Meditation for begyndere - GARDUM

Meditation for begyndere

De sidste par måneder har jeg virkelig været glad for meditation. Jeg kan tydeligt mærke, hvordan det gør en forskel i mit humør og min generelle mentale balance, og jeg forsøger for såvidt muligt at meditere hver dag – gerne om morgenen og nogle dage igen om aftenen. Dage med 2 x meditation er virkelig de bedste, og faktisk var en af mine hensigter med at tage alene til Spanien netop at fordybe mig i meditationen.

Men sådan behøver det selvfølgelig ikke at være for alle! Meditation er ikke kun gavnligt, hvis man gør det i lang tid eller mange gange dagligt – faktisk kan ganske få minutter gøre en kæmpe forskel. Det vigtigste er til gengæld blot at få en nogenlunde regelmæssig rytme, hvor man får mediteret de fleste dage, så man langsomt kan træne sit sind op.

For dét er, hvad meditation er – træning for sind og sjæl. Og ligesom med styrketræning virker det ikke, hvis du kun “løfter tungt” én gang. Det er langt bedre at gøre det hyppigt med med “lavere vægt” – altså i kortere perioder.

Jeg syntes selv, at 10 minutter var den optimale periode for mig i starten, men fem minutter kan også gøre det. Det vigtigste er bare at få det gjort hver dag. Men mon ikke også det burde være let nok at finde tid til?

Jeg plejer enten at meditere siddende i sofaen med en pude i ryggen eller på min yogamåtte på gulvet enten liggende eller i lotusstilling. Hvis jeg gerne vil groundes ekstra, gør jeg det nogle gange i barnets stilling.

Min største udfordring – både da jeg startede med at meditere men også nu, hvor jeg har en mere regelmæssig praksis – er helt klart tankemylder. Min hjerne har tendens til at køre i overdrive så snart, der bliver bare lidt stille. Men selvom det er ultra irriterende, er det også endnu en god grund til netop at opsøge stilheden. På et tidspunkt bliver det nemlig stille i hovedet, men det kræver tid og træning. Jeg opnår stadig kun ganske få sekunder i komplet stilhed ad gangen, men jeg har også lært, at det ikke handler om, hvor meget stilhed, man opnår, men i stedet om bare at “møde op”. Resten skal nok komme med tiden.

Det vigtigste er mest af alt at forsøge at distancere sig lidt fra sine tanker. Altså fortælle sig selv, at man ikke behøver forholde sig til dem. Jeg betragter det lidt, som om, jeg er på en roadtrip. Tankerne/egoet må gerne køre med i bilen, men de skal sidde på bagsædet, og jeg har bestemt ikke tænkt mig at lytte til dem eller lade dem bestemme, hvilken vej, vi skal køre, eller hvor vi skal holde pause. Når jeg forholder mig til dem på den måde, bliver det lidt lettere at få dem til at tie stille. Ihvertfald i perioder.

Til helt nye udi meditationen – eller til dem, som bare har svært ved at komme tilbage i rytmen – kan jeg virkelig anbefale appen Headspace, som har et gratis ti dages program med guidede meditationer. Det er en vildt god måde at komme ind i en rutine på en god måde, og samtidig får man løbende svar på de typiske spørgsmål, som man kan have i begyndelsen.

Derefter er det med at prøve sig lidt frem. Nogle foretrækker at meditere i stilhed med sig selv, andre sætter en timer og nogle lytter til guidede meditationer. Jeg selv bruger næsten altid appen Insight Timer. Den er genial, fordi den både indeholder et KÆMPE bibliotek af guidede meditationer (prøv evt. først at kigge lidt i toplisterne og find en guide, som du synes om) samtidig med, at man selv kan programmere meditationer i enten begrænset eller uendelig tid med timer, en lille klokke, chanting, regn eller andet. Jeg elsker selv at meditere til regnlyden i tyve minutter med den lille afsluttende klokke, inden jeg skal sove. Om morgenen kan jeg derimod godt lide en guidet meditation, hvor der er fokus på noget, som giver mening den pågældende dag; det er oftest med en form for mantra eller lyd.

Hvis der er én ting, I skal tage jer tid til her i sommerferien (og også bare over sommeren, hvis I ikke har ferie), så synes jeg, I skal prøve at komme ind i en nogenlunde jævn meditationsrutine. Det giver så meget, og jeg lover, at I vil kunne mærke en forskel efter de ti første dage!


Dette indlæg er skrevet på forhånd, da jeg i øjeblikket befinder mig på en bjergtop i Andalucien – måske endda imens jeg mediterer. Selvom det kommer til at gå langsommere med at få besvaret jeres kommentarer, vil jeg dog vildt gerne høre fra jer! Mon I allerede mediterer – og har I i så fald en favorit app eller et andet tip, I kan give videre til os andre? Eller er meditation helt nyt og har I spørgsmål? Smid endelig en kommentar nedenfor!

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

4 Comments

 1. Rebecca

  Hej Mia,
  Du skriver, at meditation kan gøre en kæmpe forskel. I forhold til hvad tænker jeg så. Kan du evt. konkretisere det? Er det i forhold til koncentration? Generel velvære? Eller noget helt tredje?

  • Mia

   Hej Rebecca,
   Ja, som jeg skriver, kan jeg mærke en kæmpe forskel i mit humør og min mentale tilstand. Og kan sagtens uddybe det! 🙂 mht. mit humør er jeg generelt gladere – jeg føler, at jeg er på en mere overskudsagtig frekvens og tager tingene lettere. Mht. det mentale har jeg kunne tackle stress-symptomer og angst tidligere, hvilket all in all har ført til langt bedre mental tilstand (herunder humøret naturligvis) og bedre helbred generelt. Og så følger alt ligesom med derfra – bedre koncentration, bedre nattesøvn, mere energi osv.

 2. Fedt med et par brugbare apps!

  Har flere gange taget tilløb til at skulle prøve mediation, men er aldrig rigtigt kommet i gang med det 🙁

  Er det svært at komme tilbage i rytmen, hvis man lige misser et par dage (lidt lige som træning 😀 )?

  • Mia

   Nej, det går hvis man misser et par dagene, men synes det er værd at få opbygget vanen – om så det bare lige er tre minutter, man har nogle af dagene 🙂 Den slags tid har de fleste – man kan jo passende erstatte lidt facebook/instagram-kigning med det 😀

Leave a Comment