Omfavn stilheden // Tanker efter to timer uden larm - GARDUM

Omfavn stilheden // Tanker efter to timer uden larm

I weekenden oplevede jeg lidt af en åbenbaring. Jeg havde sat mig tilrette i sofaen med dyne og min morgenmad, og straks havde jeg lyst til at hive min telefon frem, lytte til en podcast, blogge eller SMSe… Bare gøre et eller andet, som ville udfylde stilheden i rummet omkring mig.

Jeg blev lidt forbløffet over mig selv, da jeg indså det. For ærligt talt; hvis man ikke kan være alene i sit eget selskab uden indblanden fra alt muligt elektrisk hurlumhej eller andre distraktioner, så er der da et eller andet galt. Jeg besluttede derfor, at jeg ville spise min mad i stilhed, uden telefon i min hånd og uden nogen form for underholdning udefra.

Det lyder banalt, jeg ved det. Men på en eller anden måde var det grænseoverskridende for mig at sidde dér – helt alene i stilheden. Efter jeg havde spist min mad, sad jeg og så lidt ud i luften. Vendte og drejede min nye oplevelse af, at have nydt et måltid med mig selv på den måde. Derefter reflekterede jeg lidt over min dag, min uge, min måned. Pludselig var der gået to timer. To timer! I stilheden, med mig selv, uden nogen indblandelse fra omverdenen, anden end en mail, der tikkede ind på telefonen, som jeg havde lagt ud i køkkenet.

De to timer kan meget vel have været nogle af de bedste timer i mit liv de sidste par uger. Nu er det ikke fordi, jeg går og bakser med alt muligt personligt, som gør, at jeg har brug for at lukke mine tanker ude i hverdagen i øjeblikket. Faktisk har jeg det virkelig virkelig skønt og dejligt og næsten helt perfekt. Ihvertfald så perfekt, som sådan et menneskeligt hverdags-liv kan se ud.

Men selvom det meste er hverdags-perfekt og skønt og dejligt, så er der så meget larm omkring mig, at jeg nogle gange slet ikke kan høre mine egne tanker. Kender I det? Og når roen så er der – som den var i weekenden – så er min umiddelbare impuls, at fylde roen og stilheden ud med distraktioner. Ikke godt, nej. Og jeg tror måske også, at mange andre har det på samme måde.

Hvad er det, som gør, at vi ikke længere kan nyde stilheden? Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har cyklet eller gået et sted hen uden musik i ørene. Det samme gælder, når jeg shopper og handler ind. Løber, træner, læser, blogger, “slapper af” herhjemme. Hvis ikke jeg er på computeren, er jeg på telefonen – Facebook, Instagram, Pinterest… Og hvis jeg sådan for alvor skal slappe af, læser jeg. Men det er jo også en distraktion, omend en analog én af slagsen.

I weekenden gik det dog op for mig, at der slet ikke var noget at frygte ved stilheden. De to timer fløj afsted, og bagefter havde jeg det helt fantastisk. I de to timer kom jeg omkring meget mere, end jeg overhovedet har nået at tænke for mig selv dette år. Jeg reflekterede over starten på året, over mine mål for de næste par måneder. Jeg følte efter helt ned i maven og ind i hjertet og tænkte over, hvordan jeg rent faktisk har det, og hvad jeg kan gøre for at få det endnu bedre. Hvad jeg kan gøre helt ned på hverdags-plan for at skabe mere glæde indeni – og hvad jeg skal blive ved med at gøre fremover.

Og så gik jeg en tur. Godt nok med en lydbog i ørerne, men det syntes jeg også var i orden efter sådanne to timers navlepilleri indeni mit hovede.

En af de ting, jeg kom frem til i løbet af de to timer, var, at jeg vil blive bedre til, er at meditere. Jeg har før mediteret, men jeg har svært ved at holde ved nye rutiner og skabe vaner. Derudover vil jeg gå flere ture med podcast og lydbøger, men også bare med mine tanker. Jeg kom også frem til, at jeg gerne vil åbne mere op for vegetarisk madlavning, fordi det udelukkende plantebaserede føltes mere som et fængsel end som noget, der bragte mig glæde.

Og så kom jeg frem til en masse småtteras. For eksempel at jeg gerne vil blive lidt bedre til at vaske stuegulvet – men den slags vil jeg ikke belemre jer med, for det er ikke særlig inspirerende (medmindre man ligesom mig ikke er særlig god til at vaske gulve).

Så nu har jeg startet en lille udfordring, som går ud på at meditere ti minutter hver eneste morgen (so far so good!), inkorporere længere gåture flere gange om ugen (jeg har gået tur fire gange allerede denne uge!) og desuden ikke være restriktiv omkring hvad jeg spiser. Derudover vil jeg forsøge at booke 2 timers stilhed hver eneste uge, så jeg kan checke ind med mig selv og få mærket lidt efter. Det føles godt, og det føles rigtigt, selvom det også føles lidt angstprovokerende sådan at skulle være alene med sine tanker på den måde.

Ihvertfald når det er midt på måneden, og jeg er et emotionelt wreck. Men måske det især er der, det er godt at få mærket lidt efter.


Hvordan har I det med det der stilhed? Er I gode til at være stille? Til ikke at smække musik eller podcast på eller tænde TVet, når I kommer hjem? Kan I gå en lang tur alene uden larm i ørerne? Jeg vil mega gerne høre om det! Og så vil jeg også gerne høre, hvis I har gode tips eller redskaber til at få stilheden ind i hverdagen. Hit me!

Share this

Pin

By Mia

Næring og nærvær.

26 Comments

 1. Nicoline

  Jeg kan sagtens gå eller løbe en tur uden musik – nogle gange synes jeg faktisk, at det er rarere. Det kommer meget an på mit humør. Jeg kan dog godt mærke, at mit forbrug af bl.a. sociale medier stiger, når jeg er træt. Måske det har noget at gøre med, at jeg har brug for pauserne, men ikke er god nok til at give mig selv dem, og så føles det ikke som en rigtig pause at kigge på sin mobil.. Det er ihvertfald en dårlig vane, og det ved jeg jo godt. Samtidig gider jeg bare heller ikke at slå mig selv i hovedet med det hele tiden. Jeg har en lille regel om, at jeg skal gå hjem fra skole og gå med hunden uden at kigge på mobilen. Derudover spiser jeg altid mine måltider i ro eller sammen med andre og koncentrerer mig om maden og selskabet. Det, synes jeg, er et godt åndehul, og det gør også, at jeg er mere mindfull, når jeg spiser.
  Hold da op en lang kommentar, men du ramte noget, der fylder en del i mit hoved!
  God dag, Mia 😉

  • Mia

   Det er nogle dejlige guide-lines, Nicoline! Jeg vil især gerne blive bedre til at fordybe mig i måltiderne også 🙂

 2. Hvor smukt Mia. Og sikke fine ting du nåede frem til. Stilhed kan virkelig være en magisk ting. Det er sjovt hvor meget modstand man kan have på det, når det stort set altid ender med en forløsning, hvis blot man giver sig hen. Men modstanden – den kender jeg udemærket 🙂

  Jeg mediterer hver dag, men skal blive bedre til at tage de små stille pauser, hvor jeg slet ikke beskæftiger mig med noget, heller ikke meditation. Bare 5-10 minutter hvor man falder i staver eller kigger ud af vinduet. Kan mærke at det er SÅ godt for min hjerne og mit sind, når jeg gør det.

  • Mia

   Jeg tror virkelig, at der er værdi i netop de pauser, hvor man ikke laver noget/mediterer, men hvor man bare er og lader tankerne vandre!

 3. Endnu et dejligt indlæg, Mia. 🙂
  Jeg må tilstå, at jeg er ret dårlig til det for tiden. Også selvom jeg gerne vil gøre det mere, for jeg ved, det er godt for mig. Da jeg var i Indien i efteråret, nød jeg morgenmaden i stilhed. Der var stilhed i ashrammet fra 22 aften til 10 morgen, og der var noget ret fantastisk over at dyrke yoga med folk og spise morgenmad med folk, men at skulle være stille. Tak for at minde mig om, at jeg skal blive bedre til det igen. 🙂

  • Mia

   Ej, det lyder som en rigtig dejlig “mellemvej” med stilhed fra 22 til 10 – et retræte udelukkende i stilhed ville jeg slet ikke kunne rumme 😛 Og selv tak altså! <3

 4. Og når jeg tænker over det, så er en af mine yndlings stille stunder faktisk at sidde i et tog og glo ud i luften – det får jeg heldigvis rig mulighed for her i weekenden 🙂

 5. Lika

  Det lyder som noget enormt godt for dig og noget du kunne gentage med succes 🙂 Selv har jeg ikke meget alenetid, da jeg har en lille dreng på snart 2 år. Når jeg så endelig har alenetid, så er det at jeg NYDER stilheden. Jeg sørger for at nyde det på vej hjem fra arbejde og slukke ofte for radioen i bilen. Og når jeg tager klapvognen og går ned for at hente min søn, så foregår det også uden musik eller andet i ørerne. Det føles ret fint sådan at koble lidt af for sig selv. Og er jo super vigtigt. Og nogle omend få dage trives jeg bedst med podcast i ørerne eller musik. Så længe der er tid til begge dele er det jo fint. Men for hjernen tror jeg det er enormt godt at koble helt af.

  • Mia

   Åh ja, der må være meget larm med børn! Men det lyder til, at du har fået bygget lidt pauser ind i hverdagen – det skal jeg virkelig blive bedre til!

 6. Jeg kan slet ikke undvære at gå lange ture, hvor jeg nyder stilheden og lader tankerne flyve – det er en del af min dagligdag, som jeg meget nødig vil undvære.

  • Mia

   Det lyder virkelig dejligt, Randi! Forhåbentlig når jeg også dertil snart 😀

 7. Katrine M

  Jeg har det rimelig godt med stilhed, men alligevel har jeg meget ofte musik i ørerne, når jeg sidder ved computeren (hvilket jeg gør i mange, mange timer dagligt), så det er egentlig ikke så tit at jeg sidder i fuldstændig stilhed i længere tid ad gangen. Da jeg boede alene satte jeg ofte musik på, når jeg kom hjem, primært for underholdningens skyld, fordi jeg syntes det var lidt kedeligt, hvis der bare var helt stille. Hvis jeg kører bil alene hører jeg også altid radio, selvom jeg ellers aldrig hører radio i andre situationer. Men der er åbenbart for stille i bilen til at lade radioen være.

  Til gengæld hører jeg aldrig andet end fuglefløjt og trafiklarm, når jeg cykler – primært fordi jeg vil være i stand til at høre hvad der sker omkring mig i trafikken, men synes også det er hyggeligt at høre fuglesang og hvad der nu ellers er af lyde gennem byen. Og hvis det så bliver for stille, så afspiller jeg en sang i hovedet eller “taler” med mig selv. Jeg kan få vendt mange situationer og tanker, når jeg cykler, fordi jeg ikke har andre distraktioner i ørerne 🙂 Jeg kan også sagtens gå en lang tur alene uden lyd i ørerne – igen fører jeg bare samtaler med mig selv inde i hovedet. Det kan anbefales, selvom det måske lyder lidt sært 🙂
  Men jeg ville egentlig gerne være bedre til at lytte til podcasts, når jeg går tur, fordi det er et tidspunkt, hvor der er ro nok til at jeg kan koncentrere mig om at lytte til det, der bliver fortalt. Synes faktisk det er svært at finde situationer udover togture, hvor jeg kan høre podcast, fordi jeg ikke kan koncentrere mig om at høre efter, hvis jeg samtidig skal bruge tankevirksomhed på andre ting. Så jeg undrer mig tit over, hvordan folk kan nå at høre alle de podcasts, haha!
  Nå, det blev en hel roman, men det er også et interessant emne.

  • Mia

   Jeg forsøger også at blive bedre til at cykle uden musik i ørerne – også for sikkerhedens skyld. Og jeg bruger faktisk også det med at “afspille en sang i hovedet”! Plejede altid at gøre det inden eksamener eller i ventepositioner, hvor man ikke kunne tage musik i ørerne. Det tror jeg, jeg skal til igen.
   For mig tror jeg også bare det handler om, at jeg godt kan lide, hvordan høretelefoner afskærmer mig fra andre (det lyder virkelig asocialt, men sådan har jeg det). Det er som om folk henvender sig mindre, når man har dem i ørerne – så måske jeg også bare skal smække dem i ørerne uden musik eller podcast lidt oftere 😛
   Jeg hører også tit podcast når jeg er i bad eller laver mad. Der synes jeg nemlig, at jeg både kan “bruge tiden på noget” og fordybe mig i podcastet. Er heller ikke god til at lytte til podcasts, hvis jeg laver for meget andet imens.

 8. Kære Mia
  Tak for dine dejlige refleksioner. Vi har det så ens på mange måder… Kender du Meyers Briggs typeindikator? Mit gæt er, at du er INFJ’er. mon jeg har ret? Og hvis du kender emnegrammet vil jeg gætte på, at du er 4’er? Jeg håber ikke du tager det ilde op, jeg føler bare sådan en stor lighed mellem os 🙂

  Jeg kan virkelige anbefale podcasten: “Stille hjerne”, hvor første afsnit handler om “Retræte”.
  http://pov.international/stille-hjerne-retraete/

  Jeg har selv taget på kristne stilhedsretræter flere gange, og der er jeg ofte virkelig kommet i kontakt med uroen indeni mig. Uroen jeg først kan mærke, når der bliver stille. Det kan være svært at møde synes jeg, men efterhånden kan jeg møde det og rumme det, uden at blive bange for, hvad det “mon er”. Og efter lidt tid så sker der noget. Jeg har ofte haft tid til at skriv og få mine tanker ned på skrift. Og så har dagene været brudt op af fx bøn, refleksion, kropsøvelser af en præst eller anden leder. Det mest rørende at nogle gange at spise sammen med andre i total stilhed. Det fordrer, at man er opmærksomme på hinanden og rækker hinanden maden og læser hinandens kropssprog og behov uden ord. Det er rart smukt at være i et fællesskab, hvor man ikke behøver finde på noget sjovt at sige, men bare kan være sammen, ordløst, men alligevel give hinanden ved at være der med sin blotte tilstedeværelse. Det er smukt.

  Håber du må finde mere stilhed og det må gavne dig,
  Kærligst
  Kamilla

  • Mia

   Hej Kamilla!
   Jeg kender godt Myers-Briggs – og du har næsten ramt plet 😉 Jeg er en INFP. Kendte ikke emnegrammet, men blev umiddelbart en 8er – det var dog bare lige i en lynhurtig test. Beskrivelsen af 4eren virker dog også ret præcis 😛
   Stilhedsretræterne lyder dejlige! Jeg har godt set på meditationsretræter tidligere, og det er bestemt noget der er på min “før 30”-liste!
   God weekend til dig.

 9. Hvor lyder det dejligt med ro til dig selv!

  Jeg synes faktisk umiddelbart at jeg er god til det, at være i mit eget selskab uden at behøve alt muligt andet. Det er ikkenoget jeg nødvendigvis konstant gør det, men det kan være rart at sidde i bussen uden musik i ørene og en telefon i hånden, eller med en gåtur med hænderne i lommen og intet andet end naturen i ørene, øjnene, håret.

  Men alligevel er jeg, som dig, ikke så god til at få mediteret, selvom jeg gerne vil. Måske er det fordi det er en tanke, der dukker op, uden at jeg gør mere ved det. “Jeg burde meditere mere” – 5 minutter senere er den tanke væk igen. Så det må også blive en intention herfra!

  • Mia

   Sådan har jeg det nemlig også med meditation – det er en “burde” de fleste dage 😛 Headspace-appen er dog virkelig god til at komme igang, synes jeg!

 10. Ida

  Vil bare sige at dine indlæg i dette marts-tema har været virkelig VIRKELIG gode 🙂

 11. Siri

  Det er pudsigt for jeg har selv tænkt på, at jeg blevet dårligere til at “være stille” med mig selv – og andre for den sags skyld. Jeg var ellers blevet ret god til det og gik ofte ture i stilhed, sad hjemme og bare lod indtrykkene bundfælde sig og generelt nød de stille perioder, fordi det gav mig mulighed for at lade op og få styr på tankekaosset. Jeg er nemlig også særligt sensitiv, så det har man virkelig brug for.
  Men nu vil jeg også til at blive bedre til at være stille igen. Måske bliver det også lettere med foråret, fordi alting godt kan blive lidt mere trist om vinteren, så man søger at underholde sig selv mere. Til gengæld er jeg god til at meditere næsten hver dag. I 5 eller 10 minutter. Og så er mit mål for marts at få skruet op for de længere meditationer. Jeg bruger Soundcloud, når jeg skal meditere, fordi min tidligere mindfulness-lærer har indtalt en række forskellige meditationer. De kan klart anbefales og er frit tilgængelige. De ligger under Institut for Stress 🙂
  Men virkeligt godt indlæg, som jeg tror mange kan nikke genkendende til i vores mega-stimuli-smartphone-verden.

  • Mia

   Jeg tror også, foråret hjælper en hel del. På nærmest alt 😀 Og sejt med meditation – vil klart tjekke meditationerne fra Institut for Stress ud! 🙂

 12. Jeg cykler sammenlagt 1,5 time hver dag til og fra arbejde og jeg bruger netop tiden på at lade mine egne tanker vandre og det giver helt sikkert noget ro i min hverdag. Jeg vil rigtig gerne blive bedre til det når jeg bare er der hjemme – især når vi spiser aftensmad! Stilheden er nemlig ikke så slem som man tror 🙂

  • Mia

   Det lyder rart! Og ja – vi øver os især til bare at være sammen under aftensmaden herhjemme 🙂

 13. Camilla B

  Jeg skal også blive meget bedre til bare at nyde stilheden. Jeg skal altid have enten musik eller Netflix kørende, og det kan faktisk til tider være irriterende, at jeg ikke kan nyde stilheden. Tak for at gøre mig opmærksom på, at jeg lige skal have fokus der igen 🙂
  Og så vil jeg egentlig gerne høre dine tanker om, at det udelukkende plantebaserede bliver for restriktivt for dig – er det noget, du vil dele? Jeg har det nemlig selv sådan i perioder, men har egentlig følt at det var lidt en “fy” følelse, fordi det jo ikke er andre end mig selv, der sætter restriktionerne – giver det mening? Jeg vil i hvert fald rigtig gerne høre dit perspektiv på det 😀

  • Mia

   Altså jeg har aldrig været 100 % plantebaseret, men mit problem ligger i, at jeg mest har vist den plantebaserede side af mig selv herinde/på mine andre medier, hvilket har gjort, at jeg har følt mig en smule begrænset i det indhold, som jeg producerer og deler og desuden har udviklet en frygt for, at “alle vil hade mig” (dumt, ja), hvis jeg deler en opskrift, som ikke er plantebaseret; fordi rigtig mange har et indtryk af at jeg er 100 % plantebaseret (eller endda veganer). Det har begrænset mig meget, og jeg har ladet været med at dele den side af mit liv – og den begrænsning er jeg nu ved at give slip på. Så for mig var det ikke så meget en inde “fy” følelse, men mere en følelse af, at folk havde et indtryk af mig, som jeg ikke kunne leve op til. Giver det mening? Jeg har overvejet at skrive et indlæg om det, men jeg tror ikke det kommer til at ske. Jeg vil helst ikke “gøre et stort nummer ud af det”, fordi der jo faktisk ikke er noget, som har ændret sig i mig eller ved min kost. Der kommer bare til at være lidt mere variation i det mad, jeg viser. Og det vil jeg ikke puste op til noget kæmpestort, for jeg er ikke interesseret i at starte en debat om det. Jeg vil bare gerne spise det jeg har lyst til og samtidig dele nogle lækre opskrifter 🙂

   • Camilla b

    Det giver rigtig god mening, jeg var blot nysgerrig på dit perspektiv. Jeg synes altid, at du har sådanne velovervejet tanker omkring disse emner, så jeg var mere interesseret i dit synspunkt eller hvordan dine tanker havde ændret sig, hvis det var tilfældet 🙂 Jeg synes personligt selv, at folk skal spise lige som de har lyst, men er det så ikke underligt, at jeg ikke selv føler, at JEG må vælge? Det er nok egentlig den problematik, jeg har haft med mig selv. Sjovt hvordan tankerne kan gøre det endnu mere restriktivt. 🙂 Men jeg ser i hvert fald frem til endnu flere lækre opskrifter fra dig! 🙂

Leave a Comment