Løbe-føljeton: Motivation og løbeprogram som begynder - GARDUM

Løbe-føljeton: Motivation og løbeprogram som begynder

begynder løb

Da jeg i sidste uge delte mine planer om, at begynde at løbe, var der rigtig mange der skrev, at de havde det samme i tankerne, men havde svært ved at komme igang. Efter at have skrevet lidt frem og tilbage med et par af jer, kom jeg frem til, at jeg vil lave en lille løbeføljeton herinde, hvor både jeg kan fortælle om mit forløb og løbeprogram som komplet begynder, men også I kan deltage i kommentarfeltet, så vi kan støtte hinanden, give tips og være virtuelle løbe-buddies! Jeg tror, det kan blive rigtig sjovt.

Min baggrund

De første ca. tyve år af mit liv hadede jeg alt, der hed sport. Jeg gik aldrig til en sportsgren (udover ridning) og idræt var mit absolutte hadefag i både folkeskolen og gymnasiet. I gym var det en periode så slemt, at min veninde og jeg mødte op til idrætstimerne for at få ført fravær, hvorefter vi sneg os væk, da man skulle fordeles på de forskellige aktiviteter (sorry, Mor og Far!).

Det kan måske lyde som om, vi var ekstremt dovne, men sådan var det ikke – jeg gik som barn som sagt til både ridning og også til spejder, så jeg kunne godt lide at bevæge mig – men den form for bevægelse, der var tilgængelig (primært boldsport og gymnastik) gjorde mig ekstremt utilpas og usikker. Med en elendig hånd-til-øjekoordination og følelsen af altid at være akavet (en følelse, som stadig sidder i mig), var jeg altid en af de sidste, der blev valgt til alt fra rundbold til fodbold og stikbold. I mine klasser var jeg altid den, der blev lavet sjov med (og som lavede sjov med mig selv for at skjule usikkerheden). Jeg forbandt kort sagt idræt og sport med ydmygelse og ubehag.

Det har været virkelig svært at ryste følelsen af, at fysisk aktivitet (i den traditionelle forstand) ikke var rart. Men da jeg kom op i mine tyvere, begyndte at jeg finde glæden i andre former for aktivitet – især lange gåture i naturen og ikke mindst yoga. I perioder også (meget) styrketræning. Generelt fandt jeg en glæde i aktiviteter, som styrkede kroppen, men som ikke nødvendigvis involverede konditionstræning – og det betyder, at min kondition på trods af et generelt højt og sundt aktivitetsniveau er pinligt dårlig den dag i dag.

Omvendt har løb altid været noget, som jeg gerne ville lære elske. I teorien er en løbetur jo lidt ligesom mine lange gåture i naturen med podcasts i ørene – bare mere effektive. Og så er jeg vild med ideen om, at en løbetur kan være så hurtigt overstået fra start til slut modsat en klasse i et yogastudio (omklædning hjemme, transport til studioet, møde op i god tid, selve timen, snak efter timen og så transport hjem – der går snildt over halvanden time med det). En løbetur er vitterligt bare at hoppe i tøjet og tage afsted. Så nu skal det være. Jeg vil begynde at løbe.

Løbeprogram for begyndere

Som sagt er min kondition morbidt dårlig, så jeg har allieret mig med en app, der hedder Couch to 5k (altså fra sofa til 5 km). Jeg brugte den i foråret med stor succes, men faldt desværre fra, da jeg tog ud at rejse i sommerferien. Appen indeholder et 9-ugers løbeprogram, hvor man er afsted tre gange om ugen (hvis man følger det slavisk – man kan også tage afsted 2 gange om ugen, men så tager det naturligvis længere tid at gennemføre) hvorefter man skal kunne gennemføre et 5 kilometers løb. Programmet er et intervalprogram, hvor man skifter mellem at gå og løbe – og det er lavet til os, som har en virkelig dårlig kondition, så det er overskueligt fra start. Jeg har haft mine første ture nu, og jeg føler, at jeg bliver udfordret uden at få det dårligt.

Sådan en app, hvor man får en coach i ørene fungerer rigtig godt for mig. Jeg er elendig til selvmotivation, når det kommer til løb – det eneste, jeg tænker på, er, at jeg har lyst til at stoppe. Men med en coach i ørene, skal jeg slet ikke forholde mig til det selv, jeg skal bare følge instrukserne. Og så smækker jeg et godt podcast på, som kan distrahere mig, og pludselig er dagens tur overstået. Virkelig smart!

Lad os være løbebuddies!

Jeg tænker, at jeg kommer til at lave et månedligt indlæg om, hvordan det går med løberiet fremover. Både fordi det er en virkelig god motivation for mig selv, men også fordi, jeg kan forestille mig, at der kunne sidde et par stykker af jer derude, som også gerne vil igang med at løbe. Så kan jeg dele lidt af de erfaringer jeg får (som komplet begynder og uden overhovedet at være ekspert), I kan dele jeres og vi kan fortælle om vores små sejre og udfordringer.

Hvis alt går mega godt, og vi har sjovt med det, kunne vi (hvis der altså er interesse for det) lave et hold til DHL eller et af kvindeløbene her i Aarhus og løbe sammen. Så har vi nemlig endnu en faktor, som kan motivere os sammen, og jeg kan se, om jeg kan få kontaktet lidt virksomheder, som vil “sponsorere” os med en bette goodiebag! Men dén tænker jeg, at vi kan tage om et par måneder, når vi er kommet lidt mere ind i rytmen med at løbe – og hvis I som sagt er interesserede i det.

Jeg håber, I er klar på denne nye føljeton herinde, og så må I endelig byde ind i kommentarfeltet, hvis I har ideer til, hvad jeg skal komme ind på i de fremtidige indlæg. OG hvis I er klar på at begynde at løbe, så giv lige lyd også – det er altid rart at føle, at man ikke er alene med at være begynder til noget!

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

18 Comments

 1. Laura

  Jeg vil rigtig gerne løbe Royal Run til maj. Det er 10 km, og jeg er totalt ude af form, så jeg skal også til at træne op.
  For nogle år siden brugte jeg også C25K, men kom fra det efter nogle ellers gode uger, da jeg tog i sommerhus med nogle venner. Nu er du også selv inde på det med din ferie, så et godt emne kunne være, hvordan man holder sig i gang og/eller kommer i gang igen bagefter, når man bliver taget ud af rutinen og de faste rammer. Det tror jeg i hvert fald, jeg kunne få brug for!

  • Mia

   Held og lykke med det! Lige nu er 5 km MEGET for mig, så 10 km er virkelig imponerende 😀 Held og lykke med det!
   Det er en mega god ide til et indlæg – lige nu er jeg jo ikke verdens bedste forbillede, men tænker, at det kan være et godt emne at tage op om et par måneder 🙂 Tak!

 2. Marie

  Det er en vildt god ide at løbe DHL eller kvindeløb sammen 😀 Jeg ville gerne være med, hvis jeg boede i Århus 🙂
  God løbefornøjelse 🙂

 3. Isabel

  Nøj, hvor fedt! Jeg har selv længe luret på dét der løb, men har også altid følt mig lidt som Palle alene i verden mht. det at være totalt nybegynder. Men nu er jo SÅ motiveret og tændt på idéen 🙂

  • Mia

   Jeg følte mig også altid mega usikker fordi, jeg ikke syntes, jeg var en “rigtig løber”. Men så kom jeg frem til, at hvis man løber – så er man en løber. Så afsted med dig! 😀

 4. Astrid

  Jeg er super klar på et kvindeløb en gang i løbet af foråret eller sommeren! Jeg løber lidt on/off så det kunne være en dejlig motivations faktor til at komme ordentligt igang igen 🙂

  • Mia

   Fedt Astrid! 😀 Tænker nemlig at det kan være en god motivationsfaktor for os alle 🙂

 5. Line

  Jeg drøjer desværre med et overrevet ledbånd i anklen, men bor ellers i Aarhus og vil meget, meget gerne være med i en “online løbeklub” samt evt. fælles kvindeløb, når jeg er skadefri igen 🙂

 6. Birgitte

  Det her er jo helt perfekt! Jeg har altid været virkelig glad for sport, især gymnastik og løb. Tidligere løb jeg gerne 15 kilometer af gangen, og kunne godt bare tage ud og løbe 10 km uden at have trænet op, fordi jeg var i så god en grundform, jeg begyndte at falde lidt fra i 2.g, fordi jeg blev stresset og netop al den sport var en del af stress-udløseren, fordi jeg fik at vide, jeg skulle prioritere gymnastikken højere end gymnasiet. Jeg stoppede så derfor med gymnastik på det niveau, jeg havde været vant til, mens stressen udviklede sig til angst og sidenhen depression. I løbet af mit sabbatår fik jeg konstateret en depression og jeg vidste, at motion ville hjælpe på alting, men jeg havde bare ikke overskuddet til at stå ud af sengen. Vha. antidepressiv kom jeg op i det lille, lokale træningscenter. Jeg brød mig ikke om, at der var andre samtidigt med mig, så jeg sørgede for at træne, når andre var på arbejde eller tog min bror med, som en eller anden form for tryghed. Min læge kunne se kæmpe fremskridt i hvordan jeg havde det, og jeg tabte mig da også lidt (fra 58 til 52 kg). Jeg er sikker på, at det er motionen og løbet, som gjorde, at jeg kom mig så hurtigt igen og jeg havde det bare mega godt dengang. Jeg startede så på uni, flyttede til en ny by og slog op med en utro og manipulerende ekskæreste, hvilket resulterede i en her del alkohol sammenlignet med mine sabbatår, som nærmest var alkoholfrie pg.a. medicinen. Jeg lærte en masse nye mennesker at kende og befandt mig godt på det studiet, men motionen blev bare ikke til mere end de 14 km til og fra uni et par gange om ugen. I løbet af mine uni-år har jeg nok taget 10-15 kg på og værst af alt mistede jeg min grundform, det har været virkelig hårdt at anerkende, at jeg ikke kunne klare min vante løberuter, når jeg besøgte min familie, og jeg har brugt lang tid på at slå mig i hovedet over ikke at kunne klare det længere. Samtidigt har jeg også fået en knæskade, som gjorde, at jeg ikke engang kunne komme igennem 5 kms ture.

  I september flyttede jeg igen for at starte på min kandidat, det har været virkelig hårdt at smutte langt væk fra et virkelig godt netværk og en sød, ny kæreste. Selvom jeg er startet på et virkelig godt studie, som er meget internationalt, så alle ligesom startede på udebane og kan relatere til det savn, man kan opleve, er jeg nået frem til, at jeg faktisk har og stadig føler mig en smule ensom – hele min ‘tætte’ verden er 5 timer væk og jeg kan mærke, at stressen over studiet, kommer snigende igen. Den her gang anerkender jeg det i opløbet, og er begyndt at tage tid ud af min kalender til at slå hovedet fra med andet en ligegyldig scrolling, som ikke udløser endorfiner.

  Jeg er nået ind til løbet igen. I stedet for at slå mig selv i hovedet, har jeg grebet det anderledes an nu. Jeg ved, at mit knæ kræver en stille og rolig start, så jeg er også startet på et løbeprogram til et halvmarathon. Jeg er lige gået ind i uge 4 ud af 30 uger, så det er stille og roligt. Jeg satser på igen at kunne tabe en del af alle de kilo, som er kommet på under universitetstiden, så jeg når under 60 kg, men mest af alt arbejder jeg på at give mig selv et pusterum fra bøger og computertid til at komme ud og få en masse energi igen.

  Undskyld det lange skriv om ingenting, men jeg blev bare inspireret af dine tanker og føler mig heldig over, at du har fået samme lyst til at løbe som mig, så jeg kan få lidt motivation til motionen.

  • Mia

   Hej Birgitte,
   Du skal da ikke undskylde over at skrive en lang kommentar – elsker at få lange kommentarer og lære jer bedre at kende! 😀
   Håber, at du finder ind i en god rytme, hvor knæet kan følge med, her igennem vinteren og foråret! Og ej hvor sejt med et halvmaranthon!! Det tør jeg slet ikke drømme om, selvom tanken om at kunne gennemføre sådan et nærmest giver mig tårer i øjnene 😛 Måske en dag!
   Du må endelig dele din process i kommentarerne til de fremtidige indlæg i rækken – jeg hepper på dig og glæder mig til at følge dine fremskridt! 🙂
   Klem og god weekend <3

 7. Signe

  Jeg har rigtig svært ved at tage mig sammen til at løbe, selvom jeg faktisk nyder det, når jeg endelig er kommet afsted. Noget af det, der kan motivere mig mest til at komme afsted, er at have hund med, så jeg glæder mig til, at min hund snart er gammel nok til at komme med 🙂
  Jeg er helt sikkert med på en ‘online løbeklub’ og hvis Århus ikke var så langt væk, var jeg helt sikkert også med på et kvindeløb 🙂

  • Mia

   Årh ja, hvor ville det bare være nice at have en hund med ud! Er så hundeskruk i øjeblikket 😀
   Fedt at du er klar – også selvom du ikke kan komme med ud i virkeligheden 🙂

 8. Lise

  Det er en helt fantastisk ide med løbe- føljeton, og den kommer på et meget belejligt tidspunkt nu hvor dagene endelig begynder at have flere lyse timer.
  Jeg har selv lige meldt mig ud af fitness, for at få mere glæde og gavn af naturen igennem løb. Så for mig kommer dine indlæg på et perfekt tidspunkt, og jeg glæder mig meget til at følge mere med.
  Jeg kommer selv fra Århus, så synes ideen med at samle en masse til et bestemt løbearrangement og have det som motivation er en vildt god ide, som jeg er i hvert fald sagtens kunne være frisk på! 🙂

 9. Nynne

  Hvordan ser appen ud, der kommer nogle stykker op når man søger? Prøver nemlig selv at komme igang med at løbe, synes ikke jeg har fundet en app der har fået mig motiveret endnu. ☺️

  • Mia

   Det er det samme program, der er i dem alle. Jeg bruger den, som er lavet af Active 🙂

Leave a Comment