Mine sundhedsrutiner: 3 ting, jeg gør hver morgen - GARDUM

Mine sundhedsrutiner: 3 ting, jeg gør hver morgen

sunde vaner morgen

De sidste par måneder har jeg fokuseret rigtig meget på at få optimeret mit energiniveau og min generelle sundhedsfølelse. En af mine største prioriteter resten af 2017 er ligeledes at komme i min bedste fysiske og mentale form, som jeg nogensinde har været i, for at forberede mig til et par vilde ting i 2018. Jeg er i øjeblikket helt høj på at teste nye gode vaner og metoder, og jeg tænkte, at det ville være en sjov lille føljeton at dele lidt ud af mine erfaringer herinde.

Jeg vil lige starte med at nævne, at jeg ikke er kostvejleder eller har en kæmpe viden omkring biologi/fysiologi osv. Jeg har dog lavet en del research gennemtiden og har som sagt fundet frem til det, som fungerer for mig. Så jeg opfordrer jer mest af alt til at tage mine tips for hvad, de er – personlige erfaringer – og derefter mærke efter, hvad der føles godt for jer.

Så er det på det rene. I dag tænkte jeg, at jeg ville dele mine morgenrutiner – altså dem, som jeg har haft i et stykke tid (mellem 3 måneder og flere år) og har konkrete erfaringer med. Det er hverken über kompliceret eller fyldt med hokuspokus – men derimod er det nogle ret fine retningslinjer, som sørger for at give min krop (især min fordøjelse) den bedste start på dagen.

Mine sundhedsrutiner om morgenen

sunde vaner morgen

Æblecidereddike-shot

Når jeg vågner, er det første, jeg indtager, en kop med varmt vand (halv/halv af kogt vand og koldt vand fra hanen) og ca. 1 spsk. æblecidereddike (jeg drikker den fra Urtekram). Drinken skal være lunken (ikke for kold og ikke for varm – ca. kropstemperatur) for ikke at chokke maven med ekstreme temperaturer. Smagen er eddikeagtig, men man vænner sig lynhurtigt til den – tilsæt eventuelt mere vand i starten, så det ikke er så stærkt. Listen over æblecidereddikes sundhedsmæssige fordele er lang, men jeg drikker det primært fordi det er så godt for min fordøjelse og pga. dets antiinflammatoriske egenskaber.

Masser af vand

Et lille kvarter efter eddike-drikken drikker jeg mindst to store glas vand for at hydrere min krop efter natten. Det er desuden en god måde at skylle munden efter at have drukket eddiken, som kan være hård for tænderne pga. dens store syreindhold.

Faste tolv timer i døget

Jeg forsøger desuden at undgå at spise i ca. 12 timer om dagen – nogle gange lidt mere. Jeg har gjort dette on/off i et par år og har oplevet virkelig gode resultater af det – især mht. optimeret fordøjelse og et højere energiniveau. Derfor afhænger tidspunktet, hvor jeg spiser morgenmad, af, hvornår jeg spiste aftensmad dagen før.
12 timer lyder som meget, men faktisk “faster” de fleste af os naturligt i omkring 12 timer dagligt uden at bemærke det. Konceptet er, at der skal gå 12 timer mellem aftensmad og morgenmad – hvilket vil betyde, at du, hvis du spiser aftensmad kl. 19 først spiser igen kl. 7 om morgenen. Hvis man spiser en aftensnack kl. 21, udskydes morgenmaden til kl. 9. Idéen er at give mave og fordøjelse et break i løbet af de 12 timer i stedet for konstant at “fylde på”, hvilket for nogen kan føre til forstoppelse.
De 12 timer uden mad handler altså ikke om at spise mindre i alt, men om at begrænse det til de 12 “vågne” timer i løbet af døgnet. Jeg har som sagt selv oplevet, at det har forbedret min fordøjelse og at har givet mig mere energi – men det er nok en af de slags ting, som man skal prøve sig frem med, for at se, om det fungerer for en selv. Men igen – mange af os faster naturligt 12 timer i døgnet i forvejen.

sunde vaner morgenOg det er faktisk det – tre meget simple vaner, som er lette at inkorporere i hverdagen. Generelt er temaet at få sat gang i kroppen (maven) på en god måde fra morgenstunden af. Jeg har gennem tiden oplevet, at jeg altid har det godt og føler mig energisk, når min fordøjelse er på plads – og derfor er vaner som disse nogle af de aller vigtigste af mine “sundhedsrutiner” dagen igennem.

Jeg håber, at I kan bruge tipsne til noget. Der kommer et lignende indlæg omkring mine aftenrutiner, lidt omkring søvn og nok også et med lidt blandede tips til små vaneændringer de kommende uger. Og så vil jeg gerne høre – hvad er jeres bedste tips til en god start på dagen? Del endelig med os andre i kommentarfeltet! Jeg elsker at prøve nye tips af 😀

Jeg overvejer i øvrigt at sætte et lille 7-dages program sammen til jer med konkrete daglige tips til at få lidt gode og sunde vaner ind i hverdagen (både mht. kost men især mht. mindfulness og ro). Kunne det være noget for jer?

(Jeg ved, at jeg vil få spørgsmål på det, så derfor: Min kimono er fra Sissel Edelbo)

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

30 Comments

 1. trine

  JA JA JA – vi er klar til 7 dages programmet!

  • Mia

   Hihi godt med opbakning! Det kommer nok først om en måneds tid, da jeg skal have det helt skarpt 🙂

 2. Ja tak til 7-dags program! 😉 Jeg må altså lige prøve det der æblercidereddike shot snart!

  • Mia

   Do it! Hvis du kan lide kombucha og dets virkning, tror jeg også, du vil synes om eddiken! 🙂

 3. Jaa, et 7-dages program lyder rigtig godt! Og gode morgenvaner du har 🙂 Mine er også at drikke vand fra morgenstunden af, samt løbe hveranden dag før eller lidt efter morgenmaden. Elsker når dagen startes ud med en løbetur i naturen.

  • Mia

   Jeg vil SÅ gerne igang med løb, men hver gang jeg starter holder det kun ved i en måneds tid 😛 Så sejt at du kommer afsted hveranden dag!

 4. Nicoline

  Hvor sjovt – jeg har netop i denne uge besluttet at prøve at give min mave ro 12 timer af gangen. Det er dog lidt en udfordring, da jeg normalt gerne spiser en snack om aftenen (gerne gulerødder, hvilket slet ikke er godt, haha). Jeg vil dog lige kæmpe lidt for det, for jeg tror, min krop vil sætte pris på det!

  • Mia

   Det er ihvertfald værd at prøve! I nogle perioder går jeg 14 timer, og det er virkelig godt til maven, hvis den har været stresset. Bare sørg for at få nok at spise i de resterende 12 timer! 🙂

 5. Ida

  Ja tak til 7-dages program! Og lufter du mere om de vilde ting, der skal ske i 2018 på et tidspunkt? 😬😄 haha #nysgerrigstalkertype

  • Mia

   Ja, jeg skal nok fortælle meget mere – men det bliver først om et par måneder, når der er mere styr på det hele 🙂

 6. Ida

  Jaaa(!!) til 7-dags program 🙂

 7. Caroline

  Gode tips Mia! Det med æblecidereddiken vil jeg prøve i morgen – de andre, vandet og fasten, sker helt naturligt for mig. Jeg er nysgerrig på, hvor du finder inspiration og viden om de lidt mere “helsede” aspekter af sundhed som eksempelvis det med eddiken – har du nogle bestemte blogs, hjemmesider, instagrams du kan anbefale? 🙂

  • Mia

   Jeg holder af at læse med på hjemmesiden Mindbodygreen og mht. Instagrams har jeg lavet et indlæg med anbefalinger for et par uger siden. Men faktisk får jeg det meste af min viden fra egen research. Altså at læse bøger og bruge google – elsker virkelig google. Det er lidt som en skattejagt, hvor man starter et sted og så finder man ny viden at søge videre på osv osv. Det er self ikke ligeså passivt og let som bare at læse det ét sted, men jeg kan godt lide selv at stykke tingene sammen og selv lave min research 🙂

 8. Camille

  Også ja tak til 7-dages program herfra. Og ser frem til indlæg om søvn! har sat som mål at få styr på min søvn, som af og til halter noget. Er godt i gang, men inspiration er altid godt!

  Ift. eddike-shot, har du mon så nogen erfaring med at bruge citronsaft i stedet for eddike..?

  • Mia

   Det gode ved eddiken er, at den er fermenteret, så man får en masse ekstra gode sager med ift. citronsaft 🙂 Og så er det så praktisk at man bare har en flaske stående i køleskabet modsat at skulle presse frisk citron hver morgen, synes jeg 🙂

 9. Tak for et dejligt indlæg. 🙂
  Jeg gør en del af de samme ting som dig.

  Et stort glas vand – for mit vedkommende med enten hvedegræspulver eller byggræspulver i – har også været en del af min faste morgenrutine de sidste tre år.

  Jeg har samtidig skyllet næse i saltvand (med sådan en yoga/ayurveda-næseskyller) i mange år, da jeg tidligere har døjet med en del bihulebetændelse, men nu gør jeg det bare, fordi det føles rart.

  Og ligesom dig forsøger jeg også at holde mig til netop 12 timers faste, hvilket er smart, for det betyder også, at jeg ikke snacker for meget om aftenen. 🙂

  • Mia

   Jeg har også skyllet næse i perioder før – måske jeg skal igang med det igen 😀

 10. Sidsel

  Stort ja tak til 7-dages program 😊
  Elsker forresten din kimono..har en selv fra mærket, de er bare så lækre!
  Jeg har drukket varmt vand med citron om morgenen, for nogenlunde samme virkninger som du nævner. Er æblecidereddike bedre??

  • Mia

   Æblecidereddike er fermenteret, så man får lidt af de samme egenskaber som f.eks. kombucha 🙂

 11. Zille

  Hvad nummer er din kimono?

  • Mia

   det er one of a kind, så nummeret kan ikke bruges til noget (kender det heller ikke). Ingen af kimonoerne er ens 🙂

 12. Sarah

  Hej Mia, tak for gode tips.

  Nu er jeg selvfølgelig helt med på, at man skal gøre, hvad der fungerer for én selv og lytte til kroppen i første omgang. Men ift. til faste ( eller ‘intermitterende faste’, som det jo hedder i fancy terme) er det så ikke meningen, at man som kvinde skal faste i 14 timer for at få den optimale virkning? Jeg har nemlig fået det anbefalet, da jeg tilhører gruppen med IBS, og min fordøjelse kører virkelig sit eget show. Har du prøvet at faste længere end de 12, eller virker det bare for dig? 🙂

  Knus Sarah

  • Mia

   Jeg faster ofte længere end tolv timer 🙂 men jeg synes samtidig også, det er meget direkte at anbefale folk herinde at faste i 14 timer – og det kommer nok også rigtig meget an på, hvordan ens krop fungerer i forvejen. Kan forestille mig at folk med IBS har brug for ekstra ro til maven, hvor andre kan få nok ud af 12 timers pause.
   Selv er jeg velsignet med en virkelig god fordøjelse fra naturens side af, og der gør det minimalt med forskel, om det er 12 eller 14 timer, jeg faster. Derudover er jeg også påpasselig med at gå for længe uden mad, da det kan udfordre vores blodsukker, og det er noget nært det værste, man kan gøre ved sin krop i min optik. Især set i et hormonelt perspektiv 🙂
   Så alt i alt – I hear you, men tror virkelig det kommer an på vores kroppe 🙂
   Klem, M

 13. Kamilla

  Hvad er dit syn på hormonprævention? 🙂

  • Mia

   Hej Kamilla 🙂
   Jeg har selv taget p-piller i rigtig mange år, men er fornylig stoppet. Det stemte ikke helt overens med mine værdier at gå ind og fifle ved så naturlig en del af min fysiologi på daglig basis, men hvis det fungerer for folk og man ikke oplever bivirkninger, synes jeg, det er op til den enkelte, om de vil bruge det som prævention. Jeg synes dog at brugen af p-piller til at behandle alle mulige andre symptomer som akne, mentale tilstande og ting som PCOS er problematisk, da hormonprævention blot skjuler symptomerne på et større problem og alt ikke afhjælper ubalancen i kroppen, som er skyld i dem. Men det er bare min holdning – er ikke ekspert, men har læst nok om emnet, til at have dannet mig en mening, som i sidste ende fik mig selv til at stoppe på p-pillerne.
   (jeg ved ikke så meget om andre typer hormonprævention, så mht. må jeg være dig et svar skyldig)

   • Kamilla

    Tak for svar!
    Jeg overvejer nemlig selv at smide mine af samme årsag som dig. Men de er jo bare så nemme…..

 14. Signe

  Ejjj jeg skal prøve de shots, jeg prøvede kombucha en kort periode, men synes jeg kunne mærke forskel, jeg er kronisk forstoppet, men synes simpelthen, at det var for dyrt, så jeg skal helt sikkert prøve det.
  hvis man nu ikke kan lide det, kan det vel bælles 🙂 hihi

 15. Signe

  Har granatæble eddike mon samme virkning?? 🙂

  • Mia

   Det ved jeg ikke – det kommer an på, om den er fermenteret. Æblecidereddike er altid fermenteret (tror måske “cider”-delen i navnet er det som antyder det), men ved ikke med sikkerhed, hvordan det er med granatæbleeddike. Tror dog ikke, det er fermenteret.

Leave a Comment