Min morgenrutine - slow living i hverdagen - GARDUM

Min morgenrutine – slow living i hverdagen

Morgenen er mit yndlingstidspunkt på dagen. Jeg elsker følelsen af, at dagen har masser af potentiale, men at jeg samtidig har et lille åndehul, inden det hele for alvor går igang.

Som selvstændig med hjemmekontor (= mit spisebord) er jeg så priviligeret, at jeg de fleste dage har fuld kontrol over, hvordan jeg ønsker, at mine dage og morgener skal se ud. Det har i mange år været mit absolutte mål at kunne nå hertil, så jeg har besluttet at nyde det fuldt ud og lægge skyldsfølelse omkring, hvordan samfundet synes, man skal leve sit liv for at være “produktiv” og “succesfuld”, langt væk. Jeg er godt klar over, at min situation ikke kan sammenlignes med mange andre, som har børn, et job, som kræver at man møder ind på et kontor kl. otte om morgenen, eller et hårdt fuldtidsstudie, men jeg fornemmer dog samtidig også, at mange af jer har fået fokus på den lidt mere langsomme livsstil samt at tage sig lidt bedre tid til at gøre tingene. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele min morgenrutine (og aftenrutine om et par uger) – måske det kan inspirere til lidt ekstra nærvær i jeres hverdag, trods et andet arbejdsliv end mit.

Jeg er generelt ikke til alt for faste rutiner. Det kan mit sind slet ikke have – jeg trives med åbne rammer og plads til at gøre noget andet end i går. Jeg tror dog samtidig også på, at en god morgenrutine (også en løs en af slagsen) er altafgørende for at få en god start på dagen. For at sørge for at følelsen af dagens potentiale ikke bliver til en følelse af stress. For at jeg kan være tilstede i dagens opgaver og yde mit bedste – både i hverdagene og i weekenderne.

Jeg er generelt et A-menneske, og jeg holder af at ligge i min seng omkring kl. 22 og komme forholdsvis tidligt op om morgenen. Om sommeren er det gerne tidligere og her om efteråret og vinteren lidt senere. Det er vigtigt få mig at få mindst otte timers søvn (og faktisk nogle gange gerne ni alt afhængigt af, hvor jeg er i min cyklus) for at jeg kan være den bedste udgave af mig selv. Langt de fleste dage sover jeg uden vækkeur (medmindre jeg har aftaler i starten af formiddagen) og vågner af mig selv, når jeg er udhvilet. Det er et kæmpe privilegium at kunne gøre, og selvom jeg nogle gange helt får skyldsfølelse af at fortælle det til andre, er det også noget, som jeg synes, man bør gøre, hvis man har muligheden – og det er jeg så heldig at have.Jeg har fået et helt andet forhold til søvn og morgener, efter jeg har pakket vækkeuret væk. Det gør virkelig en forskel på mine dage, når de ikke er startet med larm fra et vækkeur, men min krop i stedet selv har fået lov til at gøre sit og vække mig, når jeg er klar.

Min krop vækker mig ved syvtiden de fleste dage – plus/minus en time alt afhængig af energiniveau og hvor jeg er i min cyklus. Og dette er både til hverdag og i weekenden, hvilket for mig er helt optimalt. Selvom jeg selv ikke synes om for mange rutiner, nyder min krop af have de samme “sovetider” alle ugens syv dage – naturligvis med plads til udskejelser fra tid til anden.
Jeg holder virkelig af at tage 1-2 timer til mig selv, inden jeg sætter mig ved computeren og begynder dagens arbejde ved 8.30-9-tiden. Disse timer er mig-tid, hvor det vigtigste er at sætte en dejlig ramme for dagen. I øjeblikket er jeg helt vild med at tage min dyne med mig til sofaen – det er virkelig begyndt at blive koldt om morgenen herhjemme, så det er rart at kunne forlænge den lune sengefølelse en smule om morgenen. Jeg bikser gerne en af lun drik sammen (lige nu er det især min varme kakao eller en te fra Pukka) – nogle dage gør den sig ud for morgenmad (min varme kakao er nemlig både fyldt med protein og godt fedt) og nogle dage laver jeg en lille portion morgengrød eller en grøn smoothie.

Imens vandet koger til den varme drik, eller min grød er sat over, sætter jeg mig gerne og mediterer i et par minutter – det behøver ikke at være mere end to minutter, mens det andre gange bliver til et kvarter. Jeg dyrker yoga de fleste dage (dog ikke om morgenen – jeg er mest til fysisk aktivitet om eftermiddagen i øjeblikket), hvor jeg også får pakket lidt meditation ind i min praksis til start og slut. Så jeg stresser ikke over, at min morgenmeditation skal have en bestemt længde.

Jeg nyder gerne min morgenlatte eller morgenmad i sofaen under dynen med en blød playliste i baggrunden (jeg har tilføjet min nuværende i bunden af indlægget her) og et stearinlys tændt. Lige nu elsker jeg duftlysene fra Revivo Candela, fordi de er baseret på soya (og derfor er bedre for indeklimaet), dufter skønt og desuden har dine fineste detalje i form af en væge lavet af træ, som knitrer ligesom et lille bål, når man brænder det. Det er simpelthen så hyggeligt, og det skaber den helt perfekte afslappede atmosfære.

Duftlyset er fra Slow Living webshoppen, som drives af min veninde Nelli. Webshoppen indeholder et mindre, men virkelig velvalgt, udvalg af produkter, som er perfekte til at få lidt mere mindfulness og langsom livsstil ind i hverdagen; der er økosengetøj (som jeg elsker!), yoga- og meditationsudstyr (jeg har selv korkblokkene og elsker dem!), coffetablebøger og magasiner, smukt stel til kaffe- og frokostpausen og som sagt de skønneste soyaduftlys.


Jeg elsker at læse, og morgenen er det tidspunkt på dagen, hvor jeg er bedst til at få det gjort. Læsning er ekstremt meditativt for mig, da det er en af den der slags ting, som tvinger mig til kun at lave én ting ad gangen, og jeg elsker både at forsvinde fuldstændig ind i en bogs verden eller lære nyt i et magasin gennem et portræt eller en artikel – så længe det er et godt magasin af slagsen.

Jeg har især været glad for magasinet CEREAL, som mere er en coffeetable bog, end det er et magasin i den klassiske forstand. Hver morgen den sidste måned har jeg læst en enkelt artikel, et portræt eller en rejseguide i det (indholdet omhandler især rejser og livsstil – og så er det fyldt med de smukkeste fotografier!). Jeg er stadig ikke kommet helt igennem det – for der er så mange artikler og billeder at se på! Virkelig den perfekte måde at møde verden på på en langsom måde om morgenen.


Når jeg har læst, plejer jeg at smutte på badeværelset, vaske mit ansigt, eventuelt tage en lille smule makeup på, og så klæder jeg mig på (nogle gange i behageligt hyggetøj og andre gange i et lidt mere præsentabelt outfit) og påbegynder dagens arbejde foran computeren mellem kl. 08.30 og 9.

Jeg elsker denne lille rutine, og mine morgener er virkelig gået fra at være stressede og fyldt med skyldsfølelse til at være nogle af de bedste timer på døgnet. Som I kan se, er det ikke komplicerede ritualer, jeg har, men derimod blot få, men rare, skridt, som langsomt fører mig til min arbejdsdag og sørger for at jeg har mig selv med uden at blive stresset.

Og så vil jeg gerne høre – hvordan ser jeres morgenrutine ud? Er I også A-mennesker, eller er I B-mennesker og kan slet ikke forstå det der med at have morgenen som ens yndlingstidspunkt på dagen (sådan har T det nemlig, haha!)? Del endelig jeres tanker og små ritualer i kommentarfeltet!

Yndlingsprodukter til min morgenrutine:
Økologisk sengetøj
Kop i stentøj
Soyaduftlys med trævæge
CEREAL magazine

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

18 Comments

 1. Louise

  Det lyder virkelig som nogle dejlige morgener, tak fordi du deler og inspirerer.
  Jeg elsker også stille morgener, og går også tidligt i seng om aftenen, men jeg tror ikke at jeg ville komme op hvis ikke jeg havde mit vækkeur. Men det kan være det kommer:)
  Hav en dejlig dag.

  • Mia

   Man skal virkelig stole på sit indre ur de første par dage, man prøver det 😀
   I lige måde <3

 2. Så hyggeligt med et indblik i din morgenrutine. Jeg startede med at arbejde for mig selv, hjemmefra sidste mandag, og jeg prøver endnu på at finde en god morgenrutine. Selvom det er så fristende at sove alt for længe, så er det nu altså også rart at vågne tidligt og føle, man får noget ud af sin morgen – om tiden så bliver brugt på arbejde eller på sig selv (:

  • Mia

   Det har taget mig et stykke tid at finde en god rutine – jeg har lige haft 1 års jubilæum for at arbejde 100 % selv, og det er først nu, jeg har fået helt styr på, hvad der fungerer for mig 😛 Så vær blid ved dig selv til en start 🙂

 3. Marie

  Jeg er fuldstændig ligesom dig 😀 Og jeg knuselsker at stå op en times tid før min kæreste og nyde en kop kaffe i roen og tænkte over dagen, som kommer og hvad, der eller falder mig ind.
  Dog har jeg også mine mest effektive timer mellem 7 og 10, så hvis det er stramt på studiet, så prioriterer jeg at læse i disse timer. Der kan jeg virkelig nå meget. Så må jeg tage min Marie-Marie-tid senere på dagen 🙂
  Må vist lige kigge nærmere på det sengetøj. Det ser virkelig fint ud 🙂

  KH

  • Mia

   Formiddagen er også mine mest effektive timer – og så giver det sådan en følelse af at være foran resten af verden 😀
   Kan kun anbefale det! Det var noget af en upgrade fra mit IKEA-sengetøj som jeg er bange for, at jeg aldrig vender tilbage til 😛

 4. Nicoline

  Jeg er også et a-menneske med stort A! Jeg elsker virkelig morgener, og jeg nyder at have god tid om morgenen (bor 10 min fra skolen, men står op 1,5 time før 🙈). Normalt bruger jeg tiden på at spise morgenmad (mit yndlingsmåltid!), men jeg bruger også ofte morgenen til at lave lektier, løbe en tur eller andet praktisk. Jeg er simpelthen mest effektiv der, og så ved jeg ikke noget bedre, end at starte dagen med frisk luft og se byen vågne 🙌🏻

 5. Det lyder som nogle dejlige morgener. Hvis man har tiden og lysten til sådan en morgenrutine, så er det da fint. Min kæreste skal også helst have to timer til at få spist sin morgenmad i sofaen med et computerspil <3

  Jeg har nogle meget afvekslende hverdage, hvor jeg skal op 05:40 den ene dag og selv kan vælge tidspunkt den anden dag. Det kræver balance!
  Jeg foretrækker dog at komme i gang med arbejdet med det samme, da mine tanker er mest friske når jeg lige er vågnet. Da jeg skrev speciale var jeg tit først ude af nattøjet tidlig eftermiddag, fordi jeg var gået i gang med arbejdet lige efter jeg var stået op.

  • Mia

   Kan godt forstille mig, at så forskellige dage må kræve balance! Og kender godt det der med at sidde i nattøjet indtil om eftermiddagen, fordi jeg har sat mig direkte ved computeren 😛 øver mig i at komme i “rigtigt” tøj hver dag nu 🙂

 6. K

  Jeg elsker det her indlæg! Både det konkrete indhold og især budskabet. Jeg hører så meget om at have travlt og optimering af alting, men det her giver meget bedre mening for mig. Tak ❤

 7. Marianne

  Jeg er helt ny gymnasielærer, og selvom jeg elsker at undervise, så har jeg endnu ikke fundet mig til rette i min nye hverdag. Jeg trives IKKE med at stå tidligt op. Je har skyldfølelse i kroppen hele dagen og er samtidigt rastløs og har svært ved at få noget udrettet. Når jeg til gengæld har skemafri og kan få lov til at sove til halv 8-8, først sætte mig ved computeren omkring kl 9-9.30 og så arbejde til sen eftermiddag, går det bedre. Forsøger at finde ud af, hvordan jeg får det til at gå op med et lærerliv, hvor vækkeuret mange morgener ringer kl 5.45 (ukristeligt tidspunkt!!).

  • Mia

   Åh ja, det er saftsusme tidligt! Kan godt forstå, at det må være frustrerende at være i et job, som ikke helt passer ind i ens døgnrytme :/

 8. Laura

  Hej Mia! Virkeligt dejligt indlæg – jeg elsker også selv de langsomme morgener, der bare gør dagen så meget bedre allerede der!

  Side note: Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge, hvor dit smukke sofabord er fra? Du har måske nævnt det før eller er den købt second-hand? Jeg er bare lidt forelsket, kan man sige (selvom jeg nu prøver at undgå at blive det i materielle ting hæhæ).

  • Mia

   Sofabordet er et arvestykke fra min mormor – købt på en af hendes mange rejser 🙂 Får så ofte spørgsmål på det, men må skuffe med mit svar 😛

 9. Josefine

  Jeg “fandt” dig og din blog via din podcast om minimalisme – tak for god inspiration til at komme videre med det! Jeg har nu lige læst dit indlæg her og det eneste, jeg lige undrer mig over er – hvad med bad, haha? 😀 Det gør du måske om aftenen i stedet?
  Tak for god inspiration. Kh Josefine

  • Mia

   Skønt at høre, at podcastet kunne bruges 🙂 Jeg tager helst bad om aftenen eller midt på dagen – det er sådan en priviligeret måde at holde pause på med en lille spa-session over middag 😀

Leave a Comment