Min magiske gurkemeje-latte (golden milk) - GARDUM

Min magiske gurkemeje-latte (golden milk)

gurkemeje latte opskrift

Indeholder affiliate-links

Dem, som følger med ovre på Instagram (@miagardum), har nok ikke kunne undgå at opdage, at jeg er virkelig vild med mine hjemmelavede latter – i alle mulige afskygninger. I øjeblikket drikker jeg mindst en af disse drikke om dagen, og det har ført til lidt spørgsmål. For hvad er det, jeg hælder i mig selv? Og hvorfor er jeg så begejstret for det? Og ikke mindst: hvad er opskriften?

Opskriften I får i dag er på min gurkemeje-latte. Eller golden milk, som nogle kalder det. I min opskrift har jeg dog skruet op for mængden af ingredienser – både for smagens skyld og for at gøre den ekstra virksom og næringsrig.

I vil, når jeg deler lidt flere af opskrifterne, opdage, at mange af ingredienserne går igen i drikkene. Faktisk er det kun ganske få at de primære smagsgivere, som jeg skifter ud fra gang til gang. Basen er altid stort set den samme, så hvis I efter denne opskrift får lyst til at eksperimentere selv, er det bare med at komme igang.

Opskriften er derfor også meget let at tilpasse, hvis I mangler eller ikke vil investere i nogle af ingredienserne. Et par af dem skal man bruge, et par af dem vil jeg anbefale at bruge (men kan udelades) og resten kan udelades eller udskiftes. Hvis I bruger samtlige ingredienser kan I se frem til en skøn og cremet drik med en lun krydret smag – haps!

Drikkens aktive ingredienser er primært gurkemeje, som er antiinflammatorisk, og ashwagandha som er en adaptogen urt. Adaptogene urter er kendt indenfor ayurveda (et indisk naturligt behandlingssystem), hvor navnet dækker urter, som helt simpelt sagt hjælper kroppen til at adapte/tilpasse sig sine omgivelser. Det kan f.eks. være at gøre kroppen bedre til at respondere på stress eller helt fysiske forandringer som temperaturstigninger eller -fald. Ashwagandha hjælper derfor på stress, træthed, koncentrationsbesvær og hjælper vores skjoldbuskkirtel (stofskifte) og balancerer vores binyrer (som bl.a. udskiller stresshormoner). Det skulle desuden især være et godt tilskud, hvis man døjer med hormonelle ubalancer.

Jeg holder af at tage ashwagandha, men såvidt jeg kan læse mig til, er det faktisk ikke lovligt at forhandle i Danmark, da det måske kan forringe virkningen af noget medicin (og p-piller) og ikke bør tages af gravide. Jeg skal ikke gå ind i en kæmpe diskussion her, men vil opfordre jer til at bruge jeres sunde fornuft og gerne researche selv, før I kaster jer ud i brugen. Jeg vil dog sige en ting; det er så sørgerligt hvordan naturmedicin og urter bliver behandlet herhjemme. Jeg er helt klar over, at der naturligvis skal passes på forbrugeren, men samtidig gør den stramme lovgivning, at det er helt umuligt at gennemskue naturlige behandlingsformer herhjemme.

Jeg er ikke anti-medicin (nogle gange er det den eneste løsning), men samtidig tror jeg på, at der bliver poppet mange piller herhjemme, som ikke ville være nødvendige, hvis der var større viden tilgængelig om naturlige alternativer (f.eks. mod hovedpine, generelle smerter og dets lige). Det blev lidt et sidespor, men det er noget, som ligger mig på sinde i øjeblikket. Læs eventuelt dette indlæg, hvis I er interesseret i emnet.

Jeg køber i øvrigt mange af mine ingredienser på iHerb som er en amerikansk online helsekost. I kan læse mere om levering og mine oplevelser med told herog så kan I få 5 % rabat på alle køb med koden AGA4442 – bare lige et tip 😉

Nå – tilbage til emnet: gurkemeje-latten. Sammen med ashwagandha og gurkemeje har jeg tilsat lidt ingefær, godt fedt, collagenpeptider (hvilket smækker 20 g. protein i én kop af herligheden her) samt lune krydderier, og så er den sødet med en enkelt dadel – det er min nye yndlingsmåde at søde varme drikke på, og det fungerer simpelthen så godt!

Så alt i alt har vi altså at gøre med en kop, som både mætter, giver energi uden at få kroppen i alarmberedskab (som kaffe godt kan gøre), får gang i fordøjelsen (pga. ingefær samt fibrene fra dadlen),  og gør godt for kroppen med blandt andet dens antiinflammatoriske egenskaber. What’s not to love?

gurkemeje latte opskrift


Min magiske gurkemeje-latte


Til én stor kop: 
3 dl. enten lunet fed plantemælk (nøddebaseret) eller 3 dl. kogende vand + 1 tsk. kokossmør 
1 tsk. gurkemejepulver
1/2 tsk. ingefærpulver
1 dadel uden sten
En knivspids friskkværnet sort peber
1 scoop collagenpeptider**
1 tsk. ashwagandha*
1/4 tsk. kardemomme*
1/4 tsk. ægte kanel*
1/2 tsk. bipollen*

*ingredienser markeret med én stjerne kan udelades
**collagenpeptider kan udelades men giver den mest fantastiske cremede konsistens + tilføjer 20 g. protein pr. portion. Jeg anbefaler derfor virkelig at prøve med det i – latten er ikke det samme uden. 

Blend alle ingredienser i et halvt minut og server straks. 


Hvis I prøver opskriften, må I endelig dele et billede på Instagram! Bare husk at tagge mig på det, så jeg kan se jeres kreationer!

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

19 Comments

 1. Anne-Sofie

  Hvis man ikke er vild med laktose, eller ikke kan tåle det, kan du så anbefale noget andet end collagenpeptider der kan gøre drikken cremet?

  VH Anne-Sofie

  • Mia

   Der er ikke laktose i collagenpeptider 😀 måske du forveksler det med whey?

 2. Mia

  Hvor er dit fine, fine stel fra? 🙂

  • Mia

   det er lavet af en keramiker – du kan finde hende på Instagram @keramik_mariannehansen 🙂

 3. Hold op for en opskrift og hvor ser det bare utrolig lækkert ud altså, waow! 🙂

  http://blogbykathrine.bloggerspoint.dk/

 4. Tak for at dele alle dine skønne latte-opskrifter. Jeg må få købt noget ashwagandha næste gang turen går til buywholefoods.co.uk – det er her, jeg finder alt lidt billigere end i dk, og de har ashwagandha, har jeg lige tjekket. I øvrigt uden told, fordi det er fra UK.
  Jeg er så enig i dit syn på naturmedicin vs. piller. Nogle gange er det nødvendigt, det er jeg helt med på. Men andre gange behandler de bare problemet overfladisk i stedet for at man undersøger roden til det. Har jeg fx hovedpine, undersøger jeg altid, om det handler om for lidt søvn eller fx spændinger i nakken.

  Jeg kunne i øvrigt ikke lade være med at researche lidt på ashwagandha, der åbenbart står på denne liste: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/godkendelse/definitioner-paa-medicin/liste-over-produkter-vurderet-som-laegemidler/

  • Mia

   Spændende at det betegnes som lægemiddel herhjemme! Jeg ser det egentlig også som et naturlægemiddel (og altså ikke som en superfood som Spirulina f.eks.), så kan godt forstå betegnelsen. Kan dog ikke forstå at panodil kan fås i håndkøb mens ashwagandha ikke kan. Skøre danske regler 😛
   Vil tage et kig på buywholefoods! Kan huske, at du har nævnt det før – og det vil da være skønt at spare tolden! 🙂

 5. Camille

  Lyder spændende! Hvornår på dagen foretrækker du mon at drikke den..?

  • Mia

   Det er lidt forskelligt 🙂 den er jo koffeinfri, så den kan drikkes når som helst. For mig er det primært om morgenen og eftermiddagen, at jeg har lyst til en varm drik 🙂

 6. Kristina

  Hej Mia.
  Det er altid sådan nogle inspirerende opskrifter du deler. Din linsegryde er blevet min livret! 🙂

  Jeg vil høre om der er et vegansk alternativ til collagen peptides?

  Med venlig hilsen Kristina 🙂

  • Mia

   Hej Kristina,
   Hvor er det godt at høre! Linsegryden er også en evig favorit herhjemme 😀
   Der findes desværre ikke et vegansk alternativ til collagen peptider – ihvertfald ikke hvor det har samme effekt i opskriften. Men tilføj eventuelt lidt ekstra kokossmør eller en fed plantemælk, så burde den gerne skumme nok op (og hvis du har en mælkeskummer til at skumme mælken i, vil det være helt ideelt). De 20 g. protein pr. kop får du så bare ikke – men den smager stadig skønt!
   Klem, M

 7. helene

  hvormeget er et scoop?

  • Mia

   Det er en måleske, som følger med i bøtten fra Vital Proteins. Det er ca. 10 g. collagenpeptider 🙂

 8. Det lyder super lækkert og interessant med collagenpeptider, men jeg synes ikke linket virker når jeg trykker på det ? 🙂

 9. Helene

  Tak – det er en fantastisk opskrift – jeg havde tidligere lavet en blanding Golden mælk pulver fra madbanditten nu har jeg tilføjet kardemomme – det er HOT – med cayennepeber osse. Thumbs op for din cremede opskrift. Jeg køber tit ind i Tyskland de har et ret stort og godt marked og portoen er lille. Jeg søger som regel via amazon.de
  👍🏻🙃

  • Mia

   Godt at høre, at du kan lide opskriften! Dens cremede konsistens gør nemlig hele forskellen 😀

 10. Den lyder godt nok lækker!! Den må jeg prøve at lave snart, for drikker generelt alt alt alt for meget kaffe. Mangler de gode alternativer. Btw er den en skøn blog du har her, faldt over den for en uges tid siden og har simpelthen brugt så meget tid på at blive inspireret herinde

  • Mia

   den er et rigtig godt alternativ til kaffe 🙂
   Og hvor er det dejligt at høre! velkommen til <3

Leave a Comment