Guide: Mere miljørigtig tøjvask - GARDUM

Guide: Mere miljørigtig tøjvask

miljørigtig tøjvask

Tøjvask er nok ikke et af de mest sexede emner at skrive om, men ikke desto mindre er det en del af vores alles hverdag – og det er nok også et af de der steder, hvor man snildt kommer til at køre på autopilot og gøre, som man altid har gjort.

Men tøjvask kan hurtigt blive noget af en miljøsynder – tænk bare på alle de plasticdunke fra vaskemiddel, der bliver smidt ud og alle parfumestofferne der skylles ud med vandet. For ikke at tale om strømforbruget og ikke mindst din egen krop, som gennem kontakt med tøj vasket med konventionel vaskemiddel bliver udsat for parfume og dårlig kemi, som kan give allergi.

Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele lidt af mine tips til grønnere tøjvask – både for miljøet, for dig selv og for dit tøj. Det må være det, man kalder en win-win-win-situation, ikke? 😉

(Nogle af produkterne, jeg nævner, har jeg i øvrigt modtaget i gave. Som I ved, omtaler jeg aldrig noget herinde, som jeg ikke elsker – men jeg vil alligevel nævne, at de altså er modtaget i gave)

miljørigtig tøjvask


5 tips til grønnere tøjvask


Behøver tøjet overhovedet at blive vasket?

Første fejl mange af os begår, når det kommer til tøjvask, er blindt at smide tøjet i vasketøjskurven efter brug, uden overhovedet at forholde os til, om det rent faktisk har brug for at blive vasket. Vask bruger ikke kun mange ressourcer hvad angår strøm og vand – det slider også gevaldigt på tøjet. Færre vaske vil altså få dit tøj til at holde længere.

Hvis ikke der er pletter på dit tøj og det ikke lugter voldsomt meget, er det ofte nok at lufte det stedet for at vaske det. Hæng det på en bøjle ved et åbent vindue, når du alligevel lufter ud derhjemme.

Uld og strik generelt (her taler jeg naturligvis ikke om polyester- og akrylsager – de skal vaskes) skal slet ikke vaskes, da det er selvrensende pga. indholdet af lanolil, der naturligt modvirker bakterier og lugt. Luft det i stedet i et åbent vindue eller smid det i fryseren natten over. Hvis der er kommet pletter på, som ikke kan fjernes med mild pletfjernelse, kan du vaske det, men brug et skånsomt program.

Mange mener også, at jeans ikke bør vaskes. Personligt vasker jeg mine jeans fra tid til anden – mest for at få denimen til at trække sig sammen, da det godt kan give sig en del efter et par ugers brug. Men igen – brug din sunde fornuft og vask kun, hvis der virkelig er behov for det.

Hvis tøjet har pletter og lugter skal det naturligvis en tur i maskinen. Sørg dog for at “samle” vasketøj til at fylde en hel maskine i stedet for at vaske halvt fyldte maskiner – på den måde sparer du både på strøm og vand og vasken vil desuden slide mindre på tøjet.

Vask ved lavere temperaturer

Tøj bliver rent ved 40 grader – og nogle gange er 30 grader også nok. Husk desuden altid at tjekke vaskemærket på dit tøj. Tallet i mærket er den temperatur, som tøjet maks må vaskes ved – men det kan også sagtens vaskes ved lavere temperatur for at skåne tøjet og bruge mindre strøm.

Hvis du har støvmideallergi, skal du vaske dit sengetøj ved 60 grader for at dræbe støvmiderne.

miljørigtig tøjvask

Brug miljørigtigt vaskemiddel

Generelt – drop alt vaskemiddel med parfume. Det kan give allergi og har intet at gøre med, hvor rent tøjet bliver.

Hvis du vil blive ved med at bruge traditionel vaskemiddel, er det bedst at gå efter en der har svanemærke og er astma-allergi-mærket (også selvom du ikke har allergi!). Køb store bøtter og gerne dem i pap i stedet for plastik.

Hvis du vil gå skridtet videre med mere miljørigtigt vaskemiddel, kan jeg anbefale at tage et kig på enten EcoEgg eller soapberries/vaskebær.

EcoEgg er en let løsning og i ét æg er der til 210 vaske – så overvej lige, hvor meget emballage man sparer miljøet for der! Der kan købes refill-kugler til ægget, når du har brugt kuglerne i det op, og plastikægget kan således genbruges i mange år. Husk at købe det uden parfume for at undgå at udvikle allergi.

Min egen favorit lige nu til tøjvask er vaskebær/soapberries, som pga. deres naturlige indhold af saponin er perfekte til tøjvask. I hver vask tilføjer du fire vaskebær i en lille bomuldspose (den følger med i pakken). Bærerne kan bruges til 3-4 vaske og kan komposteres bagefter – og der er ingen plastic i emballagen, modsat EcoEgg’et. Det bliver altså ikke mere miljørigtigt!

Hvis du gerne vil blege hvidt (f.eks. håndklæder og sengetøj) kan du tilføje 1/2 dl. bagepulver og 1/2 dl. eddike til vaskeskuffen, når du vasker.

miljørigtig tøjvask

Drop skyllemidlet

Skyllemiddel indeholder positive ladede kationiske tensider, som lægger sig som en hinde rundt om tøjets fibre og dermed gør det blødt. Problemet med disse tensider er, at de svære at nedbryde i miljøet og er giftige for vandlevende organismer. Meget skyllemiddel indeholder desuden parfume, som kan give allergi over tid.

Personligt har jeg aldrig brugt skyllemiddel, da jeg ikke har syntes, at det gjorde særlig stor forskel på mit tøj. Hvis jeg gerne vil have lidt duft i mit tøj (primært håndklæder og sengetøj) smider jeg en lille klud med i vasken, hvor jeg har tilføjet fem dråber æterisk olie. Min favorit er dette mix af olier, som dufter skønt – lidt som vasketøj, der har hængt til tørre udenfor. Jeg bruger det især til håndklæder, og så holder jeg af at bruge ren lavendelolie til mit sengetøj. Hvis man helt vil undgå fare for allergi, er det naturligvis bedst helt at udelade æteriske olier også. Jeg har selv oplevet, at jeg fik allergi af “normalt” skyllemiddel, men at et par dråber æterisk olie til en stor vask ikke gjorde noget. Prøv dig frem og find den balance, der giver mening for dig.

Hvis du har brug for at blødgøre dit tøj (det kan f.eks. være meget rart til håndklæder engang i mellem), kan du tilføje 1 dl. hvid eddike til vaskeskuffen.

Drop tørretumbleren

Tøj har bedst af at lufttørre, da tørretumbleren slider på tøjets fibre. Hvis du ikke har et sted at hænge større ting som sengetøj og håndklæder til vask og foretrækker følelsen af det, når det har været en tur i tumbleren (det gør jeg selv), kan du bruge disse uldkugler sammen med tøjet – de forkorter tørretiden og gør desuden tekstilerne bløde.

miljørigtig tøjvask

Jeg håber at denne lille guide kan bruges, og at I får lyst til at give jeres tøjvask en miljørigtig overhaling. Og så vil jeg som altid mega-gerne høre, hvis I har flere tips til grønnere tøjvask! Jeg er ikke ekspert (endnu), og har kun egne erfaringer og læsning at trække på, så meld endelig ind, hvis I har viden på området!

Produkter

EcoEgg vaskeæg
Soapberries/Sæbebær
Laundry tonic
Wool dryer balls

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

41 Comments

 1. Katrine

  Skønt indlæg. Vi har anvendt soapberries herhjemme i næsten to år nu, og det fungerer fint (minus hvidt tøj). Jeg har dog aldrig tilføjet dufte/olier, som du foreslår, så det vil jeg da lige overveje til håndklæderne. Tak for tippet. Kh Katrine

  • Mia

   Må jeg høre, hvorfor I ikke bruger dem til hvidt? Jeg har ikke vasket så mange omgange med dem endnu og har også brugt dem til hvidt med fint resultat 🙂

   • Katrine

    ja, jeg har oplevet at de smitter lidt af på det hvide vasketøj. sådan små pletter hist og pist. Desværre. Men jeg er glad for at høre at du ikke har oplevet det. kh katrine

 2. Maria

  Hej Mia 🙂

  Superfedt at få de her tips, da tøjvask netop er så standard, og jeg havde derfor aldrig overvejet at undersøge det nærmere selv. Jeg vil helt sikkert tage anbefalingerne til mig!

  • Mia

   Hej Maria!
   Det er nemlig der, man gerne kører på autopilot 🙂 Fedt at du kan bruge tipsne til noget 😀

 3. rikke

  Det er vel lidt modsigende at sige drop alt vaskemiddel med parfume, fordi det kan give allergi, men samtidig slå et slag for æteriske olier. Den hyppigste årsag til parfumeallergi er naturlige duftstoffer, så der er ikke belæg for at påstå, at naturlige dufte er mindre allergene.
  Synes ligeledes “…din egen krop, som gennem kontakt med tøj vasket med konventionel vaskemiddel bliver udsat for parfume og kemi, som kan give allergi” er liiidt for ladet med din egen overbevisning. Hvornår blev “Kemi” i sig selv farligt? Taler vi vand? NaCl? Jeg er helt med på, at du kører naturligheds-argumentet (hvad end det så er) som tema herinde (og det er helt ok), men lad os nu ikke forledes til at tro, at alt der kommer fra en bøgehæk er vidunderligt, og at alt, der optræder i det periodiske system, er noget skidt.
  Der er helt sikkert en masse komponenter i konventionel vaskemiddel, som ikke er decideret sunde, men meget info er også baseret på systematisk misinformation og pseudovidenskab, forklædt som fakta og pakket ind i anekdote. Bullshit og myter fylder alt for meget i sundhedsdebatten og skaber blot mere forvirring – lad os ikke bidrage til den.

  • Mia

   Er helt klar over, at al kemi ikke er skidt 🙂 Skulle måske have skrevet “dårlig kemi” – retter det straks 🙂

 4. HS

  Ej hvor er det nogle smarte tricks! Tusind tak fordi du deler – anede slet ikke at man kunne bruge sådanne nogle bær og uldkugler!

 5. Hej Mia

  Super godt indlæg! Jeg prøver virkelig at vaske “miljørigtigt” men har stadig til gode at kaste mig ud i sæbebærene. Det må jeg prøve! Desuden vil jeg lige sige, at jeg synes, det er velformuleret, samt at man sagtens kan forstå, hvad du gerne vil sige. Som du også skriver, er du jo ikke ekspert, og desuden er det jo din blog. Det er vel din holdning, der tæller. At du samtidig forsøger at researche dig frem til så “korrekte” svar som muligt, er jo en kæmpe bonus. 😊 Jeg har selv lige startet en blog, som gerne med tiden skulle kunne inspirere folk til at leve mere i “harmoni med naturen”. Jeg er lidt nervøs, for om folk vil kritisere mine sproglige valg men som sagt er man jo ikke ekspert. Det blev lidt en lang snak men jeg håber at det giver mening!
  Kh Siri

  • Mia

   Hej Siri!
   Tak for din kommentar! Sætter virkelig pris på den. Det er svært, for man er lidt i skudlinje overfor kritik som blogger, især når det kommer til “bedre/sundere/grønnere” valg. For hvert indlæg jeg deler om den slags, får jeg altid kritik på en formulering eller en lille belæring med på vejen. Og selvom jeg godt kan have det lidt sådan “bitch don’t kill my vibe” (hahah, altså mest for sjov), er jeg faktisk glad for kritik, for det lærer mig både nyt og får mig til at være ekstra intentionel omkring mine formuleringer og min research. Som du siger, er en blog jo en personlig platform, og jeg håber, at folk, der læser med, ved og sætter pris på, at jeg deler MIN rejse, der hvor JEG er og hvad JEG ved lige nu. Det er ikke en facitliste eller et ekspertmedie. Er glad for at høre, at du har det på samme måde! 🙂
   Var lige et smut forbi din blog og hvor ser det lovende ud! Jeg vil klart følge med hos dig – det virker til, at vi har samme interesser 😀 håber ikke nervøsiteten vil slå dig ud – der vil altid være kritiske folk, men det er kun sundt for debatten og for at blive bedre. Og så er det jo i sidste ende din blog, hvor du kan skrive på dén måde, som giver mening for dig.
   Klem, M

 6. Anna

  Jeg er lidt splittet når der kommer til mere miljøvenlig vask. Jeg har selv tidligere vasket med sæbenødder og lave temperaturer, men sæbenødder og andre “naturlige” vaskemidler er (så vidt jeg ved) ikke i stand til at dræbe bakterierne. De vasker ganske vist tøjet rent for snavs, men det er så det. Så nu er jeg gået over til at vaske med vaskemiddel designet netop til lave temperaturer – de indeholder nemlig en masse enzymer som både fjerne snavs og slår bakterier ihjel.

  Tak for tippet om uld – jeg vil begynde med luftning/frysning fremfor vask. Hvordan med uld-akryl/andet-mix, hvordan ville du holde det rent? 🙂

  • Mia

   Må lige læse op på det med sæbebærerne!
   Hvilket vaskemiddel bruger du så? 🙂
   Til mix-strik ville jeg lufte det efter hver brug og trække den så længe som muligt (og her kommer det primært mest an på, hvor meget jeg har sved i det 😛 Plejer godt at kunne bruge en strik 5-7 gange inden vask, hvis jeg har en bomulds t-shirt under, som kan tage det værste lugt), indtil jeg vasker det på uldprogram med minimalt vaskemiddel. Lader altid strik tørre liggende (feks. på tværs af et tørrestativ) 🙂

   • Anna

    Jeg har selv lige forsøgt at læse lidt op på alt det her igen, og jeg er ærlig talt forvirret omkring hvorvidt enzymer i vaskemiddel faktisk kan nedbryde bakteriers cellemembran og/eller evt. biofilm. Jeg prøver at høre nogen af mine undervisere ad(studere biologi) 🙂

    Hvis ikke vaskemidlet kan dræbe bakterier ville jeg vaske således:
    Sæbenødder/andet i den dur ved 30 grader: t-shirts, trøjer, bukser mv.
    60 grader: håndklæder, klude, sokker og undertøj (kan sæbenødder tåle 60 grader?)
    80-90 grader: klude med kødsaft, tøj med blod, fækalier samt tøj/linned anvendt under sygdom.

    Jeg har fundet frem til at hvis man generelt vasker ved 30-40 grader, er det en god ide at vaske ved 60-80 grader en gang om måneden, for at forhindre bakterievækst i selve vaskemaskinen 🙂

    Har forresten bare brugt det vaskemiddel jeg nu kunne finde. hvorpå der står at det er beregnet til koldvask/lave temperature. Jeg har endnu ikke fundet en der passer på mine krav til miljø og helbred 😉
    Lige til sidst; traditionel sæbe opløser fedtpletter fordi den er basisk, er pletterne svære at få af, kan det derfor være en idé at anvende vaskemiddel med enzymer, da de netop kan nedbryde mere komplekse pletter.

    • Mia

     Fedt at du tjekker op på det Anna! Læs evt. også Camillas kommentar ovenfor – hun virker også til at have godt styr på det! 😀
     Jeg laver også altid en kogevask (60 grader) med håndklæder og sengetøj. Og så laver jeg en varm vask med undertøj og strømper hver 3-4 gang. Det er en god idé at lave en løbende vask der er varm! Og tak for tippet med enzymerne!

 7. Rikke

  Hej Mia 🙂

  Tak for et mega brugbart indlæg! Har selv længe tænkt over at skifte tøjvask-rutiner, men synes det har virket besværligt og dyrt. Nu har jeg dog lyst til at prøve det der ecoegg af, men jeg har lige et måske dumt spørgsmål – Det du linker til, er det kun selve refill-vaskekuglerne, så man skal købe ægget ved siden af?

  Mvh. Rikke

 8. Siri

  Det er en god måde at se det på. Jeg læste også på et tidspunkt, at kritik skal man prøve at glæde sig over og bruge konstruktivt godt, da det jo egentlig betyder, at nogen reagerer på det, man skriver.
  Det er jeg virkelig glad, for at du skriver! Det har vi helt sikkert. Jeg har fuldt med her i flere år, og du er en af dem, som har inspireret mig til at tage springet og starte min blog.
  Jeg havde skrevet den første del da jeg læste dine sidste par sætninger. Det er så rigtigt!

  Hav en fantastisk aften.
  Kh. Siri

 9. Sidsel

  Hej Mia.
  Tak for nogle gode og konkrete tips til tøjvaskningen 🙂 Det er måske ikke det mest sexede emne i verden, nej, men det er til gengæld noget vi allesammen gør og har i vores hverdag, og et sted hvor det er nemt at lave gode ændringer af vanerne – og jeg synes også det er fedt at læse om de helt-nede-på-jorden ting.

  Og så vil jeg også bare lige tilføje, at jeg også synes dine formuleringer var fine og forståelige, i hvert fald for mig. Jeg ved ikke om denne sætning er noget du har tilføjet senere: “Hvis man helt vil undgå fare for allergi, er det naturligvis bedst helt at udelade æteriske olier også” – men jeg synes da netop den er meget tydelig.
  Jeg er enig i at der er meget pseudovidenskab derude, og at det nogle gange kun er med til at gøre jungle og forirrengen større – men jeg synes ikke, at det er noget du er med til overhovedet!
  Jeg ved personligt, at æteriske olier ikke rigtig er for mig, så den del af “rådene” springer jeg jo bare over. Men i og med at det virker for dig, synes jeg da, at det er så fint at du har det med.
  Åh, beklager den lange kommentar – jeg har ordnet vasketøj her til aften, så var nok bare inspireret af emnet 😉

  • Mia

   Hej Sidsel,
   Tak for din kommentar! Jeg tilføjede netop den sætning bagefter, for at uddybe. Synes selv, det sagde sig selv, men man skriver jo ikke til sig selv, men til andre, så hellere en uddybning for meget end for lidt 🙂

   Jeg har det lidt blandet med begrebet pseudovidenskab. Naturligvis skal man ikke sprede falsk information, men mange store opdagelser er startet med at blive betragtet som pseudovidenskab for derefter at blive accepteret af masserne. Jeg synes desværre ordet bruges til at diskreditere nytænktning og områder, hvor der måske ikke er lavet nok videnskabelige undersøgelser til at underbygge det 100 %, men hvor det samtidig ikke behøver betyde, at der ikke er noget at komme efter. Videnskabelige undersøgelser er ofte støttet af big pharma og virksomheder, der har en generel interesse i at bibeholde status quo, og det gør det svært at få samlet tilpas med midler til at undersøge andre alternative løsninger. Så jo, man skal naturligvis være kritisk – men den kritiske tankegang skal gælde for alt og ikke kun til at bruge begrebet pseudovidenskab til at diskreditere nytænkning. Bare lige lidt tanker om det – har nemlig fået smidt det ord i mit kommentarfelt to gange denne måned, og jeg har det virkelig fesent med det 😀 Anyways – er ihvertfald glad for at høre, at du ikke synes, jeg er med til at sprede forvirring!
   Hav en dejlig onsdag 🙂

   • Sidsel

    Hej Mia,

    jeg er helt enig i at pseudovidenskab kan lyde nedladende / affejende, og mange gange bliver brugt sådan, og jeg brugte nu også kun det ord for at referere til den tidligere kommentar hvor det blev nævnt..
    Jeg synes netop du giver udtryk for at det her er hvad DU gør/synes/tænker og hvad der fungerer for dig (på en måde der så inspirerer andre) men du stiller dig jo netop ikke op og påstår at den eneste rigtige måde at leve/vaske/klæde sig/spise på, er din måde.
    Nogle steder præsenteres der nye måder at gøre tingene på, som om det er den eneste rigtige måde, og det kan jo være risikabelt at følge den vej hvis man gør det helt ukritisk, og opfatter det som en bevist, endegyldig sandhed.
    Åh det bliver vist noget rod med den her kommentar 😉 Jeg prøver bare at sige at “pseudovidenskab” ikke var møntet på dig og generelt overhovedet ikke er et ord jeg bruger, så jeg håber ikke du følte dig ramt af det.
    God dag 🙂

    • Mia

     Hej Sidsel,
     Åha, tog det heller ikke som om, du mente det! 😀 Mit svar var mere en generel frustration over ordet 🙂 Men det var vidst lidt utydeligt.
     Hav en dejlig aften 🙂

 10. Louise

  Jeg har kigget på de vaskeæg mange gange, men aldrig rigtig taget mig sammen til at “turde” prøve det.. nok præcis af den årsag du beskriver -vasketøjet kører bare pr automatik og skal være nemt og overskueligt, og det er det jo, når man bare gør som man plejer! Det må laves om -jeg bliver dog også nysgerrig på om det med bakterier kun gælder vaskebærrene, eller også for ægget?

  • Louise

   Jeg glemte forresten at nævne eddike som erstatning for skyllemiddel -det kan man fint og så skulle det også være godt til at holde på farven i tøjet og fjerne evt lugt.

  • Mia

   Altså – jeg har aldrig hørt, at de ikke skulle fjerne bakterier, men kommer helt i tvivl nu. Har dog læst virkelig mange anmeldelser af netop disse vaskebolde online, inden jeg selv prøvede dem, og der fik de altid gode ord med på vejen. Jeg har vasket med vaskeæg i snart et halvt år, og jeg har virkelig også kun gode oplevelser.
   Derudover tænker jeg også, at bakterier i sig selv, vel ikke nødvendigvis er skidt. Der er jo bakterier på alting hele tiden. Så længe det ikke er den slags bakterier der skaber lugtgener, tænker jeg, at det er rimeligt safe. Vores bakterieskræk som samfund er lidt mærkelig, for der er jo bakterier overalt, og vores kroppe har brug for dem. Bare lidt en tanke om bakterier 🙂

   • Louise

    I min kommentar ang bakterier tænker jeg det egentlig i forhold til sygdom -det skulle jeg nok have præciseret😊 Men i så fald kan man vel bruge almindeligt vaskepulver i de perioder, hvor der er sygdom i huset og de andre under “normale” omstændigheder..

    • Mia

     Ja, det er naturligvis altid noget andet hvad angår sygdom eller hvis der er folk i huset med svækket immunforsvar 🙂

 11. Et virkelig spændende indlæg – jeg har i hvert fald lært noget nyt!

 12. Marie

  Kære Mia. Hvor er du inspirerende og sikke en fin guide 😊
  Så vidt jeg kan researche mig frem til, så er lavendelolie desværre ikke særlig miljøvenligt, da det er giftigt og har langvarige virkninger for vandlevende organismer. Se bl.a. linket her: https://www.matas.dk/lavendelolie-30-ml?itc=raptor

 13. Vasketøj er måske ikke så sexet, men at handle miljørigtigt er sgu i min bog! Mega spændende indlæg, tak Mia!

 14. Louise

  Jeg købte et vaskeæg i søndags, – de havde dem på spot i min Netto. Har netop lige brugt det sidste almindelige vaskemiddel i bøtten op, så nu skal maskinen renses, og jeg skal prøve kræfter med mere miljørigtig vask. Håber det lever op til forventningerne. Min indre husmor glæder sig lidt ekstra efter dette inglæg 😛

 15. Camilla

  Tak for et smukt indlæg Mia. Sympatiserer virkelig med din ægte tilgang. Det er vigtigt at få ind i snakken at INTET vaskemiddel dræber bakterier – det er temperaturer i ens vaskemaskine der står for det. Man må helst ikke hælde bakteriedræbende komponenter ud i vores vand – for vores vand er levende og består af bakterier – ligesom vi selv gør. Bakterier er ikke nødvendigvis dårlige. Det man kan opleve der er enzymer, som opløser organisk materiale i vaskepulver. De enzymer, i store mængder kan også opløse vores hud. Men nu forekommer de i små godkendte doser… som mange så oplever at få allergi af også. Hvilket jo ikke er så underligt, når man tænker over at det sidder i ens tøj 24/7. Tak fordi du er ærlig og deler dine holdninger… som du jo i den grad har ret til!

 16. Tak for dine tips. Jeg bruger selv vaskægget, men har tænkt at skifte over til vaskebær eller vaskenødde.

  Mvh. Michelle-Marie

Leave a Comment