JULEGAVEØNSKER SOM MINIMALIST? 4 TIPS + MIN ØNSKESEDDEL - GARDUM

JULEGAVEØNSKER SOM MINIMALIST? 4 TIPS + MIN ØNSKESEDDEL

Okay – ikke kun julegaveønsker. Jeg har nemlig fødselsdag d. 21. december, så det er dobbelt op på festivitas og gaver for mig. Ikke ringe, nej!

Fødselsdag i december byder dog stadig på lidt af et luksusproblem; det der med at finde på nok gaveønsker. Som barn var det let nok at sætte nok med krydser i Fætter BRs julekatalog, men som årene er gået, er det blevet sværere og sværere for mig at få smækket en ønskeseddel sammen. For at være helt ærlig, så ønsker jeg mig for det meste ikke rigtig noget. Hvis der er noget, jeg virkelig har brug for, så køber jeg det selv med det samme – og hvis der er noget, jeg som sådan ikke har brug for, så har jeg svært ved at skrive det på ønskesedlen. For så ender det som oftest bare med at ligge og fylde derhjemme.

Så ja – the trouble is real. Og meget first-world-problem-agtig! Ikke desto mindre er min familie begyndt at spørge ind til ønskeseddel, så jeg har været nødt til at vride hjernen for ønsker. Og nu er en liste så småt på vej.

Jul og fødselsdag er virkelig en faldgrube, hvis man forsøger at minimere sine egendele og leve et liv med mindre. Det er ihvertfald gået op for mig, efter jeg i 2016 har haft stor fokus på at minimere. Så i år har jeg udarbejdet min ønskeseddel på en anden måde end tidligere – og jeg tænkte, jeg ville dele lidt af tankerne bag, hvis nogle af jer er på samme rejse som jeg.

Mange vil helt sikkert finde de fleste af tingene på min ønskeliste kedelige – for mange af tinge er funktionelle og ret hverdagsagtige. Men det er den slags ønsker, som jeg synes giver mening, og som jeg ved, jeg vil blive glad for og vil få brugt. Netop dét synes jeg er en rigtig god tanke at have i baghovedet, hvis man gerne vil minimere rod og ting fra sin hverdag. For det er min erfaring, at især gaver kan være noget af dét, som vi har aller sværest ved at skille os af med på sigt. Også selvom tingen ikke bliver brugt længere eller bidrager med værdi til vores liv. Så ved at være ekstra mindfull i tider som jul og fødselsdag (også når man giver gaver til andre!), kan man spare sig selv og andre for fremtidig dårlig samvittighed.

Min ønskeseddel tager primært udgangspunkt i fire former for ønsker. Hermed ikke ment, at jeg ikke kan ønske mig ting udenfor kategori – eller at det er dumt at gøre det – men jeg kan ret godt lide idéen om at tage udgangspunkt i nogle “retningslinjer”, som man derefter kan tilpasse til en selv.

4 TIPS TIL EN MERE MINIMALISTISK ØNSKESEDDEL:

 • Ønsk dig “forbrugsgoder” – her ment ting, som man løbende selv ville have købt alligevel. Det kan være din yndlings dagcreme, en god rødvin, din favorit-te/kaffe eller andre madvarer. Ved at ønske dig dem, bidrager du ikke med ekstra fyld til dine ejendele – for du ville have haft dem alligevel. Forskellen ligger blot i, at du ikke selv skal bruge penge på dem = flere penge til andre ting i din hverdag. Jeg elsker at få “forbrugsgoder” i gave, fordi jeg reelt får dem brugt og ved, at jeg vil sætte pris på dem hver eneste dag.
 • Ønsk dig “upgrades” af ting, som du allerede har, men som trænger til at blive skiftet ud, ELLER nye ting, som du savner i din hverdag. Det kunne være nye gode køkkenknive, en udskiftning af din hårtørrer, nyt sengetøj, et par nye hverdagssko osv. Altså ting, som du vil bruge hver eneste dag eller som vil gøre din hverdag lettere. Og så er det derefter vigtigt at at skille sig af med (evt. donere) de gamle ting, som du ikke har brug for, bagefter du har upgradet.
 • Ønsk dig oplevelser. Så klichéagtigt som det lyder, er oplevelser et ideelt ønske, fordi det giver dig værdi uden at fylde fysisk. Det kan være koncert/teater-billetter, en tur på restaurant, et madlavningskursus, tilskud til en rejse osv.
 • Ønsk dig gavekort. Super kedeligt, men samtidig ekstrem effektiv måde at sikre sig, at man kun ejer det, man har brug for. Jeg har i mange år fået gavekort til Magasin/Matas til jul/fødselsdag, og de holder gerne i et lille års tid, fordi jeg løbende bruger dem på ting, som jeg mangler og ellers selv ville skulle bruge penge på = penge sparet, som kan bruges på andet.

Som sagt; det er slet ikke ulovligt at ønske sig noget udenfor disse kategorier. Men de er never the less nogle virkelig gode pejlemærker, hvis man gerne vil være mere bevidst omkring sine ejendele og på sigt gerne vil leve med mindre.

Min egen ønskeseddel tager således udgangspunkt i dem, men jeg har også et par ønsker som falder udenfor.

MIN ØNSKESEDDEL 2016:

 • En elektrisk tandbørste
 • Hario Buono kedel
 • To dundyner (en mellemtyk og en tyk)
 • Vaffeljern (til Belgiske vafler)
 • Gode kaffebønner – kværnet på forhånd. Gerne med dyb chokolade-agtig smag.
 • Spande med nødder fra Klostergrønt i Aarhus (cashew/hasselnødder/valnødder/pistacie)
 • Krydderier
 • Andre madvarer såsom: god chokolade, frø/kerner eller andet godt til køkkenskabene
 • Bog: Big Magic af Elizabeth Gilbert
 • Gavekort til Magasin/Matas

Tandbørste, kedel, dyner, kaffe, nødder, krydderier, madvarer og gavekort passer allesammen fint ind i ovennævnte kategorier, men vaffeljernet og bogen falder udenfor; og det skal der naturligvis være plads til. Bogen ville jeg have foretrukket at låne, men bibliotekterne har den desværre ikke, og vaffeljernet – well, min kæreste og jeg elsker vafler, og jeg kunne godt tænke mig at eksperimentere lidt med nogle vaffelopskrifter i det nye år. Både bog og vaffeljern skal der naturligvis være plads til, selvom de falder udenfor kategorierne.

Jeg håber at det hele giver mening, og at nogle af jer (jeg ved godt, at livet med mindre ikke nødvendigvis er det rigtige for alle) måske kan bruge et lille indblik i min julegave-filosofi – måske til jer selv, måske når I køber gaver til andre. Og så vil jeg gerne høre – hvad ønsker I jer allermest i år? Og hvordan udarbejder I jeres ønskesedler til jul og fødselsdag?

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

26 Comments

 1. HS

  Det er faktisk præcis sådan min ønskeliste også ser ud! At det er noget som jeg vil bruge i hverdagen og ting som jeg allerede har 🙂 derfor er cremer, cykelhjelm og nyt træningstøj på min liste, men da der var rabat på flere af mine cremer i fredags, har jeg selv købt dem så nu har jeg det “problem” at skulle finde på andre ting 😮

 2. Nanna

  Du kan låne bogen via bibliotek.dk. Så sender de til dit lokale bibliotek, hvis de ikke har den i den kommune du bor i (:

  • Mia

   Skide godt tip – tak! Listen er godt nok sendt rundt, men godt at vide til en anden gang 😀

 3. Emilie

  Hvad med at ønske sig en donation til noget?

  Det gør jeg. Det kan være hvad som helst.

  • Mia

   Det er også en rigtig god idé, hvis man ikke ved, hvad man skal ønske sig eller ikke har brug for noget selv! 🙂

 4. Den liste bogmærker jeg sgu lige!
  Jeg har de sidste par år haft supersvært ved at finde på ønsker, så sidste år endte jeg med at ønske mig et par af de lidt større ting – blandt andet en stor taske fra Markberg med plads til computer, som jeg havde sukket over i evigheder. Det er så lækkert at få noget, men bare ved, man får brugt!

  I år er vi jo som bekendt ikke hjemme til jul, så den er endnu sværere. Eller, måske nærmest lidt for let i al sin oplagthed. Mobilepay-gaver er bare så upersonlige (dog yderst velkomne), så jeg prøver at foreslå min familie at øremærke gaverne til enten “hotel”, “middag” eller “ny bikini fordi den gamle er gået i stykker, og underdelen nu falder af, når man svømmer”. Det bliver lidt en mærkelig jul, men på den anden side synes jeg det er skønt at vide, at jeg ikke får en masse krimskrams, jeg ikke ved, hvad jeg skal stille op med 🙂

  • Mia

   Kan godt forestille mig, at det er noget andet, når man er på farten! Men god idé med at øremærker donationerne – så er der lidt mere mening med det. Og så er det med at huske at tage et billede af middagen og sende hjem til giveren 😀

   Elsker at følge med på rejsen herhjemmefra! OG jeg skal nok få svaret på din mail snart, skal bare lige over det sidste med kogebogen :*

 5. Rigtig god liste. 🙂
  Jeg ønsker mig også forbrugsgoder og oplevelser: Gavekort til Ren Kost, en serum, yogatøj og oplevelser. Ok, og bøger, fordi jeg er den lidt materialistiske type, når det kommer til netop bøger, og ønsker mig et bibliotek engang (undskyld, svenske skove!). Lige på bogområdet kan jeg godt lide at eje de virkelig gode af slagsen – jeg bruger dog også biblioteket en del. 🙂

  • Mia

   Hjemmebiblioteker er også bare så smukke – og hvis man bruger dem og de giver en værdi, så synes jeg slet ikke, at der er noget galt i dem 🙂

 6. Elsker det, Mia! <3 Jeg har bl.a. ønsket mig sengetøj, lagner og badelagner 🙂 Da jeg fyldte 30 år fik jeg penge af min familie og købte mange måneder efter et objektiv til mit kamera 🙂

  • Mia

   Er glad for, at du kunne lide indlægget 🙂
   Og det er også bare nogle skønne ønsker – jeg har også ofte ønsket mig sengetøj og håndklæder! 🙂

 7. Godt med tips til minimalister. Den kunne nemt tilpasses de miljøbevidste. For der er ikke noget større spild, end de gaver der er købt med et godt hjerte, men som ikke bliver brugt – både spild af kærlige tanker og plads og resourcer.
  Selv har jeg skrevet uldstrømper på min liste de sidste 5 år. Har også fødselsdag op til jul, og er aldrig blevet ked af at få sokker to dage i træk 😉

  • Mia

   Ja – det hænger jo lidt sammen med nedsat og mere mindfull forbrug 🙂
   God basic som strømper er også virkelig et godt ønske 😀

 8. Linette

  Hej Mia 🙂
  Meget fint indlæg, som sætter gode tanker igang. Jeg har netop sendt min afsted til familien, og jeg synes virkelig der er kommet gode ting på i år. Ting, man ikke selv synes man kan købe på SU-budget, men som man har ønsket sig længe.
  Ift. dit vaffeljern-ønske, så har jeg selv skrevet Tefal Snack Collection på min ønskeseddel, fordi man kan købe op til 12 forskellige indsatser og dermed både have mulighed for at lave belgiske vafler, toasts, paninis, grillede grøntsager osv. På den måde kan man måske komme af med andre maskiner i køkkenet, til fordel for sådan en all-in-one fidus. Bare et tip 🙂
  Så har jeg også skrevet et abonnement på Mad & Bolig på, fordi det virkelig er en luksus at læse magasiner, men det også bliver lidt mange penge om måneden. Så kan man få lidt hverdagsluksus hver måned, og sende en kærlig tanke til den, som gav det 🙂
  Glædelig 1. december 🙂

  • Mia

   Hej Linette!

   Jeg sender straks Tefal-vaffeljernet videre til familien – shit jeg elsker toast, og det ville jo være genialt at få sådan nogle indsatser med 😀

   Jeg har også ønsket mig magasiner rigtig mange år i træk – helt fra da jeg var barn og hestepige (Wendy!), tween (Vi Unge) og senere teenager (Costume) 😀 Det er sådan en fin gave, der bare bliver ved med at give 🙂

   Og i lige måde 😀

 9. Ida

  Rigtig gode ønsker og tips!

  Jeg har også selv gået ud fra samme filosofi – ønsker mig det, jeg alligevel havde købt. Og kvalitet fremfor kvantitet.

  PS. Du må gerne låne bogen af mig 🙂

 10. Nicoline

  Virkelig inspirerende indlæg, Mia! Jeg har selv haft lidt problemer med at skrive ønskeseddel i år, bl.a. fordi jeg gennem din blog er blevet mere opmærksom på omfanget af mine ejendele (btw. vil jeg gerne på den sødeste måde minde dig om, at det staves med j – det er et ord, du ofte bruger ;-)).
  God 1. december til dig!

  • Mia

   Sætter pris på at du nævner det! PINLIGT, når man bruger det ord så meget! 😛

 11. Fint indæg! 🙂
  Hvor er det godt at se, at mange herinde også er klar på at minimere hverdagen og højtiderne!
  Jeg har selv lige skrevet om minimalistisk jul, og vi er enige om mange punkter – ingen unødvendigheder selvom der er gaveuddeling 🙂 Og jeg har endda også fødselsdag i december – så kender godt luksusproblemet!

 12. Min far har også fødselsdag i december, og kender til samme problem. Han fandt dog på noget vildt fint sidste år; han ønskede sig at lave noget med os alle. Så en oplevelse, men noget vi hver især valgte.

  Min ene bror gav ham en “nak-og-æd” fisketur, den anden en mandeaften med junk og videospil, min mor en weekendtur, og jeg en tur til Mønsted Kalkgruber med guidet tur og middag om aftenen. Det var lidt svært at finde på noget, men også virkeligt en god idé!

Leave a Comment