ET KIG IND VEGANSK KOGEBOG PLANTEMAD AF MIA GARDUM

ET KIG I MIN KOGEBOG PLANTEMAD

Fra i morgen vil I kunne finde min første kogebog PLANTEMAD i boghandlere i hele landet – det er så surrealistisk at tænke på! Et par af jer har også allerede fået fingrene i den via forudbestilling på Saxo eller i boghandlere, der var hurtigt ude – og jeg bliver så glad for alle jeres snaps og billeder på Instagram. Bliv endelig ved med at sende dem!

Til dem af jer, der endnu ikke har set PLANTEMAD i levende live, tænkte jeg, at et indlæg med et lille kig ind i bogen er på sin plads. For jeg kan fortælle nok så meget om den – men det er lidt noget andet, når man selv kan se det. Jeg håber dog stadig, at I vil smutte forbi en boghandler og gramse lidt på den ude i den virkelige verden; for sådan en kogebog kommer først rigtig til live, når man har den i hænderne.

PLANTEMAD er delt op i fem kapitler; de små hurtige hverdagsvidundere (plantemælk, dips og andre køleskabs-godter), forår, sommer, efterår og vinter. De fleste kogebøger plejer at være opdelt efter måltid (altså morgenmad, frokost, aftensmad, dessert), men det syntes jeg ikke helt gav mening for PLANTEMAD. Samtlige af måltiderne tager udgangspunkt i frugt og grønt – og de er jo meget sæsonbestemte, så jeg syntes også, bogen skulle deles op efter sæson. Simpelthen fordi det er mere miljørigtigt, bedre for pengepungen og langt lækrere at spise det, der er i sæson. Dog er det efterhånden forholdsvis let at få fat i de fleste ingredienser året rundt – så hvis der er en ret fra en sæson, som frister, så burde man også snildt kunne lave den.

Inden opskrifterne har jeg skrevet et par mindre kapitler. Det længste handler om min egen rejse til en livsstil tung på plantebaseret kost samt min kostfilosofi og madlavning. Der er også et kapitel omkring indholdet af mit køkken- og køleskab og lidt tanker om køkkenminimalisme, og så kommer jeg også med tips til at starte med at spise mere plantebaseret og deler en oversigt over, hvilke grøntsager som er i sæson måned for måned.

Alle sæson-kapitlerne kommer desuden med et mini-essay i starten med lidt tanker omkring sund livsstil og minimalisme i hverdagen. Generelt er bogen super personlig med masser af anekdoter og tanker iblandt opskrifterne.

Og så er der naturligvis alle opskrifterne. 89 for at være helt præcis. Alle opskrifterne er hverdagsmad med smag, kraft og masser af næring. De indeholder ikke en masse specialingredienser, og de kræver ikke fancy redskaber eller metoder. Generelt er de helt nede på jorden – ukompliceret mad, lige som jeg selv kan lide at spise.

Og så er der hele bogens visuelle side. En del af min tanke med bogen var også, at den skulle være smuk – og anderledes layoutet end den typiske kogebog. Vi blev inspireret af mode- og livsstilsmagasiner, og ønskede at give bogen en coffee table book fornemmelse, uden den virkede prætentiøs. Det synes jeg virkelig, vi er kommet godt fra. Blandt opskrifterne prydes siderne af nogle virkelig smukke råvarebilleder. Opslaget herover er et af mine egne favoritter.

Jeg håber virkelig, at dem af jer, som har lyst til at investere i den, får en masse glæde ud af den! Der ligger over et års arbejde i den – over et år med masser af køkkeneventyr, skrivestunder, glæde og også lidt tårer. Det har virkelig været en fantastisk process at skrive en bog, og jeg glæder mig virkelig til den dag, jeg (måske – hæhæ) kan starte på en 2’er.

I må vildt gerne sende mig billeder på Snapchat (miagardum) eller lægge et billede på Instagram (husk at tagge @miagardum og #plantemad), hvis I køber bogen – det gør mig lykkelig helt ned i maven at se den hjemme hos jer! Den kan som sagt findes i boghandlere over hele landet fra i morgen.

Og til Aarhus-folket: husk at jeg holder boglancering på næste søndag – d. 22. januar fra kl. 14-16 i North of Eden, hvor bogen kan købes signeret med en lille rabat og I derudover kan få et bette glas vin og en smagsprøve. Så kig endelig forbi! I kan læse mere om eventet her – husk at tilmelde jer, hvis I kommer, så jeg ved, hvor meget vino og mad, der skal være klar.

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

18 Comments

 1. Ida

  Tillykke Mia! Du er simpelthen så inspirerende og sej! Og jeg glæder mig helt vildt til at skulle ned og gramse på bogen i virkeligheden – og den ryger med stor sikkerhed også med hjem ?
  Jeg bor ellers i Århus, men er desværre ikke hjemme på søndag! Er der nogen anden mulighed for at komme til lancering/ høre noget mere om bogen?
  Knus og god karma din vej!

  • Mia

   Hvor er du sød, Ida! Tak 😀
   Forhåbentlig kommer jeg til at besøge et par forskellige boghandlere rundt omkring i landet – og har en i Aarhus på listen, men har ikke noget planlagt endnu. Skal nok holde jer opdateret 🙂
   Gode vibes til dig også <3

 2. 35kvadratmeter

  Hej Mia!

  Jeg fik en masse andre bøger, end dem jeg havde ønsket mig i julegave. Jeg havde blandt andet ønsket mig et gavebevis på PLANTEMAD, men det fik jeg desværre ikke. Heldigvis har jeg nu et tilgodebevis, som jeg vil tage ind og bytte til din bog. Jeg glæder mig til at få fingrene i den.

  Stort tillykke 🙂

  • Mia

   Hvor heldigt, at de andre kunne ombyttes så – håber du bliver rigtig glad for den 😀

 3. Sejeste Mia! Stort tillykke med din kogebog. 🙂

 4. Hvor lyder den fantastisk, Mia. Kæmpe tillykke!

 5. Stort tillykke med det, hvor må det være stort for dig!
  Jeg må uden tvivl have fingrene i din bog, i særdeleshed fordi jeg selv er begyndt at få øjnene op for den vegetariske livsstil. Det har jeg skrevet lidt om på min blog her: http://www.borellasblog.dk/at-vaere-eller-ikke-at-vaere-vegetar/ 🙂
  Holder spændt øje med, om du holder noget lancering i København 🙂

  • Mia

   Tak Sofie! Læste lige dit indlæg – hvor er det fint skrevet. Håber PLANTEMAD kan inspirere dig til endnu flere veganske måltider – om så det er alle dage eller bare nogle dage 😀

 6. Nanna Westermann Hansen

  hej søde Mia

  Lige et spørgsmål, i din kogebog står der at du kun har en stavblender, en foodprocesser (og en vægt) og en normalt blender går jeg udfra 😉 og det jeg vil sprøge om er, hvad du bruger til at lave hummus, bananis osv med, evt mærke? Jeg spørger, fordi jeg er så fucking uheldig og har ødelagt 3 blendere – ja tre, eller samme blender af tre omgange but still, og nu har jeg fandme også ødelagt min minihakker igen, som jeg plejer at lave hummus osv i (jeg græder) Så nu spørger jeg en ekspert til råds inden jeg begiver mig ud i at købe noget nyt. For det er ok irriterende at det ikke virker optimalt for mig. Jeg har åbenbart dårlig elektronik karma.

  Håber du kan hjælpe

  Ps jeg har lige købt den Wilfa blender som du også har, den er jo fucking god.

  pps. ELSKER PLANTEMAD! du er så sej, mange tak for den 🙂

  hilsen Nanna

  • Mia

   Hej du,
   I kogebogen har jeg kun nævnt foodprocessor og stavblender, fordi jeg egentlig mener, at man kan klare sig uden en normal blender, hvis man har de to ting. Men hvis man har mere plads i køkkenskabet, er en blender naturligvis også god at have 🙂 Jeg laver hummus osv. i min foodprocessor – den er fra OBH Nordica, men faktisk ikke særlig god. Forleden da jeg lavede mad med Emma Martiny til mit event, brugte jeg hendes – og den er virkelig god! Hun sagde, at den har holdt et par år, og lords knows at hun laver meget mad 😉 Det var Braun FX3030, og den var god!

   Ps. jaaa, wilfa-blenderen er #LIFE 😀 <3
   Pps. Juhuuuu er SÅ glad for at høre, at du er glad for den!!! 😀 😀

   • Nanna Westermann Hansen

    fedt, mange tak for svar! Må lige tjekke den fra Braun ud, Emma må have de gode ting jo.

    Wehuu for gode blendere <3

    glæder mig til at lave alle retterne. 🙂

    • Mia

     Ja, stoler virkelig også på Emmas smag, især når det kommer til køkkensager 😀

     • Nanna Westermann Hansen

      Ja hun er fandeme sej. I pynter begge to på min bog reol 🙂

 7. Hej Mia.
  Jeg vil bare lige sige at du er skyld i at jeg lige nu har meget ondt i maven.
  Jeg har her til aften lavet din Chilli sin carne (Dog med lidt ændringer)
  og har nu så ondt i maven af at spise for meget. Den er så lækker!
  Der kan jo laves vildt mange lækre udgaver af den.
  Jeg takker mange gange for den fede opskrift. Slet ikke sidste gang jeg laver den.

  • Mia

   Hej Malene 🙂 pyha, troede lige, at du skrev, at den havde givet dig ondt i maven på den dårlige måde 😛 GODT, at det var fordi, den smagte lækkert – har også altid selv problemet med at spise for meget af den, når jeg laver den selv 😉 Er glad for at høre, at den også er blevet en favorit hjemme hos dig. Hav en dejlig mandag 😀

   • Den er så stor en succes at resten af familien har meldt at de kommer og spiser i næste uge og den har bare om at stå på menuen.
    Begrænsningens kunst er svær når det er så lækkert 🙂
    jeg takker igen
    Go mandag til dig os 🙂

Leave a Comment