Min 5-minutters teknik til at skrive dagbog (og hvorfor du også bør føre dagbog) - GARDUM

Min 5-minutters teknik til at skrive dagbog (og hvorfor du også bør føre dagbog)

Jeg har skrevet dagbog i næsten hele min ungdom. Hver eneste aften skriblede jeg ned, hvad jeg havde lavet den pågældende dag, hvem jeg var forelsket i lige nu (haha!) og hvad der ellers fyldte i mit teenage-sind. I dag har jeg stadig dagbøgerne, og de er virkelig sjove at læse i. Jeg bliver fuldstændig ført tilbage til mit teenageværelse fyldt med lyskæder, lilla sengetøj, hvide møbler, jeg havde fundet på loppemarkeder, og min væg fyldt med antikke rammer med billeder taget til privatfester i villakældere.

Teenagetiden var i sandhed en god tid (også selvom jeg aldrig ville kunne tage til fest hver eneste weekend i dag, haha!) på trods af kærestesorger (som da min første kæreste skulle på highschool i USA og jeg virkelig troede, at jeg aldrig skulle føle mig hel igen – læs: det kom jeg heldigvis hurtigt til) og en lidt hård start på gymnasiet. Det var en ukompliceret tid, som var overraskende let at oversætte til små indlæg i mine dagbøger. Når jeg læser dem, kan jeg tydeligt huske, hvordan jeg havde det, da jeg lå på sengen og skrev dem.

I dag skriver jeg dog dagbog på en ret anderledes måde, end jeg gjorde dengang. Det er der flere årsager til – men det skyldes nok mest af alt, at jeg synes det mest spændende at skrive om er mit indre liv og mine drømme og ikke så meget, hvad jeg laver til hverdag; det har jeg jo i høj grad også bloggen og Instagram til nu.

Jeg bruger især min dagbog til at skrive om mine drømme og mine mål – og til at manifestere disse. Det bliver lidt fluffy at skrive om denne del af mit dagbogsskriveri, da det er forskelligt fra dag til dag; det kan være en lang tankestrøm, “samtaler” med min intuition, lister, manifester, citater, tegninger eller noget helt andet.

Metoden jeg vil dele med jer (som er inspireret af en video, jeg engang så på YouTube), er til gengæld super håndgribelig – og ikke mindst en rigtig god måde at starte med at føre dagbog på, uden det behøver tager mere end (maks!) 5 minutter om dagen.

Metoden giver et rigtig godt overblik over ens udvikling gennem hver enkelt måned, og det er en god måde til at tracke ens gode vaner og ikke mindst opleve, hvordan de ofte hænger sammen med ens humør. Den giver samtidig et lille dagligt frirum til at reflektere over ens dag og indre liv, og netop denne refleksion er guld værd i en hverdag med fart på, hvor man hurtigt glemmer at mærke efter.

Videnskaben viser, at vi ved at være opmærksomme på os selv på denne måde kan skabe mere glæde i livet og desuden får lettere ved at opnå vores mål, fordi vi er bevidste om dem. Så der er masser af gode grunde til at starte med at skrive dagbog!


Min 5-minutters metode til at skrive dagbog

Når jeg starter på en ny måned dedikerer jeg altid en side i min dagbog til at lave et skema. Jeg vender bogen horisontalt og laver skemaet med månedens datoer skrevet på langs og derefter med en række forskellige kategorier nedad.

Ideen er, at man hver eneste dag udfylder skemaet for den respektive dato ved at sætte prikker ud for hver enkel kategori, såfremt den er blevet “opfyldt” på dagen. Det er lidt svært at forklare, men det skulle gerne give mening på billedet herover (jeg har lavet en skitse, da jeg ikke har lyst til at dele mine egne udfyldte skemaer).

Kategorierne kan du lave, så de giver mening i dit liv. Jeg holder selv af at lave kategorierne så “positive” som muligt, således at det gælder om hver dag at sætte så mange prikker som muligt (lige med undtagelse af et par af dem, såsom menstruation, haha!).

Jeg har selv disse kategorier: vand (dvs. om jeg har drukket 2 liter vand), mad (om jeg har fået nok grøntsager og har spist varieret nok), motion (om jeg har dyrket motion på den ene eller den anden måde – en lang gåtur gælder også), meditation (om jeg har mediteret i løbet af dagen), udetid (om jeg har brugt tid udenfor i solen) og alenetid (om jeg har haft et par timer helt alene med ro til at lave noget, som gør mig glad). Disse kategorier forsøger jeg for såvidt muligt at få sat prik ved hver eneste dag, det de alle sammen er ting, som er vigtige for mig. Derudover tracker jeg min menstruation og et par andre mere personlige kategorier, som jeg har udeladt af skitsen herover.

Nedenfor kategorierne laver gør jeg plads til en graf over mit overordnede humør. Grafen bruger de samme datoer som øverst, og hver dag sætter jeg en prik på en skala fra et til fem over, hvordan jeg har haft det den pågældende dag. Hver dag forbinder jeg prikken til prikken fra dagen forinden, så der kommer en graf med udviklingen i mit humør gennem måneden.

Det smarte ved systemet her er, at man gennem måneden får skabt sig et rigtig godt overblik over ens vaner, humør og over hvordan disse to ting ofte spiller sammen. Jeg kan se, at jeg på dage, hvor jeg får sat prik ved alle kategorierne også generelt er de dage, hvor jeg er gladest. Og det er jo virkelig en god motivation til at holde ved de gode vaner!

Som sagt bruger jeg metoden her sammen med en mere ustruktureret måde at skrive dagbog på. Metoderne supplerer hinanden rigtig godt, og det er især rart at have skemaet på dage, hvor jeg ikke har lyst eller tid til at skrive, men stadig gerne vil “tracke” mine dage. Jeg har ingen fast aftale med mig selv om at skrive hver eneste dag, men jeg sørger altid for at “få sat dagens prikker”, som jeg kalder det.

Jeg bruger selv en Moleskine notesbog med prikker på siderne – de er virkeligt geniale, hvis man gerne vil have hjælp til at skrive lige (jeg skriver altid opad!) og laver skemaer men også vil have friheden til fritegning og skøre brainstorms uden det ser rodet ud, som det let kommer til på linjet/ternet papir.


Jeg håber metoden giver mening, og at I kan bruge den til noget! Jeg er ihvertfald selv rigtig glad for at bruge den, og jeg tænker især at den bliver sjov at se tilbage på, når jeg har gjort det i endnu flere måneder.

Jeg ved i øvrigt, at man er glade for dagbogskonceptet, der hedder Bullet Journal. Efter lidt test har jeg erfaret, at det ikke er noget for mig (alt for meget struktur til mit flyvske sind, haha!), men hvis I har lyst til at finde flere måder at strukturere jeres dagbøger på, synes jeg bestemt I skal se lidt videoer om Bullet Journaling på YouTube.

Skriver I dagbog eller har I gjort det tidligere? Og hvis ikke – skal I så igang nu?

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

12 Comments

 1. Ida

  Jeg elsker at skrive dagbog!
  Prøver så vidt hver dag at skrive minimum tre ting, jeg er taknemmelig for. Det kan være store ting eller små ting, bar ejer lige reflektere over de gode ting i livet 🙂 nogle gange skriver jeg også lidt om, hvordan jeg har det (specielt hvis jeg har en dårlig dag), eller hvad der er sket (specielt hvis der er sket noget rigtig godt eller skidt).
  Og så er jeg begyndt at skrive ‘fremtidsdagbog’ – de ting, jeg ønsker at manifestere, skriver jeg, som om de allerede er sket (har forudset to ting allerede, det er altså lidt vildt 😀 )

  • Mia

   Lige nu er jeg også virkelig på fremtidsdagbog 😀 og så er jeg begyndt at notere, hvergang der sker noget skørt/en synkronicitet eller noget manifesterer sig. Det er en ret fin liste at have at vende tilbage til!

 2. Jeg har skrevet dagbog siden jeg gik i 3.-4. klasse, og gør det stadig som 29-årig.
  I starten var det hver dag på “Kære dagbogs”-måden i dagbøger med lås på. I dag skriver jeg med ujævne mellemrum når jeg har noget på hjerte, og skriver i et langt dokument på min computer. Som barn skrev jeg om oplevelser, i dag skriver jeg både om oplevelser, men allermest for, hvad de betyder – om mine indre tanker, om kærlighed, venskab og selvudvikling.

  Det er for mig ret fantastisk at kunne gå tilbage og få en fornemmelse af, hvordan jeg var som barn og teenager. Og selvom ingen må læse mine dagbøger nu, må evt. interesserede familiemedlemmer gerne kaste sig over dem, når jeg engang er død og borte.

  • Mia

   Haha der er aldrig nogen, der skal læse mine gamle 😛 Jeg har faktisk tænkt på at skille mig af med dem flere gange, men så er jeg blevet for sentimental 😛

 3. Signe

  Hej Mia.
  Spændende måde at gøre det på!
  Det her er lidt personligt, men jeg kom til at tænke på, om du mon er hormonfri på præventionsfronten? Jeg tænker i forhold til at tracke ens menstruation, humør osv., om det ikke vil være mest ideelt, hvis man har sin ægløsning og naturlige menstruation?
  Jeg er selv stoppet på p-piller for nylig og bruger nu i stedet Daysy Fertility Calculator (Guds gave til kvinden!) – Og det har gjort mig interesseret i at tracke mit humør osv. og følge det under min (nu naturlige) cyklus. Daysy kommer med en app, hvor man kan se, hvilken dag man har ægløsning. Jeg mærker selv et kæmpe humørskift dagen efter ægløsning, hvor jeg er helt nede og føler mig ekstra sårbar. Lidt tankevækkende.

  Hele det her p-pillestop har givet mig lyst til at lære mere om min egen krop og humør i løbet af min cyklus. Kroppen er for vild! Og så kan det jo lære én lidt om, at man måske ikke skal tage de helt store konfrontationer lige på dagen efter ægløsning, hvis man har tendens til at blive meget påvirket humørmæssigt på denne tid i ens cyklus.

  Anyway, jeg ved godt, det er personligt, men det ville være vildt interessant at læse om din holdning til prævention/hormoner, hvis det er noget, du har reflekteret over 🙂

  • Mia

   Hej Signe,
   Ikke endnu, men jeg er på vej 🙂 jeg skrev faktisk en af mine største opgaver på uni om netop hormonfri prævention (inden det overhovedet rigtig var kommet til DK – skrev om LadyComp, som også har lavet Daisy), og det er SÅ fedt at se, at metoden vinder frem herhjemme – har bl.a. set en masse reklamer på YouTube 😀

   Jeg har faktisk skrevet liiidt om min overvejelser tidligere herinde – men det er faktisk ved at være et par år siden, tror jeg. Jeg er all for det hormonfri og planlægger at stoppe i år, men det skal være på det rigtige tidspunkt, hvor der er plads til at ride bølgen og finde ind i min egen cyklus 🙂

 4. Det er virkelig en smart måde og det er en måde jeg nok ville bruge godt af, kan aldrig huske hvornår jeg har min mens f.x og det kan sådan en hjælpe mig med, kan jeg se! Fedt 🙂

  God tirsdag <3
  http://blogbykathrine.bloggerspoint.dk

 5. Anderledes men enkel og overkommelig måde at “skrive” dagbog på. Tak for inspirationen! Den ku’ jeg godt være lidt fristet til at prøve 😉

 6. Jannike

  Hej Mia

  Jeg har gået og tænkt over alt det her med dagbogsskrivning siden jeg så overskriften og læste dette indlæg første gang. Ved første øjekast synes jeg, at det var dybt fjollet – for når man skriver dagbog, så skriver man vel bare derudaf, ikke? Jeg brugte derefter 5 min på at læse dit indlæg, hvilket som sagt got me thinking.. Siden har jeg undersøgt det der bullet journaling, og har netop købt mig en notesbog til at gå i gang – med en blanding af din metode og bullet journaling.
  Jeg savnede et sted at samle tankerne, og forskellige ting om mig selv – så TAK for inspirationen. Det har helt klart sat noget i gang i mig – noget som jeg på en måde havde efterspurgt længe. :-))

  Jannike

 7. Det her virker virkelig smart, overskueligt og analogt, hvilket jeg er så vild med i vores tech verden 🙂 er vild med skemaet og hvordan man kan tracke de ting, der er vigtige for en samtidig med humøret, håber det kan give et indblik i mit tankemylder. Tusinde tak for at dele!

Leave a Comment