Fuldkornstærte med græskar, grønkål og feta - GARDUM

Fuldkornstærte med græskar, grønkål og feta

sund fuldkorn tærtebund

Græskar er en af mine absolutte yndlingsgrøntsager, så det er med at slå til, når det er i sæson. Lige nu bugner det med både Hokkaido og Butternut squash i grøntafdelingerne (og ofte til virkelig gode priser!), og derfor har jeg grebet chancen til at smide lidt ekstra opskrifter med netop græskar efter jer på det seneste.

Så i dag bliver det endnu en græskaropskrift! Opskriften kan passende laves samme uge som min græskardaal, da man kun skal bruge 1/2 græskarhovede i begge retter, som desuden også begge indeholder grønkål. Mindre indkøb og ingrediensgenbrug = win/win!

Dagens opskrift er på en fuldkornstærte med græskar, grønkål og feta. Denne slags tærte kaldes også for en galette, da den laves uden en tærteform ved blot at folde dejen op omkring fyldet. Det er en super let måde at lave tærte på, som sparer opvasken af tærteformen, og så er min erfaring også, at en galette skal have mindre tid i ovnen.

græskar tærte feta
I tærten får græskarret og grønkålen selskab af feta og timian. Timian og græskar er en himmelsk kombination (prøv at bage græskarfritter med masser af timian og havsalt – haps!), og så giver fetaen en god salt kontrast til de cremede og let søde græskarskiver (og let’s be real – feta gør alt bedre).

Når det kommer til feta, vil jeg anbefale jer at få fat i en ægte feta. Altså ikke noget “salatost” eller “hvid ost” eller hvad de ellers kan finde på at kalde feta-wannabe for. En god feta (altså på fåremælk eller en blanding af gede- og fåremælk) hæver virkelig niveauet i en ret som denne, og så er det desuden også langt blidere ved maven for dem, der kan være lidt laktosefølsomme.

Græskargaletten ser langt mere avanceret ud, end den egentlig er. Forberedelsestiden er en lille halv time, og så er det bare at vente på, at den bliver færdig i ovnen. Hvis I har lyst til at kræse lidt ekstra om aftensmaden, vil tærten gå rigtig godt med en mikset grøn salat (så er der til fire personer), men den kan altså også godt nydes, som den er. Og så er den virkelig god madpakke eller restemad, skulle jeg hilse og sige!

sund fuldkorn tærtebund


Fuldkornstærte med græskar, grønkål og feta


Til 2 personer (eller 4 med en salat ved siden)

Dej:
2 dl. finvalsede havregryn
2 dl. fuldkornsspeltmel (fintmalet)
1/2 tsk salt
1/2 dl. olivenolie
1 dl. vand

Fyld:
1/2 hokkaidogræskar
3 stilke grønkål
1 rødløg
100 g. feta
1/2 tsk. timian
4 æg
4 spsk. plantemælk/komælk
1/3 tsk. salt
Friskkværnet peber

 1. Rør ingredienserne til dejen sammen. Brug dine hænder til at ælte den en smule, så den hænger godt sammen. Sæt den på køl i 30 min.
 2. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
 3. Fjern kernerne fra græskarret. Hvis det er økologisk, vaskes det blot grundigt inden – hvis det ikke er øko, skrælles det først. Skær dernæst græskarret ud i tynde skiver, som halveres (se billederne).
 4. Vask grønkålen grundigt og fjern stænglerne. Hak det i mundrette bidder. Skær rødløget i både.
 5. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på en bageplade – så tyndt på muligt. Det kan godt kræve lidt arbejde, så vær tålmodig.
 6. Fordel først grønkål på bunden – lad en kant af ca. 5 cm være fri. Fordel så græskarskiverne ved at starte fra kanten og fortsætte en en spiral indad (se billederne).
 7. Fordel rødløg blandt græskarskiverne og smuldr fetaen på toppen. Drys med timian.
 8. Fold dejen op omkring fyldet – brug eventuelt bagepapiret til at hjælpe.
 9. Pisk æg, plantemælk, salt og peber sammen og fordel det over fyldet. Sørg for at få det godt ned mellem græskarskiverne.
 10. Bag tærten i 35-45 minutter, til æggestanden har sat sig, og græskarskiverne er møre.

græskar tærte feta
Hvis I prøver opskriften, må I som altid mega-gerne dele et billede med mig på Instagram. Bare husk at tagge @miagardum på det, så jeg ser det!

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

6 Comments

 1. Nicoline

  Den her opskrift skal jeg helt sikkert prøve! Mmh, jeg glæder mig allerede, hehe 😉

 2. Anne V

  Nu gør jeg det ikke lige i at lægge billeder op nogen steder. Er nok for gammel. Men du skal alligevel vide, at denne fantastiske tærte blev lavet hjemme hos mig i går. Og jeg var helst solgt, spiste over en halv helt for mig selv😄😄
  Så tak for rigtig brugbar inspiration.
  Dejlig dag til dig!

  • Mia

   Så dejlig en kommentar kan også sagtens hamle op med et billede 😉 hvor skønt at høre, at du kunne lide den! Den dag jeg lavede tærten for at skyde billeder spiste jeg halvdelen til frokost og den anden halvdel til aftensmad … 😀 God dag til dig også! 🙂

 3. Rikke Gade

  Ser virkelig lækkert ud! Kan man også godt bruge optøet grønkål istedet?
  Og har du en ide til hvad jeg kan komme i stedet for feta (som er vegansk)? Tænker det her bliver aftensmaden i morgen!

  • Mia

   Har ikke prøvet det med optøet grønkål (har faktisk aldrig brugt frossen grønkål), så kan ikke love noget – det vigtigste er nok bare, at det er tørt og ikke vandet (som optøet spinat f.eks. kan være), for så ødelægger det bunden. Fetaen er svær at erstatte for at få samme salte smag – jeg ville nok bare udelade den eller putte noget helt andet i, som bagte tomater eller noget i den dur 🙂

Leave a Comment