Hvad jeg spiser på en dag #1 (morgenmad, mellemmåltider, frokost og aftensmad) - GARDUM

Hvad jeg spiser på en dag #1 (morgenmad, mellemmåltider, frokost og aftensmad)

Jeg har tidligere lavet disse “hvad jeg spiser”-indlæg i videoform, men denne gang får I den med billeder i stedet, da det gør det lidt mindre omstændigt – og derfor måske også kan gøre indlæggene til en lidt mere regelmæssig ting herinde.

Al maden i dagens indlæg er vegansk/plantebaseret. Det skifter fra dag til dag og uge til uge hvad jeg spiser, men i øjeblikket er langt størstedelen af mine måltider veganske suppleret med en smule æg og fisk (laks) fra tid til anden. Jeg er generelt begyndt at spise langt mere “intuitivt” end jeg tidligere har gjort, og tager derfor hver eneste dag et valg om, hvad jeg har lyst til at spise. Helt reelt har det ikke ændret så sindssygt meget i min kost, men mentaliteten gør mig rigtig glad og får mig til at elske min mad endnu mere – lige som det skal være.

Jeg har ikke noteret mit vandindtag i løbet af dagen – men jeg drikker omkring to liter (plus/minus) fordelt over dagen.

Morgenmad: grøn smoothie og kosttilskud
Jeg elsker at starte min dag med en grøn smoothie! Det er vitterligt min yndlingsmorgenmad, og jeg elsker tanken om, at den giver mig et kæmpe forspring på dagens grøntsagsindtag fra morgenstunden. Jeg forestrækker min smoothies rimelig “neutrale” i smagen forstået på den måde, at jeg ikke søder dem særligt meget, men i stedet fylder masser af grøntsager i dem. Hvis jeg har lyst til sødme, topper jeg dem i stedet med en hjemmelavet müsli eller lidt bær – som man ville gøre med en neutral yoghurt.

De fleste dage drikker jeg den dog i stedet for at spise den med ske. Det er for det første hurtigere, og så kan jeg få pakket lidt ekstra vand i dem, så jeg ikke behøver drikke så meget ved siden af. Det fungerer rigtig godt for mig og især for min fordøjelse – de mange fibre i sådan en grøntsagssmoothie kræver nemlig en masse væske for ikke at give ondt i maven, synes jeg.

Min “grund-smoothie” består af en banan, 3 cm. ingefær (revet), saften af 1/2 citron, 2 håndfulde spinat og 1 lille håndfuld andet grønt (oftest grønkål eller broccoli), 1 spsk. spirulina og vand efter behov. Jeg får generelt 8 dl. smoothie ud af portionen, som jeg drikker i løbet af 20-30 minutter.

Derudover er jeg begyndt at tilføje lidt ekstra fedt til min smoothie. Det er stadig på teststadiet for mig, men indtil videre er jeg ret glad for det. Ideen kom fra “bulletproof coffee” (helt simpelt kaffe blendet med forskellige fedtstoffer), som nogle af jer måske kender. Jeg tilføjer derfor et skvat hampfrøolie og en spsk. chiafrø til mine smoothies, og min erfaring er indtil videre, at de virkelig giver et ekstra skud mæthedsfornemmelse (og så er min hud virkelig fin i øjeblikket, hvilket jeg også tror hænger sammen med det øgede fedtindtag).

Sammen med min morgenmad tager jeg et B-vitamin-kompleks, D-vitamin (på dage, hvor solen ikke er fremme/jeg ikke skal være udenfor), gurkedol (en blanding af de gode sager fra gurkemeje og ingefær) og nogle gange fiskeolie (afhængigt af hvad jeg ellers skal spise i løbet af dagen). Alle kosttilskudene er fra Biorto.

Mellemmåltid: Gulerødder og nødder
Gulerødder er en af mine yndlingssnacks. Det lyder muligvis lidt sørgerligt og frelst, men der er næsten intet bedre end perfekte øko-gulerødder. Ihvertfald ikke for mig! Jeg spiser gerne 3-4 rå gulerødder i løbet af formiddagen – nogle gange sammen med en bette håndfuld mandler, hvis jeg har brug for lidt ekstra. Denne dag spiste jeg tre gulerødder og lidt mandler.

Frokost: Bønnepastasalat med bagte og rå grøntsager 
Jeg spiser ofte rester til frokost – og denne dag var det rester af en lun pastasalat, jeg havde lavet dagen før. Salaten var en ægte omgangskøleskabsoprydning; jeg bagte en rest kartofler og blomkål med masser af hvidløg, løg og krydderurter, som jeg miksede med en halv pakke bønnepasta og lidt fintsnittet spidskål samt dampet grønkål. Dressingen lavede jeg af en soyayoghurt blandet med en smule citronsaft og en masse friske krydderurter. Ét voila!

Mellemmåltid: Choko-riskiks og urtete
Det er lidt forskelligt, om jeg bliver sulten om eftermiddagen. Hvis jeg gør spiser jeg enten et stykke frugt, en rugbrødsmad med avocado eller (hvis jeg har lyst til noget lidt mere syndigt) et par riskiks med chokolade eller lidt mørk chokolade. Denne dag blev det til sidstnævnte sammen med en kop urtete.

Aftensmad: Marrokansk gryderet med krydrede linser 
Typisk hverdagsaftensmad for mig er ofte enten en grøntsagsgryde med en form for kogt protein, en fyldig salat (efter disse principper) eller wok i en eller anden afskygning.

Denne dag blev det til førstnævnte – en marrokansk inspireret gryderet med masser af grøntsager og kikærter serveret med linser. Super simpelt og super lækkert. Sådan en omgang kan virkelig varieres i det uendelige alt efter grøntsags- og krydderivalg, og det gør det til en fremragende hverdagsret.

Denne gang indeholdt gryderetten løg, hvidløg, tomater, grøntsagsboullion, chili, aubergine, rød peber, søde kartofler og kikærter, og jeg krydrede den med spidskommen, paprika, gurkemeje og kanel. Som tilbehør kogte jeg lidt linser, som jeg vendte med hakket persille og mynte, samt en spiseskefuld soyayoghurt.

Resterne spiste jeg til frokost dagen efter.


Og det var dét – en typisk maddag for mig. Jeg håber, at det kan bruges til en smule inspiration! Og så vil jeg rigtig gerne høre, hvad I typisk spiser I løbet af en dag? Og har I som jeg den der slags basis aftensmadsopskrifter, som går igen og igen hjemme hos jer?

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

8 Comments

 1. mette

  Hvordan laver du gryderetten? Altså skærer du det bare ud og steger det?

  Er virkelig dum til at lave mad 😅

  • Mia

   smækker bare det hele i en gryde og lader det simre i 45 minutter 🙂 easy peasy 😀

 2. Nicoline

  Mia, Mia, Mia! Må lige sige tak for at have lavet en playliste, der har ført mig gennem skriftlige prøver og en stram læseferie! (Den, der hedder peace, er jo perfekt til at læse!) Derudover tak for at give godt læsestof i pauserne og for at få mig til at glæde mig til at kunne lave mad og forsøge at være kreativ, når jeg er færdig! Der er sidste eksamen for i år, om en times tid, så wish me luck 😅

  • Mia

   Juhuuu, hvor skønt at jeg har kunne give nogle små afbræk 😀 OG HELD OG LYKKE 😀 det skal nok gå, og så er der jo sommerferie lige om lidt! Skriv endelig hvordan det gik bagefter! 🙂 Sender virtuelle kram og god energi din vej <3

   • Nicoline

    Er sikker på den gode energi hjalp, for det var simpelthen en succesoplevelse. Jeg fik 12! (Tillader mig lige at være lidt stolt af mig selv og dele min næsten forbudte karakter, hehe 😉

    • Mia

     EJ hvor er du sej! Og du må selvfølgelig være stolt – det er mega-sejt gået 😀 god sommerferie, nu kan du nyde den med ekstra god samvittighed 😀

 3. Eva

  Hummel lækkert indlæg. Jeg elsker den slags “følg min hverdag”-indlæg, men håber virkelig på mere video også 😉

 4. Elsker disse indlæg, det giver masser inspiration til nye ting at spise i hverdagen.
  Tak for det <3

Leave a Comment