig en af slagsen, og i den forbindelse ville jeg dele min nuværende erfaring. Jeg har nemlig kun testet et brand, så meld endelig ind i kommentarfeltet, hvis I selv har erfaringer eller mærker, I kan anbefale.

Den største erfaring jeg har gjort mig er, at naturlig deodorant ikke holder ligeså længe. Tidligere kunne jeg påføre deo om morgenen en dag og næste dag tage til en yogatime direkte efter være stået op (intet bad og ingen deo), uden at lugte efter timen. Naturlig deo holder ikke ligeså længe og skal ihvertfald påføres hver eneste dag – hvilket jeg faktisk ikke plejede at gøre før, men jeg har heller aldrig svedt særlig meget.

Derudover kan der være en lille omvendingsperiode, hvor kroppen skal vænne sig til den nye deo. Måden, den virker på, er anderledes end den gamle, så der vil muligvis være en periode, hvor jeres armhuler skiller sig af med noget af den gamle ophobede deo, hvilket kan gøre den nye lidt mindre effektiv. Men efter en uge syntes jeg, at min naturlige deo virkede, som den skulle.

Naturlige deodoranter er generelt ret gode til at kommunikere, at de er naturlige, og ofte er ingredienslisterne super-korte – så de er forholdsvis lette at kende fra de “normale” af slagsen. Jeg har ikke selv fundet en naturlig deo i et supermarked, men derimod i helsekoster, specialbutikker (min er købt i Res Res på Nørrebro) og online.

Jeg har også læst om flere, som blander sine egne deodoranter, og den slags kan naturligvis Googles, men personligt tør jeg ikke gøre den slags – mest fordi mange af de opskrifter, jeg har set, indeholder meget store mængder natron, som ikke skulle være helt mildt ved huden i længden. Men det er blot en personlig præference.

Alt i alt kan jeg kun anbefale at skifte sin deodorant ud med en naturlig en af slagsen – både for at slippe for aluminium, men også for generelt at skære ned på de stoffer, jeg udsætter min krop for i løbet af en dag. Selvom deodoranten ikke er ligeså effektiv, synes jeg det er det værd, og så er det jo blot at skabe en rutine, hvor man bruger den lidt oftere, end sin gamle deodorant. Jeg har dog stadig gemt min “normale” deodorant som backup, hvis jeg en dag skal lave noget meget hårdt fysisk eller gerne vil være ekstra godt beskyttet.

Generelt tænker jeg, at det aldrig kan være skidt at få mindre kemi i blodet – også selvom man ikke har haft allergiske reaktioner på produkter (endnu) eller frygter aluminium. Så selvom man ikke umiddelbart frygter de enkelte indholdsstoffer, vil jeg stadig foretrække en naturlig version med færre ingredienser. Simpelthen for at holde det så simpelt som muligt for min krop – for en stor del af det, vi påfører huden, vil ende op i vores blod, om vi vil det eller ej. Hvad tænker I?

Og så vil jeg gerne høre, om har I nogle gode og grønnere produkter, som I kan anbefale? Både indenfor skønhed og husholdning! Jeg er virkelig igang med en god “rengøring” i mine produkter, og jeg vil sætte pris på anbefalinger! 😀

Jeg har købt min naturlige deodorant her. Jeg har også hørt godt om de naturlige deodoranter fra Schmidts, som fås med masser af forskellige dufte og både som stick og creme (affiliate-link).


*EU er i øjeblikket igang med at lave en omfattende undersøgelse (som desværre er blevet forsinket) af aluminium i deodoranter og dets sundhedsskadelige virkninger (især i forbindelse med brystkræft, da det jo netop er den region, som bliver udsat mest ved deobrug), I Norge har myndighederne også advaret mod for stor brug af deodoranter med aluminium og denne dokumentar har desuden fået en masse omtale grundet dens kritiske omtale af aluminium i især deodoranter. Modsat er der også en række undersøgelser, som siger, at aluminium ingen skadelig effekt har. Så indtil der kommer mere viden på området, må vi selv vurdere, hvad vi mener, er bedst for vores kroppe.

Jeg er personligt generelt forholdsvis kritisk overfor de undersøgelser, som siger, at der ingen skadelig virkning ved aluminium i deodoranter er. Især fordi mange af disse undersøgelser er amerikanske, hvilket altid får mig til at være ekstra-kritisk, grundet den store lobbyisme derovre. Aluminiumindustrien er kæmpestor, og der er enorme økonomiske interesser på spil – ligesom med mælkeindustrien, kødindustrien, medicinalindustrien og elektronikindustrien. Jeg synes naturligvis, man skal være fornuftig og ikke hive sølvpapirshatten (eller aluminiumshatten! 😀 ) frem konstant (selvom jeg ikke skal se mig fri for at være en smule glad for konspirationsteorier, haha!), men samtidig er jeg også ret overbevidst om, at der er langt flere skadelige bivirkninger ved en stor del af vores livsstil (om så det er aluminium, et stort indtag af animalske produkter/medicin eller strålingen fra elektronik), end vi får at vide. Men det er blot min personlige holdning 🙂

Hvis I vil tjekke jeres deodorant for aluminium, skal I kigge efter aluminium chlorohydrat, aluminum zirconium pentachlorohydrat, potassium alum eller helt simpelt sagt bare noget hvor “alum”/”alun” indgår i ordet.

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

44 Comments

 1. Ida

  Så vigtigt emne. Og fedt at EU er i gang med en undersøgelse – jeg tror desværre, at der er noget om brystkræft og aluminium.

  Jeg er en af dem, der har lavet sin egen deo (opskrift her: http://www.idablom.dk/2017/07/01/lav-din-egen-sunde-deo/ ) – den fungerer virkelig godt for mig! Har aldrig prøvet en deo, hvor jeg kan lave ALT uden at lugte bare det mindste. Når jeg er på ferie, har jeg en krystaldeo, der er lidt nemmere at rejse med. Går i hvert fald aldrig tilbage til deo’er fra supermarkedet 😉

  • Mia

   Du har ikke oplevet hudirritation med den hjemmelavede? Kan se der er en del natron i 🙂 Og er krystaldeo ikke lavet udelukkende af aluminiumssalte? Eller kan de laves af andre mineraler? 😀 Jeg brugte krystaldeo i alle mine teenageår og var rigtig glad for det, men jeg troede faktisk, at den var lavet udelukkende af aluminium.

 2. Heidi

  Jeg bruger en krystal deo fra Matas og den virker perfekt. Sveder self og som du selv påpeger skal den på hver morgen . Får vild optur hver morgen over at tænke på at det er en 1000 år gammel krystal jeg smører under armen.

  • Mia

   Såvidt jeg ved er de fleste krystaldeor nærmest 100% aluminium :/ men måske du har fundet en lavet af noget andet? 😀

 3. Pia

  Nivea har lavet en deo uden aluminium. Har dog ikke forstand på de andre ingredienser.

 4. Laura

  Hej Mia
  Hvis du er bekymret for, at din hud skulle blive irriteret af natron, så skal du måske lige være obs på, at din nye deodorant også indeholder natron 🙂

  • Mia

   Det ved jeg godt – som jeg skriver, er det høje koncentrationer af natron, som kan give reaktioner 🙂

 5. Amanda

  Hej Mia 🙂
  Hvor har du læst det er et problem man smører noget på huden, som derved bliver optaget, når det er tæt på lymfekirtler? 🙂 stoffer kan sagtens ende op i lymfekirtler selv om det er optaget et helt andet sted i kroppen, da lymfe netop cirlulere og ender i lymfekirtlerne

  • Mia

   Hej Amanda
   Mener ikke, at det bliver optaget mere af huden, bare fordi det er tæt på lymferne – MEN at det lettere ender op i dem (og derfor i hele kroppen), når det er tæt på, når man smører det tæt på lymferne. Kilden er dokumentaren, som jeg har linket i bunden 🙂

 6. Ida D

  Jeg skiftede for et par år siden. Og den bedste (og desværre dyreste) jeg har prøvet er Real Purities. Den kan bl.a. fås i Magasin, hvor der jo ofte er 20% på den. Den er virkeligt god!!
  Jeg har lige købt en fra Moogoo, som også er lovende, men jeg har kun brugt den i to dage, så the verdict is not yet in.

  • Mia

   Ja, Magasins rabatter er gode at holde øje med! 😀 Har ikke hørt om Moogoo, må lige google 🙂

 7. Anna

  Hej Mia
  Dejligt at du har fundet én deo, der virker!
  Jeg forsøgte mig først med urtekrams naturlige deodoranter, men jeg kom simpelthen sådan til at lugte med dem. De kan ikke anbefales. Siden forsøgte jeg mig med lidt forskelligt og har fundet nogle gode bud. Jeg hamstrer deodoranter og andre hudplejeprodukter i Rossmann, når jeg er i Tyskland. Tyskerne har vare generelt et helt andet og meget større udvalg, når det gælder helse. I Rossmann finder du nu mindst ligeså mange deodoranter uden aluminium som med. Jeg elsker deres egen naturlige produktserie Alterra, hvor man får virkelig gode produkter for pengene. I øjeblikket bruger jeg denne deo til under 3 euro. https://www.rossmann.de/produkte/alterra/deo-balsam-sensitiv/4305615376653.html
  Hvis det er varmt eller jeg ved, at jeg nok kommer til at svede lidt ekstra, så bruger jeg Rudolph Cares. Det er lidt aluminiumssalte i, men det skulle være i moderate mængder. Og skal jeg til eksamen, så bruger jeg altså gode gamle Dove! 🙂
  Mit bedste til er altså at tjekke udvalget næste gang du er i Tyskland.

  • Mia

   Jeg eeeelsker Rossmann 😀 Det var altid et fast stop, når jeg var i Flensborg med mindre forældre!

 8. Anna

  Krystal deopdoranter er lavet af potassium alum ( Kemisprog: KAl(SO4)2 = Kalium-aluminium-sulfat), som er et aluminiumssalt. 🙂

  Selv har jeg prøvet den hjemmelavede kokosolie/natron deo, men den gav både hudirritation og trælse olie mærker på tøjet under armene. Jeg har prøvet lidt forskelllige “naturlige” deodoranter, men har endnu ikke fundet en jeg er helt glad for.

  • Mia

   Ja, det var nemlig også det, jeg tænkte! Det var min gamle krystaldeo lavet af.
   Har godt hørt at de hjemmelavede let laver pletter på tøjet. Den jeg bruger har aldrig lavet pletter, selvom den også har kokosolie i 🙂

 9. Louise

  Jeg har det sidste års tid brugt denne her fra Rema1000 http://kemi.taenk.dk/bliv-gronnere/test-kemi-i-deodoranter/organic-circle-deo-roll
  Desværre er den ikke særlig god til at holde mig lugt-fri. Føler mig aldrig helt dækket godt nok. Så i sidste uge købte jeg denne her på tilbud i Bilka http://www.biotherm.com/women-care/body/by-category/deodorants/roll-on/deo-pure-natural-protect-pf25001.aspx#prd_learnmore
  Det er noget af en prisforskel. Men indtil videre er jeg ganske tilfreds 🙂

  • Mia

   Den har jeg godt læst om! og kender godt det der med, at det måske ikke helt er effektivt nok nogle dage – og der synes jeg det er fint at have en lidt mere “krads” en, som man virkelig ved virker 😀

 10. Rikke Gade

  Hvor er det dejligt at lige blive opmærksom på dette – havde jeg aldrig før tænkt på! Jeg har brugt flere forskellige deo’er i gennem tiden, men er dog ret sikker på, at der var aluminium i dem alle. Pt bruger jeg en fra Naturlig uden parabener og perfume, men jeg ved faktisk ikke, om den er aluminiumfri – det må jeg tjekke.

 11. Lisa H

  Jeg har i flere år prøvet forskellige naturlige deodoranter af. Både billige og dyre, men har endnu ikke fundet en som får mig igennem en hel dag. Men jeg har fundet ud af hvis jeg bruger kokosolie inden min deodorant, så holder det langt bedre. Jeg sørger dog altid for at lade olien tørre godt ind inden for at undgå mærker på mit tøj.

  Overvejer dog at prøve denne deodorant http://www.bleschu.dk/badevaerelset/perfectpitsdeo, som jeg er faldet over fornyligt. Har læst et par anmeldelser af lignende deodoranter og det lyder til den virker 🙂

  • Mia

   Godt tip med kokosolien! Har du prøvet deodoranter med kokosolie i? Det er der i min, og den er altså ok effektiv (men ikke så effektiv som min Rexona) 🙂

   • Lisa H

    JA DET HAR JEG. HAR PRØVET DEN SAMME SOM DU PRØVER NU. SYNES OGSÅ DEN ER GOD, MEN MANGLER LIGE DET SIDSTE. OG DER HJÆLPER DEN RENE KOKOSOLIE MIG 🙂

 12. Ida amalie

  Hej Mia!
  Jeg bruger bare den fra änglamark, den er rigtig god – og så er den både svanemærket og godkendt af astma – og allergiforbundet 🙂

  • Mia

   Mærkerne garanterer desværre ikke for aluminium :/ Faktisk er lige netop dén deo testet for højest indhold af aluminium af Forbrugerrådet Tænk.

 13. JEG HAR OGSÅ VÆRET LIDT RUNDT OMKRING PÅ DEO-FRONTEN, EFTER JEG SKIPPEDE DEODORANT MED ALUMINIUM I.
  DA JEG DROPPEDE DET, HAVDE JEG NOK EN MÅNED, HVOR JEG SIMPELTHEN KUNNE LUGTE, AT MIN KROP NÆRMEST HAVDE GANG I SIN EGEN LILLE DETOX – RET VILDT, NÅR JEG “BARE” HAVDE BRUGT ANGLEMARKS DEODORANT (DEN, COOP SÆLGER UDEN PARFUME, PARABENER OG ANDET – MEN MED ALUMINIUM).

  JEG HAR OGSÅ TESTET REMA1000’S “ORGANIC CIRCLE”, MEN DEN VIRKEDE SLET IKKE FOR MIG.

  JEG HAR SELV PRØVET AT LAVE DEODORANT, MEN JEG FÅR EKSEM AF NATRON, SOM OGSÅ ER ET RET SKRAPT MIDDEL. P.T. BRUGER JEG URTEKRAMS KOKOS-DEO, MEN DEN VIRKER DESVÆRRE IKKE SÅ GODT LÆNGERE, SOM JEG SYNES, DEN GJORDE I STARTEN.
  JEG HAR KØBT EN AF SMIDTS DEODORANTER I VERSIONEN UDEN NATRON, OG HÅBER, DEN VIRKER. ELLERS PRØVER JEG MIG FREM IGEN MED AT LAVE EN MED KOKOSOLIE OG ANDET – MEN UDEN NATRON.

  HVIS JEG IKKE SKAL NOGET, BRUGER JEG OFTE BARE KOKOSOLIE I ARMHULEN. DET ER IKKE HELT SÅ EFFEKTIVT, MEN RET DEJLIGT. 🙂

  • Mia

   Änglamarks er faktisk den deo, som bliver testet for mest aluminium i Danmark, så måske det er derfor du oplevede den lille “detox”?
   Du må endelig melde tilbage omkring den fra Smidt! Jeg har også i perioder brugt en skive citron under armene, men det bliver måske lidt krads i længden. Bare hvis du ville prøve noget andet end blot kokosolie en dag 🙂

   • Hvor er det vildt, at Änglamärks deo er den med mest aluminium i. Men det giver måske mening, for aluminium er en nem og billig måde at lave deo på, hvor man stadig kan få den miljømærket.
    Jeg er glad for Änglamärks sortiment af fødevarer, men deres kropspleje er jeg virkelig ikke vild med – både pga. aluminium i deo og ditto sulfater i shampoo m.m. Ret ærgerligt, og underligt i min verden, at man kan få miljømærkning og bruge de to ingredienser.

    Og hurra for et kommentarfelt uden versaler – man kommer jo til at se helt sur ud på skrift, når alt står med stort. 😉

    • Mia

     jeg elsker også deres fødevarer, men holder mig fra kropspleje fra dem :/ og ja det er øv!

 14. Mystisk – hele min kommentar står med versaler, selvom min MAC IKKE ER SAT TIL DET – JEG BEKLAGER!

 15. Michelle

  Jeg er også i gang med at skifte ud til mere miljøvenlige og kemifrie produkter på badeværelse (sikke en kemibombe det værelse kan være!) og mit bedste tip til sådan en rensning er så vidt muligt at undgå produkter med parabener og sulfater (SLS) i 🙂

  Synes virkelig at markedet for naturlig deo er lidt af en kaotisk legeplads, men jeg tror mit næste køb bliver denne her: https://australian-bodycare.com/da/cat/deodoranter/. Lidt i den dyre ende, men den er alu-fri, parabene-fri og vegansk 🙂

  • Mia

   Jeg skriver snart et indlæg om hårpleje – og der er det netop de ting, jeg også har undgået 🙂

 16. Anne

  Hvor er det et godt indlæg og hyggeligt at læse alle kommentarerne. Jeg er ret vild med dit nye univers og har netop foretaget en detox af mine sociale medier. Nu læser jeg så dette indlæg, og kan bidrage med at jeg i længe har brugt Änglemarks deo (som jo desværre har vist sig ikke at være så god) og Neutrals, begge med gode resultater. Dog har jeg lige købt (læs investeret) i Rudolph Cares deo, men kan nu læse her og på deres hjemmeside at der også er (et minimum dog) af aluminium i. Jeg har langsomt i overgangen fra studerende til “rigtig voksen” udskiftet mine produkter med Rudolph Cares og er virkelig glad for dem. Også Mádara, som vist også skulle være fint, dog bruger de mange essentielle olier. Mit næste detox er min shampoo og balsam, hvor jeg altid (som i vitterligt ALTID) har brug Elvital… så mit ønske til dig Mia: et indlæg om shampoo 🙂 Haha. Tak for en god og givende blog! Kh Anne

 17. Lotte

  Lidt sen kommentar, men en af de mest effektive deodoranter, jeg har prøvet, er faktisk eddike. En god økologisk æblecidereddike påført fortyndet med en fugtig vatrondel eller lignende holder hele dagen for mig, og eddikelugten forsvinder hurtigt.

  • Mia

   Spændende! det skal jeg klart prøve. Jeg har i en periode brugt en skive frisk citron, men det var bare så bøvlet 😛 så det med eddiken virker lidt mere overskueligt.

 18. Katrine

  Kære Mia
  Jeg har efterhånden prøvet rigtig mange forskellige deodoranter både i form af selvlavede, citron som deo og alle mulige forskellige øko deo’er på markeder. Jg vil ikke mene, at jeg sveder mere end andre, men de fleste aluminium fri deo’er jeg har prøvet har resulteret i, at jeg sveder mere end normalt eller at der er behov for en opfriskning. Men real purity deo’en gør virkelig et godt stykke arbejde, og du kan tilmed få den til gode penge på iHerb.
  M.v.h. Hende som har brugt 800 kr.+ i jagten på den gode aluminiumsfri deo 😉

  • Mia

   Uhhh, har luret på en iHerb-ordre, så det kunne være, jeg skulle få gjort noget ved sagen nu 😀

 19. Kristinna

  Hej Mia

  Jeg er også på jagt efter en deo uden aluminium. Men jeg har ikke så meget forstand på de andre ingredienser, der er i. Kender du til Aesops deo: http://www.hollygolightly.dk/deodorant-spray-50-ml-43365.html. Den er nemlig aluminiumsfri, men jeg kan ikke lige gennemskue, om de resterende ingredienser er gode.

  De er følgende:

  Alcohol Denat., Water (Aqua), Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Polysorbate 80, Zinc Ricinoleate, Glycerin, Aminomethyl Propanol, Citric Acid, Pelargonium Graveolens Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Fusanus Spicatus Wood Oil, Pogostemon Cablin Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Cymbopogon Schoenanthus Oil, Eugenia Caryophyllus (Clove) Flower Oil, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Coriandrum Sativum (Coriander) Seed Oil, Thymus Vulgaris (Thyme) Oil, Vetiveria Zizanoides Root Oil, Linalool, Citronellol, Geraniol, Eugenol, Citral, Farnesol, d-Limonene.

  Jeg håber, du kan hjælpe mig med et svar.

  De bedste hilsner og god weekend fra Kristinna

  • Mia

   Jeg slog den op på appen Kemiluppen (den er virkelig god at have ved hånden), og der har den fået en B i karakter (hvilket betyder at den ikke er 100 % fri for skidt kemi, men heller ikke er helt slem). Den indeholder parfumestoffer og plantestoffer der kan give allergi (det er alle de mange æteriske olier, der er listet) samt miljøbelastende stoffer. Den indeholder dog ikke mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Generelt synes jeg selv, at dens ingrediensliste er liiidt på den lange side (jeg har det generelt på less is more måden mht. produkter der skal på huden), men mange ingredienserne er æteriske olier, så de er self naturlige (men kan sagtens give allergi). Aminomethyl Propanol kan virke irriterende på huden, men ellers er de øvrige ingredienser forholdsvis lav-risiko (og dem som er medium-risiko står tilsidst i ingredienslisten, hvilket betyder, at der er meget lidt i af dem). Så min vurdering er, at den er bedre end den klassiske Rexona, såfremt du ikke er allergisk overfor de æteriske olier i den. Kan som sagt anbefale Kemiluppen (den tager dog ikke højde for aluminium, så det skal man selv tjekke efter) og også hjemmesiden https://www.ewg.org/skindeep/#.WggPExPWwb0 hvor du kan slå alle ingredienser op og læse om dem 🙂

Leave a Comment